Ekonomija
LAKŠE NA ADVENT UZ HRVATSKU TURISTIČKU KARTICU

Poslodavci sami odabiru iznos i vrijeme uplate
Objavljeno 11. studenog, 2023.
5 milijuna eura uplaćeno je na 6334 kartice izdane do kraja rujna

Svaki poslodavac u Republici Hrvatskoj ima mogućnost svojim zaposlenicima uplatiti neoporezivi dio primitka do iznosa od 331,81 eura (2500 kuna), koji mogu biti iskorišteni u domaćem ugostiteljstvu odnosno turizmu. Instrument za realizaciju ove pogodnosti je - Hrvatska turistička kartica. Hrvatska turistička kartica projekt je Vlade RH i Ministarstva turizma i sporta s ciljem povećanja potrošnje hrvatskih građana u ugostiteljstvu i turizmu na području cijele Hrvatske. Ovom karticom moguće je plaćanje u svim ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge pripremanja hrane i točenja pića, u objektima koji pružaju uslugu smještaja te plaćanje usluga chartera i turističkih agencija u Hrvatskoj (isključivo preko POS terminala). To je u osnovi debitna platna kartica, na temelju koje poslodavci mogu svojim zaposlenicima uplatiti iznos koji je, prema Pravilniku o porezu na dohodak, uz sve ostale neoporezive nagrade i primitke, dodatna naknada na koju se ne obračunava porez.


Kada poslodavac donese odluku o isplati nadoknade troškova za odmor, radnik odabire između Hrvatske poštanske banke (HPB) i Podravske banke, te ondje otvara poseban račun, koji je za tu namjenu, u skladu sa svojim poslovnim pravilima odredila banka, te dostavlja broj računa poslodavcu. Nakon otvaranja računa, banka izdaje radniku Hrvatsku turističku karticu. Dakle, poslodavci ne uspostavljaju odnos s bankama niti naručuju kartice od banaka, nego radnik samostalno odabire banku te podatke za uplatu dostavlja poslodavcu.

Samostalno određivanje


Korisna je informacija da poslodavac samostalno određuje dinamiku i svotu koju će isplatiti svojim radnicima, odnosno poslodavac može svome radniku isplaćivati svotu naknade za troškove godišnjeg odmora veće ili manje od utvrđene neoporezive svote. Jednako tako, poslodavac može navedenu nadoknadu radniku uplatiti neovisno o dobu godine ili razdoblju korištenja godišnjeg odmora.

Ono što je važna informacija za radnike je da uplaćeni iznos naknade ne može podizati kao gotovinu, nego novac koji je položen na račun može iskoristiti samo za izravno plaćanje. No potroše li sva sredstva, mogu dopuniti karticu i nastaviti s uživanjem u pogodnostima.
Do kraja rujna izdane su ukupno 6334 kartice, a na njih je uplaćeno više od pet milijuna eura.
Sve ovo znači da se na ovaj način oboružani Hrvatskom turističkom karticom radnici mogu lakše odlučiti za posjet nekom od domaćih adventskih lokacija.

Izbor putovanja


Osijek je dvije godine zaredom odnio titulu najljepšeg adventa u Hrvatskoj, prošlogodišnji je bio interesantan zbog povratka u Tvrđu, u staru baroknu jezgru. Ondje je svojevremeno i iskovana priča o bajkovitim blagdanskim danima koji su u međuvremenu, zbog raznih razloga, mijenjali lokaciju. Tvrđa, njezin središnji trg, ipak se pokazala najomiljenijim. Bogate advente imaju Vinkovci, Vukovar, Županja, o zagrebačkom adventu ne treba trošiti riječi. Nekoliko godina bili su najljepši na razini cijele Europe, a ovih dana predstavljen je ovogodišnji program. Zanimljivo, od 29. studenoga pa do 2. prosinca započet će svojevrsno “zagrijavanje”... S Hrvatskom turističkom karticom i vi ste spremni za zagrijavanje!


Sadržaj nastao u suradnji Hrvatske turističke zajednice i Glasa Slavonije

OGLAŠAVANJE I DODATNI POPUSTI
Hrvatska turistička kartica zamišljena je da bude i od dodatne pomoći pružateljima ugostiteljskih i turističkih usluga. Oni na web-stranici kartice mogu besplatno oglašavati dodatne popuste i pogodnosti za korisnike Hrvatske turističke kartice i tako osigurati bolju vidljivost i promidžbu svoga objekta i usluga.

Možda ste propustili...

SMANJENJE TROŠKOVA ZADUŽIVANJA?

ECB: Blago je ubrzao rast plaća u eurozoni

POSLJEDICE NAMETA NA UVOZ KINESKIH VOZILA U EUROPU I SAD

Carine mogu potaknuti inflaciju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

danasradim.hr - Savjeti za zapošljavanje

Kako napisati CV koji osigurava poziv na intervju

2

TVRTKE OHRABRITI NA SUDJELOVANJE U PROGRAMU HORIZON

Za inovacije i razvoj moguće je povući izdašna sredstva

3

POSLJEDICE NAMETA NA UVOZ KINESKIH VOZILA U EUROPU I SAD

Carine mogu potaknuti inflaciju