Regija
DOBITNIK NAGRADE VSŽ-A ZA ŽIVOTNO DJELO

Iako je zakoračio u 9. desetljeće, čika Stipo obilazi terene i piše
Objavljeno 20. studenog, 2023.
Stjepan Bogutovac nagrađen je za izniman doprinos u području kulture, sporta, očuvanju tradicijske baštine i humanitarnog rada
GUNJAZa izniman doprinos u području kulture, sporta, očuvanju tradicijske baštine i humanitarnog rada godišnju nagradu za životno djelo Vukovarsko-srijemska županija ove je godine dodijelila Stjepanu Bogutovcu (81) iz Gunje. Svi koji poznaju svestranog i neumornog čika Stipu, novinara i kroničara svoga kraja u koji je duboko ukorijenjen, i koji svojim perom već više od pola stoljeća vrijedno bilježi aktualnosti i događanja oko sebe nesebično se dajući za lokalnu zajednicu, ali i šire, slažu se da je nagrada otišla u prave ruke. Prijedlog su podnijeli Općina Gunja i Muzej Cvelferije, u kojima s iznimnim poštovanjem govore o liku i djelu svoga sumještanina, mnogi će reći "dobroga duha Cvelferije".Aktivan i u Brčkom


Iako je zagazio u deveto desetljeće života, i dalje je aktivan. Svakodnevno je na terenu, obilazi sportske dvorane i travnjake i šalje izvješća medijskim kućama. U jednome danu poprati i po nekoliko utakmica, uzima izjave trenera, igrača, analizira postignute rezultate i poretke klubova na ljestvicama, i to ne samo u Županji i okolnim selima nego i u Brčko Distriktu u BiH.

Ispratio je generacije raznih sportaša, pratio njihovo odrastanje u klubovima, veće ili manje uspjehe koje su postizali… I dalje uživa u svome poslu i u novim izazovima. To je, kaže, njegov život jer najljepše je, ustvrdio je, raditi s mladima, pratiti njihove ambicije i entuzijazam, biti među ljudima i ono što mu je najvažnije - biti koristan. Život ga nije nimalo mazio. Rođen je 1942. i u ratnom je vihoru ostao siroče, odrastao je s bakom i didom, a rano je ostao i bez supruge, s dva sina koja je tek trebalo izvesti na put. Autor je i suautor brojnih knjiga i monografija, raznih biltena, bio je dopisnik brojnih dnevnih novina, među ostalim i Glasa Slavonije, Vjesnika i Večernjeg lista, pisao je za Arenu, Politikin zabavnik…, za brojne lokalne novine. Surađivao je s desetak radiopostaja, a u nekima je i danas angažiran kao sportski novinar. A novinarstvom se počeo baviti na nagovor doajena novinarstva županjske Posavine Stjepana Tomića. Okušao se i kao voditelj kulturno-zabavnih i sportskih manifestacija, promocija i svečanosti, a osnivač je i Muzejske zbirke Gunja.

Priznanje FIFA-e i UEFA-e


Dobitnik je brojnih priznanja iz Hrvatske i inozemstva čiji je popis impresivan, a posebno ističe priznanje FIFA-e i UEFA-e koje su potpisali čelnici tih asocijacija, a koja mu je osobno uručio tadašnji predsjednik HNS-a Vlatko Marković. Dobitnik je i Povelje za izuzetna ostvarenja u području tjelesne kulture i sporta, Srebrnog grba Općine Gunja za sustavno medijsko praćenje aktivnosti u Gunji. Županijski savez sportova uručio mu je i Povelju za promicanje vrijednosti sporta, a dobio je i priznanje Grada Županje. Nekoliko je puta proglašavan sportskim novinarom godine u susjednom Brčko Distriktu… Dobio je, među ostalim, i priznanje za doprinos u organizaciji XIV. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

S ponosom i sjetom prisjeća se i brojnih anegdota kojima je protkan njegov dugogodišnji rad. Drage uspomene vežu ga za škole u Gunji i Drenovcima u kojima je nekada radio kao tajnik, odnosno knjižničar. Svojim je radom ostavio velik trag u kulturnom životu Gunje. Sudjelovao je u spašavanju kulturne baštine na području pogođenom poplavama - u Gunji, Račinovcima i Rajevu Selu. Za potrebe osnivanja Muzeja Cvelferije donirao je brojne predmete koje je godinama prikupljao i koji su ondje izloženi.

Posjedovao je bogatu zbirku koja oslikava presjek života u Cvelferiji od prapovijesti do novijeg doba...

Marija Lešić Omerović
U POPLAVI JE 2014. OSTAO BEZ SVEGA
Pun istinske empatije, uvijek je spreman priskočiti u pomoć, član je i GD-a Crvenog križa Županja i DVD-a Gunja. "U vrijeme Domovinskog rata skrbili smo se za oko 9000 izbjeglica koliko ih je bilo u Gunji, i tada sam ujedinio Caritas, Merhamet i CK, na što sam ponosan. Otišao sam kod župnika, hodže i u CK i svi su pristali da se umjesto dotadašnja tri formira jedan punkt na kojemu se dijeli hrana", ispričao je. I sam je 2014. godine u katastrofalnoj poplavi ostao bez svega. Podivljala Sava potopila mu je kuću i uništila sve. Jedva je izvukao živu glavu. Ronioci su ga čamcima izvukli kroz prozor s kata kuće.

SRETAN I PONOSAN
"Nagrada za životno djelo puno mi znači. Sretan sam i ponosan jer doživjeti ovako nešto u mojim godinama velika je stvar. To je priznanje za moj cjelokupan životni rad. Kažu da je čovjek sretan kada radi posao koji voli, i jedan sam od njih. Hvala svima!" poručio je.

Možda ste propustili...

IZMIJENJENA ODLUKA O STIPENDIRANJU

Aneksi ugovora za dio donatorskih stipendija

KOMEMORACIJA NA CRNOM POTOKU

Sjećanje na žrtve Križnog puta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUNAV KOD BATINE POČEO OPADATI

Za najviše tjedan dana povratak na Zeleni otok

2

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo
200 riba teških skoro tonu

3

U PERIVOJU PRANDAU-MAILATH

Na Miholjačkom sajmu sudjelovalo 55 izlagača