Tehno
TEST MEANIT KIDS TABLET K20 MEDO

Sladak, ali primjeren je samo vrtićarcima
Objavljeno 10. studenog, 2023.
Stražnja strana dizajnirana je tako da bi podsjećala na medu, pod lijevom ‘obrvom’ je leća kamere, a pod desnom zvučnik

Nakon mačke i pande, MeanIT je nastavio istim stopama razvijati svoju seriju dječjih tableta, pa je tako za ovu godinu pripremio sljedeću životinju – simpatičnog medu.Autor ovih redaka kao roditelj trogodišnje curice može vam iz prve ruke potvrditi da su djeca danas od malih nogu naviknuta na sva čuda moderne tehnologije. Iako mi curica ima tek tri godine, kao roditelj, ali i tech entuzijast, ostajem uvijek iznova iznenađen kojom lakoćom ti mališani uče i shvaćaju nove stvari. Otići u omiljenu igru, pogledati crtić ili se javiti na poziv, za klince od malih nogu to nije nikakav problem. Upravo za takve mališane MeanIT nudi svoj Kids Tablet K20 Medo.

Prokušana filozofija


Izgled MeanIT K20 Medo tableta, a iza kojeg stoji domaći distributer Intelkom, temeljen je na već prokušanom receptu iz prethodnih generacija. Dakle, tablet vizualnim dojmom podsjeća na neku životinju. Kako smo u uvodu spomenuli, prvotno je to bila mačka, potom panda, a sada nismo otišli daleko i - stigao je medo. MeanIT Kids Tablet K20 Medo tako izgledom podsjeća na simpatičnog medvjedića, a izrađen je kao i prethodnici od glatke plastike i gumiranih elemenata. Kao što su i prije serije imale sposobnost samostalnog stajanja, tako je i sada medinu ‘njuškicu‘ straga moguće izvući kako bi postala nožica na koju je K20 moguće osloniti. Ovako tablet može samostalno stajati prilikom korištenja u vodoravnom položaju, zgodno kako bi se postavio na stol. Lijevi brid uređaja je prazan, a na desnom su tipke za uključivanje i isključivanje te za regulaciju jačine zvuka. Na gornjem su bridu 3,5-milimetarski audioulaz za slušalice i mikrofon, utor za memorijsku karticu smješten ispod gumiranog poklopca, i – konačno utor za USB-C. MeanIT dječji tablet tako je napokon iza sebe ostavio microUSB utor koji smo dosada viđali. Stražnja strana tableta dizajnirana je tako da bi podsjećala na medvjeda, pod lijevom ‘obrvom‘ je leća kamere s dva megapiksela, a pod desnom rešetka za zvučnik.

Tablet je jednom riječju - sladak. Međutim, slatki dio priče pogledom na specifikacije prestaje biti previše sladak. U biti ispod vanjštine, u unutrašnjosti, priča je više-manje ista kao i kod prethodnika. Zaslon tableta je dijagonale 7 inča, ali i dalje preniske razlučivosti od 1024 x 600 piksela uz frekvenciju osvježavanja 60 Hz.

Za (jako) nezahtjevne


U kvaliteti prikaza stvari su daleko od idealnih, a kao i lani, možemo reći da će za malu djecu biti dovoljno, no za starije, a posebno školarce, nedovoljno. Dakle, istog smo stava i smatramo ga najadekvatnijim za mališane vrtićke dobi. Srce tableta čini isti četverojezgreni procesor Allwinner A133, nominalnog radnog takta do 1,6 Ghz i dva gigabajta radne memorije. Memorija za pohranu je 16 GB, no moguće ju je proširiti s pomoću microSD kartice. Takva konfiguracija nije pogodna za ozbiljan rad ili igre kakve školska djeca često vole zaigrati na tabletima, odnosno telefonima. Ipak, za mališane stvar spašava olakšani Android 12 Go i ponajviše set aplikacija iWawa. Ovdje je moguće naći 16 aplikacija za osnovne funkcionalnosti kao što su pretraživanje, kamera ili galerija, ali i specijalizirane kao što su Montessori, STEM, Umjetnost i obrt ili Trening mozga te ugrađeni alati za roditeljski nadzor.

Tablet nije odveć brz, pa i to valja uzeti u obzir, posebno ako ste djecu naviknuli na brzo izvođenje aplikacija, primjerice na svom pametnom telefonu. Ako ćemo navesti jedan napredak u odnosu prema prethodniku, bar u očima kupca, onda će to biti cijena. Ona je nekoliko eura niža i iznosi ravno 89 eura. Kupiti MeanIT Kids Tablet K20 Medo? Ako imate ijedan od prethodnih MeanIT dječjih tableta, definitivno ne, jer osim izgleda i USB-C utora gotovo je sve drugo jednako. S druge strane, ako imate mališana u vrtiću kojem želite omogućiti crtiće i igre na tabletu, onda svakako vrijedi razmisliti.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

HITACHI, VLASNIK GLOBALLOGICA, I GOOGLE CLOUD

U partnerstvu za generativnu umjetnu inteligenciju

TEST MEANIT LED RADIOBUDILICA B15

Moderna budilica koju ćete svakako voljeti

NAJVEĆA DEVELOPERSKA KONFERENCIJA U OVOM DIJELU EUROPE

Infobip Shift prvi put obuhvaća tri dana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MONITORI PHILIPS EVNIA 27M2N3200A I 24M2N3200A

Novi monitori dizajnirani za gaming entuzijaste

2

NAJVEĆA DEVELOPERSKA KONFERENCIJA U OVOM DIJELU EUROPE

Infobip Shift prvi put obuhvaća tri dana

3

TEST MEANIT LED RADIOBUDILICA B15

Moderna budilica koju ćete svakako voljeti