Crna kronika
RAČUNALNE PRIJEVARE

Zagrepčanka (20) i stranac prevarili dva mlada Slavonca
Objavljeno 11. studenog, 2023.
Prijevare su se zbile prije nekoliko mjeseci, no trag novca na mreži doveo je do prevaranata

Identitet dvoje internetskih prevaranata otkrila je policija. U prvom slučaju belišćanski policajci osumnjičili su 24-godišnjeg stranog državljanina da je 7. travnja kontaktirao 20-godišnjaka zbog kupnje tenisica preko internetskog oglasnika. Tada nepoznata osoba dostavila mu je link lažne stranice dostavne službe, gdje je 20-godišnjak upisao svoje osobne podatke, podatke s kartice tekućeg računa, kao i CVV broj, nakon čega je s njegova računa, umjesto uplate, podignuto tisuću eura.U drugom slučaju požeški su policajci dovršili kriminalističko istraživanje nad 20-godišnjakinjom s područja Zagreba koju se sumnjiči da je u srpnju preko oglasnika na društvenoj mreži s 19-godišnjakom s područja Čaglina dogovorila prodaju mobitela, nakon čega joj je on uplatio novac, a mobitel mu nije dostavljen.

U posljednjih nekoliko godina internet je postao vrlo privlačan kiberkriminalcima, a to što su hrvatski državljani žrtve prevaranata od Latvije, Estonije, Poljske... svjedoči o tome koliko je nekome lako online "počistiti" račun.

Iz policije navode kako se napadači koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od građana izvukli novac ili vrijedne financijske informacije. Taktike kojima se koriste kiberkriminalci postaju sve inovativnije i teže ih je otkriti. Od pretvaranja da su voditelji tvrtke u kojoj žrtva radi do toga da su zainteresirani za romantičnu vezu, online-prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele - novac i/ili bankovne podatke.

Postoje razne vrste prijevara, pa i ona kada se koristi lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava, uz nekoliko malih razlika. Kod romantičnih prijevara varalice se pretvaraju da su zainteresirane za vezu. Obično se događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje. Tu je i krađa osobnih podataka kada se osobne informacije prikupljaju kroz kanale društvenih medija, ali i investicijske prijevare, kada prevaranti lažno obećavaju odličnu ponudu za ulaganje, i prijevare u online-kupnji, na koje su nasjela i dva Slavonca s početka teksta.

Sandra Lacić
OBRAZOVANJEM DO SIGURNOSTI
Najučinkovitija obrana od računalnih prijevara jest digitalno obrazovanje potencijalnih žrtava. Građanima se savjetuje da, prije nego što ulože novac u nešto, a nakon što dobiju učestale nenajavljene pozive, uvijek zatraže nepristrani financijski savjet. Takve pozive o mogućnostima ulaganja treba odbiti i uvijek biti sumnjičav prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčeni povrat i veliku dobit. Pri kupnji online uvijek treba kupovati od lokalnih trgovina, provjeriti recenzije prije kupnje i plaćati samo kada ste spojeni na sigurnu internetsku vezu - izbjegavajte besplatni ili otvoreni javni Wi-Fi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SPOJ DALMATINSKE I ZVEČEVSKE ULICE

Retfalačko je raskrižje rekorder po sudarima

2

UTAKMICA NK ORIOLIK - NK TOMISLAV IZ CERNE

Zbog nereda u Oriovcu uhićeno je 28 osoba

3

U 11 PROVALA NAPRAVILI ŠTETU OD NAJMANJE 37.700 EURA

Uhićena dvojica serijskih lopova