Zdravlje
POLIKLINIKA PRVA U OSIJEKU

Kronična je bol bolest, a njezino liječenje - ljudsko pravo
Objavljeno 30. listopada, 2023.
Postoje brojni postupci za ublažavanje boli, međutim ne postoji nijedan koji liječi sve bolove

Međunarodna udruga za proučavanje boli (IASP) pokrenula je 2004. godine inicijativu Globalne godine protiv boli, s temom "Ublažavanje boli mora biti ljudsko pravo" i ciljem senzibiliziranja vlada, javnih institucija i privatnog sektora o potrebi uspostave potrebnih resursa za potporu istraživanju, dijagnozi i liječenju boli na globalnoj razini.Međunarodni dan borbe protiv boli, koji se obilježava u listopadu podržava i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja kaže da je "kronična bol bolest, a njezino liječenje ljudsko pravo".

- Bol je sastavni dio većine medicinskih stanja. Zbog velike raznolikosti boli i njezinih uzroka kroničnu bol može biti teško liječiti. Terapije i tretmani razlikuju se ovisno o uzroku boli - i ne djeluju svi tretmani na sve ljude. Nažalost, i danas se i među zdravstvenim djelatnicima i u javnosti u cjelini često susrećemo sa zanemarivanjem boli. To je frustrirajuće za svaku osobu s kroničnom boli, pogotovo kada oni oko njih ne razumiju. Bolesnici često čuju bolne komentare kada propuste posao, društveni događaj ili se čak žale na svoju bol, poput "ne izgledaš bolesno", "samo si depresivan" ili "ako smršaviš, vježbaš ili izađeš na svjež zrak, osjećat ćeš se bolje" - kaže Marica Kristić, dr. med, spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja iz Poliklinike Prva, prve specijalizirane poliklinike za liječenje boli na istoku Hrvatske.

Mnogi ljudi ne znaju da postoje liječnici koji su specijalizirani za liječenje boli. Danas imamo na raspolaganju brojne metode liječenja kronične boli, a prvi je korak potražiti pomoć. Ako želimo osigurati zdrav život i dobrobit za sve u svim dobima bol moramo destigmatizirati i učiniti ju vidljivom!

Postoje brojni postupci za ublažavanje boli, međutim ne postoji nijedan postupak koji liječi sve bolove. Tretman koji pomaže u ublažavanju kronične boli u leđima, osteoartritisa ili glavobolje, možda neće imati učinka na kroničnu bol od fibromialgije ili dijabetičkog oštećenja živaca. Ponekad je potrebno isprobati nekoliko pristupa kako bi se pronašla prava kombinacija liječenja koja djeluje za pojedinog pacijenta. Jedna od mogućnosti je i minimalno invazivno liječenje boli koje obuhvaća različite tehnike poput primjene lijekova preko igle u područje zglobova, tetiva ili oko živaca te blokiranja prijenosa živčanih impulsa bolnim područjem – istaknula je Darija Venžera Azenić, dr. med, spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja iz Poliklinike Prva u Osijeku.

Neke od metoda koje se primjenjuju u liječenju boli u Poliklinici Prva u Osijeku su klasična i laser akupunktura, Emmett i Bowen terapija. Riječ je o bezbolnim i neinvazivnim metodama kojima se pacijentima znatno poboljšava kvaliteta života. I.R.G.
Možda ste propustili...