Novosti
DVA VAŽNA ZAKONA IDU U SABOR

Iskorak u korist djece i obitelji
Objavljeno 24. studenog, 2023.
Vlada je u saborsku proceduru poslala izmjene i dopune Zakona o doplatku za djecu te prijedlog zakona o inkluzivnom dodatku, koje je premijer Andrej Plenković ocijenio velikim iskorakom u korist osoba s invaliditetom, djece odnosno obitelji. Izmjenama vezanim uz doplatak za djecu, koje bi stupile na snagu od ožujka 2024., jača se potpora obiteljima za uzdržavanje i odgoj djece, uključujući i one slabijeg imovnog stanja, te bi se dohodovni cenzus povećao sa 70 % na 140 % proračunske osnovice. Kako bi raspodjela bila pravednija, predlaže se i povećanje broja cenzusnih grupa s tri na pet, kao i povećanje svote doplatka za djecu za korisničke skupine u iznosu od 30 do 60 eura, a pronatalitetni dodatak za treće i četvrto dijete ostao bi 66 eura. "Time će sva kućanstva s dohotkom do 618 eura po članu kućanstva moći ostvariti pravo na doplatak za dijete, odnosno na novčanu potporu radi uzdržavanja i odgoja djece", ističe državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Izmjenama zakona broj korisnika bi se udvostručio. Josić kaže da je 2022. prosječan broj korisnika doplatka bio 126.000 za oko 247.000 djece, a na temelju izmjena očekivani broj korisnika u 2024. godini je 271.000, uz obuhvat 511.000 djece. Za provedbu zakona u 2024. planira se izdvojiti 262 milijuna eura, sredstva proračuna povećana su za gotovo 90 milijuna eura, rekao je premijer. H
DODATAK: OBJEDINJENA ČETIRI PRAVA
Prijedlogom zakona o inkluzivnom dodatku (razvrstanom u pet razina) - novčanoj naknadi namijenjenoj osobama s invaliditetom - objedinjuju se četiri postojeća prava: pravo na osobnu invalidninu, na doplatak za pomoć i njegu, na doplatak za dijete u povećanom iznosu, koji se ostvaruje na temelju oštećenja zdravlja, težeg ili teškog invaliditeta, te na novčanu pomoć za nezaposlene osobe s invaliditetom. Stupio bi na snagu početkom 2024. godine. Učinak za iduću godinu bio bi 265 milijuna eura više nego kumulativ sadašnjih naknada.

Možda ste propustili...

STRATEGIJA DEMOGRAFSKE REVITALIZACIJE HRVATSKE DO 2033.

Poticajno okruženje za obitelji, uravnotežena mobilnost građana

MOGUĆE OBMANJUJUĆE OBJAVE PONUDITELJA

Hanfa: Dobro pazite s kriptovalutama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana