Dome slatki dome
SAVJET: UREĐAJI ZA ZDRAVIJI ŽIVOT

Zašto biste trebali imati filtriranje vode
Objavljeno 16. studenog, 2023.
Iako je vodovodna voda zdravstveno ispravna, često sadržava spojeve poput mehaničkih nečistoća, kamenca, željeza, klora

Filtri za vodu sve su popularniji u kućanstvima diljem svijeta. Te male sprave omogućuju nam da pijemo i upotrebljavamo vodu iz slavine bez brige o kemikalijama, mikroorganizmima i drugim nečistoćama koje se mogu naći u javnoj vodovodnoj mreži.Osnovna filtracija


Koliko ste se puta žalili na kvalitetu vode iz slavine? Uvjereni smo, vrlo često. Nažalost, sve češće čitamo, ili ih doživljavamo, o puknućima vodovodnih cijevi, zamućenju vode, bakteriološkoj neispravnosti, pa i pretjerano izraženom mirisu klora. Zbog svih tih situacija voda iz vodovodne mreže ili vlastitog bunara više-manje svima služi kao "tehnološka" voda, kojom se koristimo u higijenske svrhe ili pri kuhanju kada vodu prokuhavamo. To je pomalo tragikomično ako znamo da je Hrvatska po vodnim bogatstvima u samom europskom, ali i svjetskom vrhu.

Iako je vodovodna voda zdravstveno ispravna, često sadržava različite spojeve, poput mehaničkih nečistoća, kamenca, željeza i klora, koje bismo trebali eliminirati. Dodatno, voda iz bunara, kojom se još uvijek koristi velik broj kućanstava, može sadržavati nečistoće koje mogu biti nezgodne za termopak, ali i štetne za naše zdravlje. To uključuje već spomenute mehaničke nečistoće tipa pijesak i mulj, pesticide, teške metale, pa i bakterije i druge mikroorganizame koji se mogu naći u vodi. Filtri za vodu uklanjaju te nečistoće iz vode, čime nam pružaju sigurniju i zdraviju alternativu. Osim toga, filtrirana voda ima bolji okus i miris od one koju dobivamo iz slavine jer filtri mogu ukloniti neugodne mirise i okuse koji se mogu pojaviti zbog bakterija, klor, ili drugih tvari u vodi.

Odakle krenuti s filtracijom vode? Najbolje će vam pomoći profesionalci. Tvrtka Poljski dom d.o.o. svojim savjetima pomaže u odabiru filtra za kućanstvo. Stranice tvrtke Poljski dom www.poljskidom.hr, uvoznika brojnih rješenja za filtraciju i obradu, u tome će vam biti najbolja početna točka. Prije odabira filtra nužno je odabrati adekvatno kućište u koje se filtar postavlja. Veličina kućišta ovisi opet o količini vode za koju dimenzionirate vaš sustav. Nećete pogriješiti ako se za obiteljsku kuću s priključkom do 1" odlučite za kućište veličine 10". Nakon kućišta dolazimo do odabira filtra, a postoji nekoliko različitih vrsta filtara za vodu. Prije svega na ulazu vode u dom potrebno je postaviti mehanički filtar, koji će zaštititi vašu instalaciju, ali i perlatore, ventile, bojlere i druge uređaje od ulaska pijeska, hrđe ili nekih drugih mehaničkih čestica koje se nalaze u vodi. Poljski dom nudi ih zaista velik broj, proizvođača USTM. Koji odabrati, ovisi opet o vodi koja ulazi u vaš dom.

Izdašnost


Ako se koristite bunarskom vodom možete primijeniti neki od višekratnih krupnih, mehaničkih filtara, od 100 do 80 µm, koji se mogu prati, tipa NET, NETSS, EL ili neki od mesinganih filtara s ispustom nečistoća. Ako se radi o vodovodnoj vodi, najbolji su jednokratni polipropilenski filteri od namotane špage finoće filtriranja od 50 µm do 20 µm. Ako želimo popraviti "ispravnost" i okus vode za piće nakon njega, u drugom kućištu nastavljamo s dodatnom obradom vode. Ako rabite vodu iz vodovodne mreže, naš savjet je odabrati neki od filtara koji sadržavaju aktivni ugljen. Takvi filtri uspješno uklanjaju klor, pesticide, herbicide i druge kemikalije iz vode, pa popravljaju okus i miris vode za piće. Ugljen se koristi kao glavni sastojak, jer može neutralizirati štetne tvari iz vode. Bitno je voditi računa o izdašnosti filtara i njihovoj pravodobnoj zamjeni.

Mislimo da nije potrebno posebno naglašavati koje su sve prednosti filtracije vode. Filtri prvenstveno uklanjaju štetne tvari iz vode, što štiti instalaciju i uređaje u kući od mehaničkih nečistoća, te popravljaju kvalitetu vode za piće. No što je s kamencem u vodi? U sljedećem članku pozabavit ćemo se magnetima i posebnim uređajima namijenjenima upravo tome – omekšavanju vode.
Jasminka Knežević
Prije odabira filtra nužno je odabrati adekvatno kućište u koje se filtar postavlja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana