Kultura
PROGRAMI UZ OBILJEŽAVANJE VUKOVARSKE ŽRTVE

Koncert, izložba, film, zbornik radova, susreti za Dana sjećanja na žrtvu Vukovara
Objavljeno 17. studenog, 2023.
U organizaciju prigodnih kulturnih događaja uključile su se brojne institucije

U okviru programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine predviđeno je održavanje više kulturnih događaja, u čiju su se organizaciju uključile brojne institucije.Fotografije iz 1991.


Početkom tjedna u Hrvatskom domu Vukovar koncert pod nazivom "Vukovar je moja Hrvatska" održali su članovi Karlovačkog tamburaškog orkestra, koji postoji 76 godina. Prvi su takav koncert imali u Karlovcu 2021. godine, a sada su prvi put nastupili u Vukovaru. Orkestar ima oko 30 članova u nekoliko sekcija.

Dan poslije su Grad Vukovar i Gradski muzej Vukovar organizirali postavljanje izložbe fotografija i tekstova iz nedavno objavljene monografije "Sjećanje na žrtvu Vukovara 1991. godine". Tom su prilikom na 22 panoa na Trgu RH prikazani podatci o Koloni sjećanja od nastanka do sada. Prema riječima Ruže Marić, savjetnice za kulturu gradonačelnika Vukovara i dugogodišnje ravnateljice Gradskog muzeja Vukovar, cilj izložbe bio je prikazati povijest nastajanja Kolone sjećanja od vremena obilježavanja u progonstvu do povratka u Vukovar, kada su građani spontano krenuli iz središta grada u kolonama prema mjestima stradavanja. Izložba će biti postavljena do 24. studenoga.

U sastavu programa je u Ružičkinoj kući u Vukovaru prikazan dokumentarno-igrani film "Bilo jednom u Hrvatskoj", redatelja Jakova Sedlara. Prikazivanje je organizirala Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskoga rata, Gradski ogranak Zaprešić.

O Glavaševiću


U srijedu je u Državnom arhivu u Vukovaru predstavljen zbornik radova "Vukovar ‘91. - Uzdarje slobodi - povijest, sjećanja, identiteti, integracije". U publikaciji je objavljeno 14 radova koje je napisalo 18 autora, a bili su izloženi na 24. znanstveno-stručnom skupu u studenome 2021. godine. Urednici zbornika su Sandra Cvikić i Dražen Živić, koji je naglasio kako se, u trenutku kada iza sebe imaju 26 održanih znanstvenih skupova i 15 objavljenih opsežnih zbornika radova, s 5000 stranica dokumenata, znanstvenih rasprava i svjedočanstava, može reći da su akademska i znanstvena institucija koja je prikupila najviše znanja o onomu što se događalo u Vukovaru 1991., ali i općenito o onomu što se događalo u Domovinskom ratu.

- Krajnji cilj održavanja skupova je istraživati, doći do objektivne istine i predstaviti istinu najširoj javnosti u Hrvatskoj i svijetu - naveo je Živić.

O zborniku su govorili Sandra Cvikić, Anita Dremel i Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru.

- Zbornik je koncipiran u četiri tematske jedinice; povijest, integracije, identitet i kultura sjećanja. Teme su raznolike i uistinu vrijedne u smislu istraživanja Vukovarske bitke ne samo kao događaja i fenomena nego i kao nečega što je ostavilo dugoročne posljedice na demografske prilike ovoga kraja i procese koji se danas na području Vukovara događaju; bitka, progonstvo, povratak i komemoracijske prakse, pri čemu je najdojmljivija Kolona sjećanja. Sve to je s vremenom postalo sastavni dio hrvatskog identiteta i naše kulturne civilizacijske baštine - naglasio je Elez.

Kao i svake godine, 20. studenoga je na rasporedu novinarsko-književnički susret "Grad - to ste vi", posvećen Siniši Glavaševiću, novinaru Hrvatskog radija Vukovar.

Organizatori susreta su Gradska knjižnica Vukovar, Hrvatski radio Vukovar, Društvo hrvatskih književnika i Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar, a manifestacija će se održati u Hrvatskom domu s početkom u 17 sati.

Dragana Korpoš
cilj skupova
PREDSTAVITI

ISTINU

JAVNOSTI

Možda ste propustili...

HRVATSKO PJEVAČKO DRUŠTVO LIPA

Osječani u Tuzli osvojili prvo mjesto

HRVATSKI FILMSKI SAVEZ OBILJEŽAVA 16. LIPNJA

Bloomsday u čast Ivanu Ladislavu Galeti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LADY JADRANKA NJERŠ BERESFORD-PEIRSE

Važno odlikovanje kralja Charlesa III.

2

Domagoj Vidović dobio Hrvatski stećak

3

77. PUT DODIJELJENE AMERIČKE KAZALIŠNE NAGRADE

Prvi Tonyji za Radcliffa, Stronga i Paulson