Autoglas
CZV I HAK

Besplatno provjerite svoja vozila do petka
Objavljeno 21. studenog, 2023.
Cilj je akcije podizanje razine sigurnosti na cestama preko promicanja redovitog održavanja i tehničke ispravnosti vozila

Centar za vozila Hrvatske (CZV) i HAK i ove godine, od 20. do 25. studenoga, provode preventivno-sigurnosnu akciju Dani tehničke ispravnosti vozila, tijekom koje vozači mogu u stanicama za tehnički pregled besplatno provjeriti stanje svojih vozila, priopćili su iz CZV-a.Glavni je cilj akcije podizanje razine sigurnosti na cestama preko promicanja redovitog održavanja i tehničke ispravnosti vozila upravo zbog kontinuiranog povećanja prosječne starosti vozila u Hrvatskoj. Pokazalo se, naime, da porastom starosti raste i broj utvrđenih tehničkih nedostataka na vozilima.

Tako je u 2022. godini na redovnom tehničkom pregledu od ukupno 2.322.406 pregledanih vozila neispravnim proglašeno njih čak 431.625. Iste su godine na ukupno pregledanim vozilima utvrđena 2.370.123 nedostatka od kojih najviše na uređajima za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju (23,85 posto) te uređajima za kočenje (22,42 posto). Pomoćnik Uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske Tomislav Škreblin ističe kako informacije dobivene s tehničkih pregleda u Hrvatskoj jasno pokazuju trajni trend povećanja prosječne starosti voznog parka.


- Takav rast iz godine u godinu ističe nužnost revitalizacije voznog parka, stavljanje naglaska na redovito održavanje, te edukaciju građana o važnosti tehničke ispravnosti. U tom kontekstu ključnu ulogu u poticanju na sigurnost u prometu imaju stanice za tehnički pregled. Osim pravovremenog detektiranja nepravilnosti, čime podižu opću razinu sigurnosti svih sudionika u prometu, djelatnici stanica svojom aktivnom ulogom omogućavaju sudjelovanje isključivo onih vozila koja su na tehničkom pregledu proglašena ispravnima, čime smanjuju potencijalne rizike za nastanak prometnih nesreća i zastoja u prometu - naveo je Škreblin.

Pod pokroviteljstvom Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa RH ta preventivno-sigurnosna kampanja usmjerena je na vozače diljem Hrvatske s ciljem pravovremenog otkrivanja mogućih tehničkih nedostataka i promicanja sigurne vožnje.

Iz Centra za vozila Hrvatske napominju da pregled vozila tijekom spomenute akcije nije zamjena za redoviti tehnički pregled. Vozila koja su dužna proći redovni tehnički pregled radi registracije i produženja važenja prometne dozvole neće moći pristupiti toj akciji kao zamjeni za taj redovni tehnički pregled. Vlasnici čija vozila budu proglašena tehnički neispravnima bit će detaljno informirani o neispravnostima te za njih neće biti sankcija, ističu iz Centra za vozila Hrvatske.

Milan Bugarić
SVA SE VOZILA TREBAJU ODRŽAVATI
Činjenica je da nam vozni park iz godine u godinu stari, još malo pa će prijeći 15 godina u prosjeku, a to je zabrinjavajuće. Vozila te starosti treba redovito održavati kako bi bila pripremljena za zimske uvjete koji su već počeli na našim cestama. Podosta starijih vozila ima objektivnih problema sa korozijom i ioćenito sa “zdravstvenim” stanjem dijelova. Do nesreće je dovoljno doći samo da jedan od djelića automobila prestane raditi ili jednostavno - pukne. Stoga je prevencija u obliku preventivnog tehničkog pregleda - nužna.

14,8

godina je prosječna starost vozila u Hrvatskoj

23,85

posto nedostataka bilo je na “farovima” vozila

Možda ste propustili...

LOCIRALI KRAMU, ODVOZILI JE I PRODAVALI

Vozilom za vuču krali automobile

AMERIČKI PROIZVOĐAČ

Cadillac želi uspjeh u Europi

Propala ideja o otvorenom partnerstvu

Nema suradnje VW-a i Renaulta