Ekonomija
PRILIKA ZA PREDSTAVLJANJE HRVATSKIH VINA

Hrvatska zemlja partner na prestižnom vinskom natjecanju L. Amerike
Objavljeno 14. studenog, 2023.
Nakon velikog uspjeha hrvatskih vinara na prošlogodišnjem natjecanju i osvajanju velikog broja zlatnih medalja te nakon višegodišnje vrlo uspješne suradnje Veleposlanstva Republike Hrvatske u Čileu s vlasnicima licence Catad‘Or, Hrvatska je izabrana za zemlju partnera na ovogodišnjem, 28. zaredom najprestižnijem vinskom natjecanju i ocjenjivanju vina i žestokih pića Latinske Amerike (L. Amerike) koje se održava od 14. do 18. studenoga u Santiagu de Chileu.

Kako su objavili iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), sajam je velika prilika za predstavljanje naših vrhunskih vina, ali i Hrvatske kao popularne i poželjne turističke destinacije na Mediteranu.

Uz podršku HGK-a na ovogodišnjem izdanju manifestacije Catad‘Or World Wine Awards prezentirat će se vinarije Kutjevo, Badel 1862, Jako vino i Agrolaguna, kao predstavnici regionalnih organizacija u Hrvatskoj. U Kutjevu su iznimno zadovoljni prošlogodišnjim nastupom i osvojenom zlatnom medaljom te su odlazak u Santiago i ove godine uvrstili na listu prioriteta kada su u pitanju sudjelovanja na internacionalnim ocjenjivanjima. "Kao vinarija koja izvozi i plasira svoja vina u više od 20 zemalja, od iznimnog nam je značenja sudjelovati na velikim svjetskim natjecanjima gdje se prezentiraju vinari iz cijelog svijeta kako bismo uvidjeli gdje se nalazimo po kvaliteti i prezentaciji u odnosu prema drugim proizvođačima. Budući da je Čile jedna od najpoznatijih vinskih zemalja, pa tako i manifestacija Catad‘Or, koja ima visoku reputaciju među vinskim stručnjacima, važno nam je testirati i klasificirati kvalitetu naših vina u jakoj konkurenciji južno-američkih vina i vina iz ostalih zemalja svijeta", rekao je Dino Galić, član Uprave Kutjeva. Prošle godine hrvatska vina i žestoka pića prva su ocjenjivana na ovom međunarodnom natjecanju te su dobila čak 17 medalja. Ove godine poslan je 41 uzorak vina (17 bijelih, 20 crnih, jedan rose i tri pjenušava) i sedam uzoraka destilata. Na 28. izdanju Catad‘Ora ocjenjivat će se ukupno 1300 uzoraka iz 20 zemalja. Ocjenjivački sud ove godine ima 70 međunarodnih stručnjaka, među kojima su poznati sommelieri, predstavnici specijaliziranih vinskih magazina i drugi vinski majstori. Nagrađuje se 30 posto od ocijenjenih uzoraka vina, i to na temelju referentnih bodova - za veliku zlatnu medalju potrebna su 93 ili više bodova; za zlatnu medalju potrebno je od 89 do 92,9 bodova; za srebrnu medalju potrebno je od 85 do 88,9 bodova.Z.R.
Možda ste propustili...

KLIJENTI SUZDRŽANI U ULAGANJIMA

Prihod proizvođača robota će stagnirati

OD 19 TERETNIH ŽELJEZNIČKIH PRIJEVOZNIKA 13 IH JE BILO POSLOVNO AKTIVNO

Željeznicom prevezeno više robe i manje putnika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SMANJENA KUPOVNA MOĆ GRAĐANA - VISOKI TROŠKOVI ENERGIJE

Engleska i Wales gube 80 pubova mjesečno

2

U EUROZONI NOMINALNI TROŠAK RADA VEĆI 5,1 %

Hrvatska pri vrhu EU-a po rastu troškova rada

3

KLIJENTI SUZDRŽANI U ULAGANJIMA

Prihod proizvođača robota će stagnirati