Osijek
GRAD OSIJEK UPOZORIO KONCESIONARA DIMNJAČARSKIH POSLOVA

Uklanjanje propusta ili raskid ugovora
Objavljeno 17. studenog, 2023.

Iz Grada Osijeka odlučili su reagirati na situaciju s koncesionarom dimnjačarskih poslova u gradu. Unatrag godinu dana česta je javna kritika kako koncesionar, tvrtka Dimnjak d.o.o., svojevoljno tumači pravilnik prilikom kontrole ispravnosti dimovodnih instalacija. Zbog toga je i ljetos točka o izvješću o poslovanju ove tvrtke za 2022. skinuta s dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća.U četvrtak su iz gradske uprave objavili kako su Dimnjaku (na temelju članka 73. stavka 3. Zakona o koncesijama i članka 14. stavka 2. Ugovora o koncesiji za obavljanje komunalne djelatnosti dimnjačarskih poslova na području Grada Osijeka) uputili pisano upozorenje o namjeri raskida koncesijskog ugovora. Kao razloge navode utvrđena kršenja triju odredbi. "Kada koncesionar sumnja u propusnost dimovodnog objekta, dužan je ispitati nepropusnost dimovodnog objekta pri redovnoj kontroli koja se obavlja u svrhu održavanja dimovodnog objekta (članak 22. stavka 5. Općih uvjeta). Prema članku 29. stavak 3. Odluke, koncesionar nema ovlasti tražiti od korisnika usluge dokumentaciju koja nije propisana navedenim člankom (važeću prijavu plinske instalacije, strojarski projekt i drugu važeću tehničku dokumentaciju). Ako korisnik nema dokumentaciju o broju i vrsti uređaja za loženje i dimovodnih objekata, koncesionar je dužan prihvatiti obavijest korisnika usluge o broju i vrsti uređaja za loženje i dimovodnih objekata i sezoni loženja te mu pružiti uslugu redovne kontrole dimovodnog objekta jer nedostatak dokumentacije nije razlog za odbijanje pružanja redovne kontrole dimovodnog objekta. Dimnjačarski nalaz mora sadržavati točno ono što je propisano predmetnim člankom. Kod redovnog pregleda dimovodnog objekta pri izdavanju kontrolnog lista (dimnjačarskog nalaza), u slučaju kada je dimovodni objekt ‘bez nedostataka‘, ne smije biti navedeno da je ‘u slučaju promjene plinskog brojila potrebno izvršiti i izvanrednu kontrolu dozračno/dimovodnog sustava‘", navodi se u upozorenju gradske uprave. "Na temelju Zakona o zapaljivim tekućinama i plinovima, promjena plinomjera i pregled cjelokupne instalacije u nadležnosti je operatora distribucijskog sustava, odnosno izvan je nadležnosti koncesionara navoditi izvanrednu kontrolu dozračno/dimovodnog sustava u slučaju promjene plinskog brojila kod izdavanja dimnjačarskog stručnog nalaza", ističe Grad.

Grad Osijek će, ako u roku od 30 dana Dimnjak ne otkloni propuste, odnosno ne prestane kršiti ove odredbe, jednostrano raskinuti ugovor o koncesiji. D.Kuštro
BEZ REAKCIJE
Iako smo stupili u kontakt s upravom tvrtke Dimnjak, do četvrtka kasno poslijepodne nisu nam poslali svoju reakciju na upozorenje Grada Osijeka. Grad je s Dimnjakom 2017. godine potpisao ugovor na deset godina. Godišnji iznos koncesije sastoji se od fiksne naknade i varijabilnog dijela u iznosu od dva posto ostvarenih prihoda.

Možda ste propustili...

ZA DJECU IZ OPĆINE VLADISLAVCI

Novčana potpora za Školu jahanja

MATURANTI CUO-A “BRAĆA RIBAR”

45 godina mature

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VRHUNAC JE VODENOG VALA

Drava poplavila lijevu obalu, na oprezu u vikend-naselju

2

NISU ZA PUTNIKE, NEGO ZA OBUKU NOVIH VOZAČA

Tramvaji su opet na tračnicama

3

NA POTEZU OD PRENJSKE DO KOZJAČKE

Vodovodni radovi u Kolodvorskoj ulici