Crna kronika
RECIDIVIST NA CESTI

Kazna je nekoliko tisuća eura, no i dalje vozi pijan
Objavljeno 20. studenog, 2023.
Na cestama su zaustavljena i dva vozača traktora, ni jedan nema položen vozački ispit

Iako su kazne po nekoliko tisuća eura, a nije isključen ni zatvor, fascinira broj pijanih recidivista na slavonskim cestama. Za njih prometna pravila ne vrijede, i tim svojim postupkom ne ugrožavaju samo sebe nego i sve druge sudionike u prometu. Posljednjih dana u policijskim bilježnicama završilo ih je nekoliko.Tako je u Pakracu, u Ulici Matice hrvatske, u subotu oko 16.15 zaustavljen automobil koji je vozio 31-godišnjak. Alkotestiranjem je utvrđeno kako u krvi ima 1,91 promil, te je odmah isključen iz prometa. Uvidom u policijsku evidenciju policajci su spoznali da je riječ o vozaču koji nije smio sjesti za upravljač zbog već izrečene zabrane upravljanja vozilima B kategorije. S obzirom na to da je riječ o recidivistu, policajci su ga uhitili i odveli u policijsku postaju, gdje se trijeznio do nedjeljnog jutra. Potom su ga policajci, mamurnog, doveli pred dežurnog suca Prekršajnog odjela Općinskog suda u Bjelovaru. Kada doznamo, izvijestit ćemo kolika je kazna.

Kazne su ispisane i za dva vozača traktora. U prvom slučaju policajci iz Nove Gradiške u Rešetarima su zaustavili neregistrirani traktor koji je vozio 24-godišnjak. Pokazalo se da je traktor odjavljen 2011. godine, a i da vozač nema položen vozački ispit. Nadalje, uvidom u evidenciju utvrđeno je da je vozač prometni recidivist, odnosno učestali ponavljač prometnih prekršaja, te je uhićen i priveden u službene prostorije policije. I on će pred nadležnog suca za prekršaje.

Drugi vozač traktora zaustavljen je u Požegi u Ulici Josipa Runjanina. Neregistrirani i neosigurani traktor vozio je 46-godišnjak, a ni on nema položen vozački ispit. Traktor je radni stroj koji se koristi na poljoprivrednim površinama. On može biti i neregistriran ako se koristi, primjerice, isključivo na oranicama u sklopu obiteljske kuće. No ako traktor u bilo kojem trenutku dođe na cestu, mora biti, kao i svako drugo vozilo, registriran i osiguran. U suprotnom vozač koji se zatekne u neregistriranom vozilu na cesti dobiva odgovarajuću prekršajnu prijavu.

Milan Bugarić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana