Zdravlje
SAVJETI: IZBJEGNITE NEUGODNO BUĐENJE

Razlozi jutarnje glavobolje su loš san, ali i - večera
Objavljeno 20. studenog, 2023.
Faktori su i stres, tjeskoba, depresija, konzumacija kofeina, alkohola i nikotina

Ako legnemo u krevet s glavoboljom, velika je vjerojatnost da će do jutra popustiti. Međutim, nisu svi te sreće. Prema istraživanjima, jedna od trinaest osoba budi se s glavoboljom, a postoji nekoliko razloga zbog kojih se to događa.Prema neurolozima, kronične jutarnje glavobolje obično su ili migrene ili tenzijske glavobolje. Migrena je pulsirajuća bol na jednoj strani glave, a uz nju se javljaju i osjetljivost na svjetlost ili mučnina. Tenzijske glavobolje obično se očituju kao snažan pritisak oko glave. Vjerojatnije je da ćete ih iskusiti ako patite od tjeskobe ili depresije.

- Bez obzira na vrstu glavobolje, ona može biti posljedica apneje u snu. Ako se vaš partner žali da dahćete, šmrčete ili se gušite i glasno hrčete, velike su šanse da imate to stanje - rekla je dr. Nasimi Shadbehr za Self. Ostali simptomi apneje uključuju osjećaj intenzivnog umora, poteškoće s koncentracijom i promjene raspoloženja.

Još jedna noćna navika koja bi mogla biti krivac za jutarnje glavobolje jest škripanje zubima u snu ili bruksizam. Mnogi od nas nisu ni svjesni da to rade. Ta navika može stvoriti veliku napetost u čeljusti, što zauzvrat može izazvati jaku jutarnju glavobolju.

Loša kvaliteta sna može prouzročiti glavobolje, a poboljšana ih može ublažiti. Ako patite od nesanice i loše spavate, obratite pozornost na stres, tjeskobu, depresiju i konzumaciju kofeina, alkohola i nikotina te provjerite kakav je okoliš u kojem spavate.

Stručnjaci savjetuju da idemo na spavanje i budimo se otprilike u isto vrijeme svaki dan, te da se opustimo uz knjigu ili u toploj kupki prije spavanja umjesto da gledamo televiziju. Također mogu pomoći redovito vježbanje i zamračena soba.

Prečesto ili predugo uzimanje lijekova protiv bolova može izazvati glavobolje, ali i hrana i piće. Alergije i osjetljivost na hranu mogu izazvati migrene, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Headache and Pain. Studija iz 2020. objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da su prerađena hrana, crno vino i zreli sirevi uobičajeni krivci. Uzrok jutarnje glavobolje može biti i kava. Kofein u poslijepodnevnim satima treba izbjegavati.

Ako patite od tjeskobe ili depresije, možete biti skloniji glavoboljama. Važno je potražiti pomoć liječnika opće prakse ako mislite da biste mogli biti depresivni. Liječnik može pomoći i ako tjeskoba utječe na svakodnevni život ili vam izaziva probleme. Organizacija Cancer Research UK preporučuje obratiti se liječniku ako imate glavobolje praćene mučninom, ako vas glavobolja budi tijekom noći, ako osjećate probleme s vidom ili ako se glavobolja pogoršava tijekom nekoliko tjedana ili mjeseci. T.K.
Najčitanije iz rubrike