Crna kronika
BIO JE IZVAN SLUŽBE I IMAO 1,82 PROMILA U KRVI

Policajac je kriv za sudar
Objavljeno 24. studenog, 2023.
Nesreća se zbila u veljači 2019., a krivac se nakon sudara odvezao, no pronađen je

Slavonski policajac koji je 2019. pijan izazvao prometnu nesreću, a nakon nje pobjegao, mora osiguranju namiriti iznos isplaćen za štetu na drugom vozilu. Sud ga je nepravomoćno osudio da osiguranju isplati 18.536,13 kuna/2460,17 eura sa zakonskim zateznim kamatama od 27. travnja 2019. do isplate s kamatama. Usto, osiguranju mora podmiriti sve prouzročene mu troškove parničnog postupka, u iznosu od 1790,00 kuna/237,57 eura, također sa zateznim kamatama.Osiguranje je u tužbi navelo da se 6. veljače 2019. na cesti između Kozarca i Čeminca, u Baranji, dogodila prometna nesreća koju je izazvao Slavonac, policajac izvan službe, upravljajući automobilom osječkih registracija s 1,82 promila alkohola u krvi u smjeru Osijeka. Došavši do navedenog mjesta, zbog nepridržavanja sredine obilježenog prometnog traka, u jednom je trenutku lijevim dijelom vozila prešao preko isprekidane uzdužne crte na dio kolnika namijenjen za kretanje vozila iz suprotnog smjera, zbog čega je lijevom bočnom stranom svog vozila udario u lijevu bočnu stranu automobila belomanastirskih registracija kojim je upravljala vozačica, istočnim prometnim trakom iz smjera juga u smjeru sjevera. Koliko je imao alkohola u krvi, zabilježeno je u zapisniku o ispitivanju postojanja alkohola, opojnih droga ili lijekova u organizmu, a policajac izvan službe odmah je nakon prometne nesreće napustio mjesto događaja.

Vozilo kojim je upravljao imalo je zaključenu policu obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, a vlasnica udarenog automobila podnijela je prijavu i zahtjev za naknadu štete. Taj zahtjev okončan je donošenjem sporazuma o izvansudskoj nagodbi prema kojem je osiguranje isplatilo izvođaču radova 18.536,13 kuna 26. travnja 2019. Osiguranje je istaknulo kako ima pravo na regresno potraživanje isplaćene naknade štete od tuženika jer odgovornost za nastalu prometnu nesreću snosi tuženik kao odgovorna osoba koja je upravljala vozilom uz izmjerenu količinu alkohola iznad dopuštene granice.

Osiguranje je pozvalo Slavonca da plati navedeni dug, ali on to nije učinio. Tužba mu je dostavljena 17. listopada 2022. radi odgovora na tužbu u roku od 30 dana, pri čemu je bio upozoren da će, ako ne da pismeni odgovor na tužbu, biti donesena presuda zbog ogluhe. No pisani odgovor nije podnio.

Nepravomoćna presuda donesena je još u prosincu prošle godine, no u pisanom obliku objavljena je na e-oglasnoj ploči suda u srijedu. Protiv presude zbog ogluhe dopuštena je žalba nadležnom Županijskom sudu u roku od 15 dana od dana dostave.

Sandra Lacić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana