Novosti
SANKCIONIRANJE FEMICIDA

I dalje bez pravde za ubijenu Mihaelu Berak
Objavljeno 20. studenog, 2023.
Od MUP-a se i dalje zahtijeva unutarnji nadzor u PU osječko-baranjskoj, kao i sankcioniranje izrečenih neistina

U nekoliko hrvatskih gradova, među kojima je i Osijek, u ponedjeljak su brojne ženske udruge i inicijative održale prosvjednu akciju "Sigurnost i povjerenje za žene" tražeći izmjene zakonskih rješenja vezanih uz sankcioniranje femicida.Povod te akcije, organizirane uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, bio je traženje pravde za ubijenu Osječanku Mihaelu Berak, djevojku koju je prije dva mjeseca u Osijeku ubio policajac s kojim je bila u vezi. Još jednom je to pokazalo nefunkcioniranje sustava u zaštiti žena od rodno uvjetovanog nasilja na svim razinama, ali i niz propusta u postupanju policije, ističu prosvjednici. Zbog toga je zatraženo da država preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake u zaštiti žena od nasilja, strože procedure za procjenu policajaca i zabranu nošenja oružja kući nakon dužnosti.


“Ono što predlažemo je da se femicid u zakonu definira onim što on jest, a ne onako kako je sada definiran - kao ubojstvo bliske ženske osobe. Držimo kako je femicid ubojstvo ženske osobe zato što je žena, a ne zato što je ona bliska ili nije. Tražimo da se zakonodavac ozbiljnije pozabavi kontrolom osoba koje službeno nose oružje. Što znači da se kao obavezna uvedu i periodička psihološka testiranja, a ne samo prilikom dobivanja dozvole za nošenje oružja. Ta psihološka testiranja i psihijatrijski pregledi trebali bi biti ozbiljna stvar, a ne da ga prođu i osobe koje su opsesivne, kompulzivne i manipulativne", rekla je Sanja Kastratović iz Udruge Adela. Udruga je osnovana nedavno, na temeljima Inicijative "Kava za ženska prava", koja je u Osijeku do sada dva puta organizirala okupljanja kako bi javnost dobila odgovor na pitanje što se dogodilo te noći kada je stradala Mihaela.

“I sada zahtijevamo da MUP provede unutarnju kontrolu nad osječkom policijom. Riječ je tome što su oni u javnost iznijeli niz neistina, od samoubojstva, sigurnosnog metka, slučajnog ubojstva prilikom čišćenja oružja pa do slučajnog opaljenja. Tražimo da se provede istraga i vidi tko su ti policajci koji su iznosili u medije takve neistine, i da se sankcioniraju. Ovo je slučaj od posebnog interesa javnosti i smatramo da kao građani imamo pravo znati što se događa", ponovila je na ovom okupljanju aktivistica Maja Celić-Celing. Naglasila je kako su na ovaj skup pozvali gradonačelnika, župana i načelnika policije, no nitko nije potvrdio svoj dolazak. Rasvjetljavanje ubojstva Mihaele Berak bilo je tema prosvjeda i u ostalim gradovima. U Zagrebu su aktivisti nakratko i blokirali promet. I ondje su se mogli čuti zahtjevi da se femicid kao posebni kazneni čin smatra rodno uvjetovanim, kao i za strožu provjeru policajaca, kojima se oružje treba ograničiti na nošenje unutar službe.

Osječki prosvjed najavljen je za 16.30, ali je na zahtjev gradskih vlasti pomaknut za pola sata poslije - kako se ne bi remetio podnevni odmor prema kućnom redu okolnih zgrada.

Dario Kuštro
VLADA POKRENULA IZMJENU ZAKONA
Ministar Marin Piletić izjavio je u ponedjeljak, u povodu akcije ženskih udruga koje traže pravdu za nedavno ubijenu Osječanku Mihaelu Berak i kažnjavanje odgovornih za propuste, da će novim izmjenama kaznenog zakona sustav bolje rješavati obiteljsko nasilje i nasilje nad ženama. “Vlada je pokrenula proceduru izmjena cijelog seta zakona te u odredbe zakona ulazi teškog kazneno djelo ubojstva žene, dakle femicid”, izjavio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Sanja Kastratović

Udruga Adela

U posljednjih sedam godina pet policajaca koji nisu bili na dužnosti ubilo je službenim oružjem svoje partnerice.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana