Zdravlje
OMILJENI KARDIOLOG MNOGIH SLAVONACA

Dr. sc. D. Novosel novi Glasov stručni suradnik
Objavljeno 6. studenog, 2023.
Dragan Novosel rođen je u Valpovu 1980. godine, gdje je završio osnovnu školu i opću gimnaziju. Medicinski fakultet u Osijeku upisao je 1999., na kojem je diplomirao 2005. kao najbolji u klasi. Tijekom studija primio je i Rektorovu nagradu.

Specijalizaciju iz interne medicine započeo je na Klinici za internu medicinu KBC-a Osijek 2007. godine, a 2011. uspješno je položio specijalistički ispit iz interne medicine. Supspecijalistički ispit iz kardiologije položio je 2015. godine. Specijalist je interne medicine, supspecijalist kardiolog, uže područje rada ehokardiografija i invazivna kardiologija.

U KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu 2012. godine obavio je edukaciju kardiološkog ultrazvuka srca. Iste je godine počeo i edukacije iz invazivne kardiologije, koje je završio 2015. za KBC Zagreb. Edukacije iz invazivne kardiologije pohađao je u Berlinu 2017. i 2019. godine. Tečaj naprednog kardiološkog ultrazvuka završio je 2017., a iz 3D ehosonografije završio na VMA-u u Beogradu 2018. godine. U Kijevu i Katowicama 2018. i 2019. obavio je edukaciju iz invazivne kardiologije za visokorizične pacijente s infarktom srca. Kao invazivni kardiolog prvi je u KBC-u Osijek učinio zahvat koronarne angiografije preko radijalne arterije, te se tako, s razvojem dnevne bolnice, popravio tijek i skratila hospitalizacija.

Od 2019. do danas radi u Poliklinici Osijek kao internist-kardiolog.

Redovito aktivno sudjeluje na domaćim i inozemnim stručnim kongresima i radionicama. Autor je i koautor više znanstvenih publikacija u međunarodnim i domaćim časopisima.

Godine 2023. uspješno je obranio disertaciju "Nutritivno-funkcionalni status u kardijalno dekompenziranih pacijenta", te je stekao titulu doktora znanosti. Osobit interes iskazuje za holistički pristup pacijentu, koji osim standardnih kardioloških odrednica uključuje i nutritivno i funkcionalno stanje kao faktor rizika od razvoja bolesti.

Od 2022. godine zaposlen je na Katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta u Osijeku kao asistent. Provodi tečajeve usavršavanja iz kardiološkog ultrazvuka srca za mlade liječnike i specijalizante te tečaj iz elektrokardiograma za studente viših godina Medicinskog fakulteta u Osijeku.

Koautor je poglavlja u knjizi "Akutno oštećenje bubrega" (P. Kes i suradnici), koja je sveučilišni udžbenik Sveučilišta u Zagrebu, te je koautor "Kardioneurologije" i "Neurokardiologije", koje su sveučilišni udžbenici Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.
Ivana Rab Guljaš
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike