Dome slatki dome
ZA HLADNIJE DOBA GODINE

I boje i materijali mogu “ugrijati”
Objavljeno 9. studenog, 2023.
U jesen i zimu itekako godi vizualna toplina doma, koja se može postići na različite načine

Iako se zbog netipične južine ovog studenoga čini da hladniji dio godine još nije stigao, pitanje je vremena kad će zapuhati sjeverac i donijeti hladnoću na naše ulice, pa i u domove.Osim samog sustava grijanja, svoj životni prostor možemo "ugrijati" i na druge načine. U jesen i zimu itekako godi vizualna toplina doma, koja se može postići na različite načine, kao što su primjena odgovarajućih boja, materijala, stilova uređenja, dekorativne rasvjete i ostalih ukrasnih sredstava.

Boje i materijali


Toplinu doma, uza sve navedeno, osobito čine zadovoljni i sretni ljudi, koje ugodno interijersko okruženje čini još zadovoljnijima. Vizualni efekti iznimno djeluju na raspoloženje te je uređenje doma upravo zbog toga važno svakom pojedincu.

Boje intenzivno utječu na vizualnu toplinu doma. Dok su, primjerice, bijela, nježnozelena, plava i siva boje koje vizualno rashlađuju dom, crvena, narančasta, žuta, ružičasta i nijanse smeđe vizualno će ga ugrijati. Kako biste postigli željene efekte tim bojama, dovoljno ih je unijeti u prostor u obliku detalja ili bojenjem određenog dijela zida. Prevelike količine navedenih boja, pogotovo na zidovima, ne bi bile dobre jer bi svojim intenzitetom opteretile prostor, osim ako se ne stavljaju u nježnijim nijansama. Toplim se bojama možete poigrati u bilo kojem dijelu doma, od ulaznog prostora do kupaonice.

Materijali u interijeru znatno sudjeluju u kreiranju ugođaja doma. Najtoplije efekte u hladnim zimskim danima u interijeru stvara drvo. Drveni namještaj te zidne, podne i stropne obloge, u različitim prirodnim bojama, obradama i načinima slaganja drva, stvaraju iznimno topao ugođaj. Drvo je prirodan materijal, pa je stoga i izuzetno ugodan našem oku.

Stil uređenja može znatno utjecati na toplinu doma. Moderna minimalistička rješenja, izvedena najčešće u bijelim nijansama, stvaraju hladne prostorne ugođaje, a rustikalni stilovi daju potpuno suprotne efekte. Rustikalni stil prati primjena prirodnih materijala i njihov jednostavniji ili tradicionalniji način obrade, pa uz odabir toplijih boja, poput nijansi žute, crvene ili smeđe, nastaje iznimno topao ugođaj u domu.

Vatra otvorenog ognjišta ili kamina unosi specifične ugođaje u prostor. Idilična slika doma u hladnim zimskim danima redovito se veže uz kamin i pucketajući zvuk vatre. Kamini se izvode u modernim i rustikalnim oblicima, ovisno o načinu uređenja i namjeni prostora. Uz kamin treba obvezno predvidjeti prostor za smještaj drva za loženje, a odlična se rješenja postižu kada cjepanice postanu dio dekoracije kamina i cijelog prostora.

Deke i jastučići


Toplu i opuštenu atmosferu doma čine i jednostavni detalji poput tople deke na klub-garnituri ili razbacanih jastučića na drvenom podu. Dekorativni jastučići u toplim bojama postavljeni bez posebnog reda po klub-garnituri ili foteljama čine prostor šarmantnim. No neobavezno postavljeni po drvenom podu ili tepihu unijet će toplinu i ležernost, koja je u skladu sa željom da se u hladnim zimskim danima što više opustimo u toplom kućnom ambijentu.

Ako imate priliku osloboditi od zastora veliku staklenu stijenu (jer se ne trebate štititi od neželjenih pogleda) i omogućiti pogled na dvorište ili park prekriven snježnim prekrivačem, obavezno to učinite. Izravan vizualni kontakt s prirodom koja vas okružuje bit će divna dekoracija vašeg doma. Kontrast između zimskog ugođaja koji poput postera krasi vaš dom i topline koju ste postigli unutarnjim uređenjem stvorit će fantastične ugođaje. Tko zna, možda neke detalje ostavite u svojem domu i kad dođe proljeće!

Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana