Novosti
ASK: VLADA SMATRA DA JE PROSVJED ISPOLITIZIRAN

Plenković: Prosvjednicima manipuliraju Most, DP, Suverenisti...
Objavljeno 23. studenog, 2023.
Poljoprivrednici iz Vukovarsko-srijemske županije, nezadovoljni načinom i mjerama borbe protiv afričke svinjske kuge, u četvrtak su nastavili prosvjed. Traktorima su prepriječili državnu cestu koja vodi prema međudržavnom graničnom prijelazu Županja - Orašje i na taj način blokirali promet u blizini prijelaza. No preko granice se ipak moglo makadamskim putem koji vodi iz Ulice Baruna Trenka (Šantava) i izlazi na državnu cestu neposredno prije samog graničnog prijelaza, čime se zaobilaze traktori i nastavlja promet. Prosvjednici okupljeni oko Stožera za obranu hrvatskog sela i novoosnovanog Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje poručuju da od svojih zahtjeva neće odustati i, ako se Ministarstvo poljoprivrede ogluši, najavljuju blokadu prometnica diljem Slavonije, autocesta i željezničke pruge Vinkovci - Zagreb. Seljaci, podsjetimo, traže hitan prekid eutanazije zdravih svinja, omogućavanje prometovanja zdravih svinja i da se dopuste svinjokolje. Najavljuju da će pod cijenu kazni i svega ostaloga od 1. prosinca organizirati svinjokolje na tradicijski način.

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je da su pravi organizatori prosvjedi seljaka nezadovoljnih Vladinim odgovorom na afričku svinjsku kugu Most, Domovinski pokret (DP), Suverenisti i još neke manje stranke, koje prema njegovu mišljenju manipuliraju prosvjednicima radi svojih političkih ciljeva. Ustvrdio je da su oni koji predvode prosvjede pojedinci koji se predstavljaju kao svinjogojci i poljoprivrednici, a najčešće, kako je rekao, "veze nemaju sa svinjogojstvom". Kaže i da su organizatori prosvjeda "vjerojatno plaćeni i izmanipulirani i nastoje iskreirati problem koji u biti oni stvarno ne osjećaju i nemaju nikakav legitimitet u zastupanju". Podsjetio je da protiv afričke svinjske kuge nema cjepiva ni lijeka, pa su trenutne mjere koje se provode jedine moguće. Kaže da se, za razliku od organizatora prosvjeda, Vlada brine o selu i seljacima te je dosada donijela programe i odluke vrijedne 30 milijuna eura, a dosada je isplaćeno sedam milijuna eura za više od 1150 posjednika svinja, i to za nadoknadu štete zbog eutanazije svinja i kompenzaciju zbog nemogućnosti obavljanja djelatnosti. Istaknuo je i kako je dao nalog Ministarstvu poljoprivrede da se te isplate ubrzaju. "Činimo što bi činile i druge uređene zemlje", rekao je Plenković i podsjetio da je ASK prisutan u 14 zemalja EU-a te u hrvatskom susjedstvu. Prosvjedi, prema njegovim riječima, nisu stvarni pokušaj zaštite seljaka, nego politički pokušaj zloporabe bolesti i manipuliranje činjenicama. Indikativno je, kaže, da se pojavljuju isti ljudi koji su negirali i pandemiju COVID-a, a sada negiraju znanost, a bave se manipulacijama.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković poručila je da, dok vrijedi naredba da nema prometovanja svježim mesom u zonama ograničenja, što se odnosi i na svinjokolju, trženja mesom neće biti. Ministrica je kazala je da su neki od sudionika i organizatora prosvjeda, politički dodatno aktivni, što je njihovo pravo i sloboda, ali su oni učinili sve da do svinjokolje ne dođe. Što se tiče ocjene da se radi o politički motiviranim aktivnostima, ona je prilično jasno vidljiva, ustvrdila je. Ministrica je izvijestila da su ovoga tjedna u Hrvatskoj zabilježena dva slučaja ASK-a, oba u Starim Mikanovcima, zbog kojih se jedan dodatno istražuje. "Mi činimo sve što je moguće da do slobodnog trženja mesom što prije dođe. Pri tome oni koji čine nezakonite radnje i krše naredbe, čine veliku štetu svinjogojstvu, Slavoniji i hrvatskoj državi", poručila je. M.L.O./H
Možda ste propustili...

ŠTO JE POTREBNO ZA DIGITALNU TRANSFORMACIJU

Hrvatska do 2030. godine mora imati 100 tisuća ICT stručnjaka

OPORBENI LIDERI NAPALI HDZ, ALI SU DALEKO OD SUGLASJA

Vrata SDP-a otvorena svima na ljevici, osim Socijaldemokratima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana