Zdravlje
DR. GORJANSKI O ISKORAKU U POST-U

Mršavljenje na osječki način uspješno i online
Objavljeno 30. listopada, 2023.
POST – program osječkog smanjivanja težine koji se u Osijeku provodi već četiri godine, ove je jeseni napravio važan iskorak pokrenuvši online inačicu, čime je postao dostupan svima zainteresiranima i izvan slavonske metropole.

"Iako su takvi iskoraci često praćeni gubitkom kvalitete, to se za sada ne događa. Naime, nakon prvog mjeseca programa (program traje pet mjeseci) program online postigao je jednak rezultat programu uživo. U rujansku su se online skupinu upisala 72 polaznika većinom iz Hrvatske, iako ima polaznika i iz Švicarske, Kanade i Norveške. Spolni je sastav polaznika sličan prosječnom sastavu u programu uživo: 78 % žena i 22 % muškaraca. Kao i u programu uživo, i u online programu muškarci nešto brže gube kilograme - prvi su mjesec u prosjeku izgubili 3,6 kg (raspon od 11 do 1 kg), a žene 2,7 kg (raspon od 7,2 do 0,1 kg), odnosno ukupno prosječno 3 kg. No postavimo li to u omjer s početnom težinom, muškarci tek neznatno bolje mršave od žena: muškarci su prvi mjesec izgubili 2,8 % početne težine, a žene 2,6 %, odnosno ukupno prosječno 2,7 %", kaže Dražen Gorjanski, dr. med., spec. obiteljske medicine, voditelj programa.

Dr. Gorjanski ističe kako program online ima i niz prednosti, primjerice to što polaznik sluša predavanja predavanja kad to poželi, gleda ih koliko god puta želi, a na raspolaganju ima i knjigu u kojoj može naći dodatna pojašnjenja. U programu uživo polaznik mora dolaziti u točno vrijeme, a ako je spriječen, predavanje je zauvijek propušteno je. S druge strane, program uživo ima dimenziju međusobnog druženje koju online program nema. "No čini se da su polaznici dobro iskoristili sve prednosti online programa te su uspostavili dobru komunikaciju sa svojim mentorima i tako uspjeli ponoviti rezultate programa uživo", ističe voditelj programa

Program POST počeo je u siječnju 2020. i dosada je kroz njega prošlo približno 400 polaznika. Uz autora programa, dr. Gorjanskog, u online programu sudjeluje pet liječnika, magistra kineziologije i medicinska sestra. "Učinkovitost je programa iznimna, po rezultatima POST nadmašuje najpoznatije svjetske programe mršavljenja", tvrdi dr. Gorjanski.

Ako se želite priključiti, sve informacije možete naći na mrežnoj stranici https://postosijek.eu/. I. Rab Guljaš
Možda ste propustili...