Dome slatki dome
PRIPREMA POČINJE DETALJNIM ČIŠĆENJEM

Uživajte u svom balkonu i tijekom hladnih mjeseci
Objavljeno 2. studenog, 2023.
Postavite svjetlosne girlande, viseće svijeće ili vaze s grančicama bora kako biste stvorili ugodnu atmosferu

Zima se nezaustavljivo približava, i s njom dolazi hladnoća, snijeg i vjetar. Kako pripremiti balkon za hladne mjesece koji dolaze? Pravilnom pripremom može se osigurati da ostane funkcionalan i privlačan i zimi.Priprema balkona za zimu počinje detaljnim čišćenjem. Uklonite ljetne biljke i cvjetne aranžmane, kao i vrtni namještaj i ukrase. Očistite pod balkona od lišća, prašine i ostalih nečistoća. Oprati valja sve površine, uključujući i staklene, te ograde.

Ako ima biljaka na balkonu koje ne mogu preživjeti niske temperature, treba ih premjestiti unutra ili u sklonište. Tako će se osigurati njihova dugotrajnost. Za zimzelene biljke koje ostaju na balkonu treba provjeriti jesu li dovoljno zaštićene od hladnoće. Prekriti ih zaštitnim folijama ili staklenim panelima kako bi se sačuvala toplina.

Vrtni namještaj također treba biti pripremljen za zimu. Valja ga oprati kako bi se uklonila prašina i prljavština, a zatim spremiti u stan, garažu ili sklonište. Ako nema mogućnosti unutrašnjeg pohranjivanja namještaja, prekriti ga treba vodootpornim pokrivačima.

Ako balkon ima drveni pod, trebalo bi ga zaštititi od vlage i snijega. Vodootporni lak ili premaz može pomoći da se sačuva izgled i trajnost poda. Također, mogu se postaviti tepisi od vodootpornog materijala kako bi se spriječio prodor vlage.

Prije nego što se balkon zatvori za zimu, treba ga dobro prozraćiti. Otvoriti prozore i vrata kako bi se osigurala cirkulacija zraka i smanjio rizik od vlage i plijesni.

Treba paziti i na odvod na balkonu. Očistiti ga od lišća i ostalih prepreka kako bi se spriječilo nakupljanje vode koja bi mogla prouzročiti oštećenja.

Zima također donosi svoje čari, pa se može iskoristiti prilika da se balkon ukrasi zimskim ukrasima postavljajući svjetlosne girlande, viseće svijeće ili vaze s grančicama bora kako bi se stvorila ugodna atmosfera.

Tijekom zime povremeno treba provjeravati stanje balkona. Ako se primijeti kakva oštećenja ili propuste, odmah bi ih trebalo popraviti da se spriječe veći problemi.

Pravilnom pripremom balkona za zimu osigurat ćete da ostane ugodno i sigurno mjesto tijekom hladnih mjeseci. Također ćete produžiti životni vijek svojih biljaka i namještaja, čime ćete uštedjeti novac i trud u proljeće.

Zdenka Rupčić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KUHINJA U TRENDU

U kuhinji se druži, objeduje i zabavlja

2

NAMJEŠTAJ U NIJANSAMA BIJELE

Savršen bijeli kauč može podići vaš prostor

3

U PROLJEĆE OBILNO CVATU U SVIM DUGINIM BOJAMA

Zahvalan i otporan jaglac cvjeta među prvima