Mozaik
KONCERT "SLAVONIJO, JA SAM TVOJE DIJETE"

Ako Kićo negdje odozgo gleda, sigurno je sretan
Objavljeno 11. studenog, 2023.
Imao je izvanredan dar, zabavljački i pjevački, a u svakom žanru bio je vrhunski

Kićo je ostavio veliki trag na glazbenoj sceni Hrvatske, ali i šire u regiji, a posebice u Osijeku. Stoga mi je kao Osječaninu velika čast što sam ga upoznao, surađivao s njim, a snimili smo i duet, pjesmu "Zauvijek mlad". Kićo je imao izvanredan dar, zabavljački i pjevački, a u svakom žanru kojim se bavio bio je vrhunski izvođač. Ovaj koncert ima emocionalnu težinu, jer većina nas izvođača poznavala je osobno Kiću i ako nas negdje odozgo gleda, sigurno je sretan.Rekao je to popularni osječki pjevač Igor Delač uoči koncerta "Slavonijo, ja sam tvoje dijete", održanog u dvorani Gradski vrt u Osijeku, u čast glazbenoj legendi Krunoslavu Kići Slabincu, čija je treća obljetnica smrti 13. studenoga.

Nastupili su brojni Kićini kolege i suradnici, dva benda, tamburaški i zabavni, a voditelji zabavnog benda bili su Kićini dugogodišnji suradnici Željko Nikolin i Drago Laban, koji su s njim proputovali cijeli svijet. Bilo je to prvo izdanje ovog koncerta, no glazbenici su nam rekli da je to dobar lajtmotiv za daljnje slične projekte posvećene Kići i drugim osječkim glazbenicima.


Darko Ergotić, jedan od poznatijih glazbenika hrvatske tamburaške scene, član sastava "Slavonske lole", podijelio je s nama u backstageu sjećanja na Kiću.

- Kićo je bio uzor i idol svima nama glazbenicima još 1970-ih i 1980-ih godina, kada je krenuo nastupati sa "Slavonskim bećarima". Tada smo svi htjeli pjevati kao Kićo i svirati kao Tuca. Smatram da su ovakvi koncerti dobar način da se slavi njegova ostavština, jer Kićo nam je puno toga ostavio. Osobno sam imao čast nastupati s njim gotovo 15 godina i veže me mnogo lijepih uspomena. Bilo je mnogo zabave, ali kada smo radili, onda je prevladavala ozbiljnost i profesionalnost. I mi, članovi sastava "Slavonske lole" mnogo smo naučili od Kiće - kaže.


Ni dugogodišnji Kićin suradnik Željko Nikolin nije krio zadovoljstvo: "Veoma sam sretan jer smo za ovaj koncert okupili naše prijatelje i najbolje osječke glazbenike u čast našeg Kiće s kojim sam svirao 14 godina. Bili smo jako dobri prijatelji i lijepo smo surađivali. Uz zajedničke nastupe Kićo je snimao u mom studiju. Danas sam u kontaktu s članovima njegove obitelji."

Na koncertu je izvedeno 15 skladbi rock ‘n‘ roll i zabavnog žanra te isto toliko tamburaških skladbi. Nastupili su Goran Bošković, Berislav Crnković Bero, Igor Delač, Darko Ergotić, Željko Ergotić, Stjepan Jeršek Štef, Šima Jovanovac, Vlatka Kopić Tena, Zoran Kuna, Željko Lončarić Žec, Antun Nikolić Tuca, Marta Nikolin, Ivan Štivić i HKUD Osijek 1862, uz pratnju zabavnog benda Željka Nikolina i Drage Labana te Tamburaškog orkestra "Batorek".


Program su vodili Uršula Tolj i Miroslav Čabraja, koji su, između ostalog, istaknuli da je Kićo bio kompletan estradni umjetnik, vrhunski pjevač i zabavljač, a takvog umjetnika čini emocija. Upravo je emocija prevladavala u Kićinoj iterpretaciji. Potvrdili su to i brojni izvođači na ovom koncertu, primjerice Goran Bošković, kojeg je publika više puta prekidala burnim pljeskom dok je izvodio popularne hitove "Plavušu" i "Zbog jedne divne crne žene". Čuli smo i druge Kićine uspješnice, "Otiš‘o si s mirisima jutra", "U dugim noćima", "Da li znaš", "Slavonijo", "Ako zora ne svane" i brojne druge.


U dvorani Gradski vrt okupilo se gotovo 2000 Osječana koji su uživali u dobroj glazbi, prisjećajući se hitova Krunoslava Kiće Slabinca, nenadmašnog pjevača, skladatelja, aranžera i glazbenika koji je uspješno balansirao u brojnim glazbenim žanrovima od rock ‘n‘ rolla, zabavne glazbe do slavonske tamburaške glazbe i crkvenih pjesama. Na retrospektivnom koncertu bili su i članovi Kićine obitelji. Pokrovitelji koncerta bili su Grad Osijek i Županija osječko-baranjska, a organizator Koncert agencija i HGU podružnica Osijek.

Vesna Latinović
Koncert je okupio gotovo 2000 posjetitelja, koji su burnim pljeskom nagradili izvođače Kićinih hitova
Možda ste propustili...

POJAVIT ĆE SE 24. SVIBNJA

Lenny Kravitz izdaje 12. album

GLUMICA “ŠOKIRANA” I “BIJESNA”

ChatGPT zvuči kao Scarlett

Najčitanije iz rubrike