Dome slatki dome
LIFESTYLE: PRIPREMITE SE ZA POSJET

Što gosti prvo primijete i kako ostaviti bolji dojam
Objavljeno 16. studenog, 2023.
Prvo će primijetiti miris, zato uvijek dobro prozračite stan ili ga namirišite

Ne postoji ništa bolje od ispunjavanja prostora smijehom i društvom. Okupljanje s onima koje volimo na večeri i piću jedno je od najvećih životnih užitaka i želimo da im posjet našem domu bude najbolji mogući. Međutim, svi želimo biti dobri domaćini te svojim gostima pružiti ugodnu atmosferu i ambijent.Kupaonica je ključna


Uvijek je lijepo primiti goste u svom domu, a na neke je detalje važno obratiti pozornost, posebno ako prvi put dolaze u vašu kuću ili stan. Ako uskoro očekujete goste ili želite uvijek biti spremni i za one nenajavljene, ovo su stvari koje će gosti itekako zamijetiti.

Hodnik (ili predsoblje) uvijek se isplati držati urednim jer to je prvo što će gosti zamijetiti kad uđu. Bilo bi dobro da se u njega smjesti polica ili vješalica - mjesto na koje gosti mogu odložiti svoje stvari. Otirač za noge potrebno je povremeno isprašiti i držati ga urednim. Prvi dojam uvijek je važan. Pometite ili usisajte pod u hodniku prije nego što dođu gosti, najbolje nekoliko puta tjedno. Hodnik ili predsoblje možete uljepšati, učiniti ugodnijim ako u njega postavite buket svježe ubranog cvijeća ili biljku lončanicu.

Možda ste se vi naviknuli na miris ljubimaca ili možda ne primjećujete da niste prozračili stan nakon pirjanja luka, no gosti će to itekako primijetiti. Kao što će ih pozitivno iznenaditi ako vaš dom ugodno miriše. Stan morate često prozračivati. Uvijek je ugodno kad u kući u koju dolaze gosti gori mirisna svijeća ili je u kutove postavljeno neko esencijalno ulje ugodna mirisa, recimo, limun, naranča, mandarina ili vanilija.

Ako ne stignete spremiti cijeli stan prije nego što stignu gosti, ako morate birati samo jednu prostoriju, neka to svakako bude kupaonica. Malo je toga tako odvratno kao prljava i zapuštena kupaonica. Obrišite umivaonik i sve plohe na kojima držite kozmetiku. Izribajte i posve očistite WC, obrišite ogledalo. Pobrinite se da u kupaonici bude dovoljno toaletnog papira. Rasporedite mirisne sapune ili svijeće u kutove.

Postoje stvari koje remete izgled prostora ili mogu biti prepreka za normalno kretanje, stoga ih trebate maknuti prije nego što vam gosti pokucaju na vrata. Govoreći o opasnostima od spoticanja, dječje igračke mogu biti upravo to.

- Kao roditelj malog djeteta, volim da se pobrinem da igračke budu spremljene i stavljene u prostor koji im je dodijeljen. Ne pokušavam izbrisati činjenicu da ovdje živi dijete koje posjeduje mnogo igračaka. Želim osigurati da se moji gosti mogu slobodno kretati prostorom, da se ne spotaknu o male predmete - kaže Rachel Riederman, autorica knjige "Once Upon a Rind in Hollywood".

Naši kućni ljubimci su i naša djeca, i slično kao djeca, imaju krevete i igračke koje stvaraju nered i također čine potencijalnu opasnost.

- Uklanjanje kreveta za kućne ljubimce ili igračaka kada gosti dođu ne samo što poboljšava ukupnu čistoću vašeg doma nego i daje uglađeniji, uzvišeniji izgled, koji bi mogao biti ugodniji za goste - kaže Frishkorn.

Višak kabela


Između telefona, tableta i računala, posvuda imamo kabele. Možda čak imamo centraliziranu stanicu za punjenje u našem domu s raznim punjačima, koji su svi na jednom mjestu. To nam olakšava život, ali i zauzima prostor.

- Apsolutno je lako imati stanice za punjenje dostupne za svakodnevni život, ali to nije ono što vaši gosti trebaju primijetiti čim uđu u vašu kuću. Stoga ih pomaknite u drugu prostoriju ili ih smjestite u ladicu - kaže Chantelle Hartman Malarkey, dizajner interijera, domaći kuhar i hosting estetski stručnjak.

Vjerojatno smo istrčali i uzeli neke namirnice u posljednji čas. Možda smo se morali opskrbiti mineralnom vodom i limetom za koktele. Pobrinite se da sve to ne stoji na pultu kada gosti stignu, posebno kvarljive potrepštinei.

- Ovo zauzima prostor i vizualno čini da prostor izgleda kaotičnije. Odvojite minutu kako biste odložili te predmete i uštedjeli prostor na radnoj površini - rekao je Hartman Malarkey.

Tanja Kvorka
PRIPREMITE ČISTE ČAŠE ZA GOSTE
Neovisno o tome u kakvom je stanju vaša kuhinja, osigurajte si da imate nekoliko čistih čaša spremnih za točenje pića. Ako imate perilicu posuđa, pustite brzinski program kako biste oprali što više čaša dok čistite sve drugo. Morate li prati čaše ručno, pobrinite se da imate na raspolaganju dvije čiste čaše po osobi, kako ih ne biste morali prati dok vas gosti čekaju. Mali trik: ako imate izloženu kuhinju, nemate perilicu u koju možete spremiti prljavo posuđe i ne stignete ga oprati - sakrijte prljavo posuđe u pećnicu.

POŠTA I PAPIRI
Pošta nam stiže gotovo svaki dan, a mi nemamo uvijek vremena srediti sve te račune i reklame. Također, sigurno ne želite da vašu poštu vide drugi, kao i pojedine dokumente. Bilo da je riječ o računima, bilo o porezima ili drugim privatnim papirima - sve ih sklonite.

OČISTITE KAUČ
Posvetite se dnevnom boravku, odnosno kauču na kojem ćete provesti najviše vremena s gostima. Raščistite nakupljeni nered oko kauča i na stolićima za kavu (knjige, stare novine, šalice od kave ili čaja i sl.). Ako imate dodatne stolice ili fotelje, postavite ih odmah oko kauča.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana