Kultura
GRADSKI MUZEJ VINKOVCI

Zanimljivo predavanje o biološkoj antropologiji
Objavljeno 21. studenog, 2023.
U Gradskom muzeju Vinkovci na terenu su boravili stručnjaci iz Instituta za antropologiju u Zagrebu, dr. sc. Mario Novak, viši znanstveni suradnik, i dr. sc. Željka Bedić, znanstvena suradnica, i često rade na građi koju im šalju vinkovački arheolozi. No ovaj put obradu građe radili su u Vinkovcima.

- U posljednje se vrijeme u Gradskom muzeju Vinkovci nakupila veća količina kostiju koje pripadaju Gepidima i nekako je jednostavnije bilo doći u Vinkovce nego da se to šalje u Zagreb, gdje smo već pomalo zakrčeni materijalom koji čeka na obradu. Onda se ta analiza proširila i na druga razdoblja, tako da smo krenuli raditi i starčevačke ukope i još neke prapovijesne, pa i nešto rimskih ukopa - pojasnila je dr. sc. Željka Bedić.

Na terenu u Vinkovcima na koštanom materijalu iz različitih razdoblja rekonstruiran je spol, starost i patološke promjene koje se mogu vidjeti na sačuvanim biološkim ostacima, a istovremeno su uzeti i uzorci za stabilne izotope i za DNK analize koje će se provoditi u laboratorijima u Zagrebu i izvan Hrvatske. Kako se iz koštanih i zubnih ostataka iščitavaju podaci o spolu, dobi, visini, određenim bolestima, na primjeru dvaju dobro sačuvanih kostura, djeteta i odraslog muškarca, ovom su se prilikom mogli upoznati i učenici vinkovačke Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara i Gimnazije Matije Antuna Reljkovića. Osim toga dr. sc. Mario Novak održao je i prezentaciju o temi "Život i smrt u prapovijesti" u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, gdje su posjetitelji mogli čuti, između ostalog, čime se bave antropolozi i do kakvih su rezultata došli na vinkovačkom istraživanju.

- Riječ je o prezentaciji kroz koju govorimo o našem poslu, o radu na terenu i onom u laboratoriju, te na primjerima s područja Hrvatske, od starijeg kamenog doba negdje do srednjega vijeka, pokazujemo kako se mogu razriješiti neki misteriji iz davne prošlosti, a isto tako i udahnuti novi život, pa čak i fizički izgled tim ljudima, našim davnim precima. Bavimo se rekonstruiranjem kulturnih, bioloških i društvenih aspekata naših davnih predaka, ljudi koji su živjeli na ovim prostorima prije petsto, tisuću i nekoliko tisuća godina, analizom njihovih koštanih i zubnih ostataka, a arheolozi to čine kroz materijalnu kulturu, artefakte, antropolozi čovjeka u njegovu cjelokupnom aspektu pokušavaju promatrati kroz analizu njegovih bioloških ostataka - rekao je dr. sc. Mario Novak.

Biološka antropologija širu je popularnost stekla kroz popularnu kulturu ponajprije kroz serije kao što su "Kosti" i "CSI" u raznim verzijama. Taj prikaz, podređen imperativu privlačenja i zadržavanja gledatelja, nije potpuno vjeran odraz stvarnosti, drže zagrebački antropolozi, ali je biološka antroplogija u svakom slučaju fascinantna znanost i riječ je o vrlo dinamičnom poslu u kojemu se istraživači koriste čitavim nizom metoda, od onih davno uspostavljenih do najmodernijih multidisciplinarnih.

- Od tradicionalnih makroskopskih metoda kojima se bavio još Dragutin Gorjanović Kramberger prije stotinjak godina, znači analiza dobi u trenutku smrti, analiza spola, analiza ozljeda odnosno nekih patoloških karakteristika, rekonstrukcija visine, do sve modernijih i modernijih multidisciplinarnih metoda kao što su analiza drevnog DNK, analiza stabilnih izotopa u svrhu rekonstrukcije prehrane i druge metode u uskoj suradnji znanstvenika iz različitih disciplina - pojasnio je dr. sc. Mario Novak.

Predmet analize u Vinkovcima ponajprije su koštani ostaci koji pripadaju Gepidima, ali i iz drugih kultura čiji su ostaci pronađeni na istoku Slavonije. M.Flego
Istraživači se koriste nizom metoda: od onih davno uspostavljenih do najmodernijih multidisciplinarnih

Možda ste propustili...

77. PUT DODIJELJENE AMERIČKE KAZALIŠNE NAGRADE

Prvi Tonyji za Radcliffa, Stronga i Paulson

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana