Dome slatki dome
IDEJE: PODOVE NE TREBA ZAPOSTAVITI

Kvalitetan i lijep tepih za ugodnije življenje
Objavljeno 19. listopada, 2023.
Moderni tepisi kvalitetno su izrađeni i dugotrajni, a pravilnim održavanjem daju svoj maksimum prostoru u kojem se nalaze

Koliko god se mijenjali trendovi uređenja interijera, nikad ne treba zapostaviti podove. Tepisi imaju važnu ulogu u kreiranju podnih površina. Svojim bojama, oblicima i materijalima aktivno sudjeluju u stvaranju ugođaja stambenih i poslovnih prostora.



Strojno izrađeni tepisi popularni su zbog povoljnijih cijena te atraktivnog dizajna i oblika. Suvremene tehnologije strojne izrade tepiha učinile su ih kvalitetnijima. Strojna izrada tepiha nudi brojne kombinacije materijala, boja i oblika. Cijene su im vrlo povoljne za kvalitetu i trajnost koje nude. Upravo zbog toga takvi su tepisi vrlo popularni.

Tepisi se izrađuju od prirodnih ili umjetnih materijala. Najčešće korišteni prirodni materijali su vuna, svila i koža. Tepisi od prirodnih materijala izrađuju se ručno ili strojno. Kao takvi imaju višu cijenu, koja se dodatno povećava ručnom izradom. Tepisi od prirodnih materijala idealno se uklapaju u interijere u kojima dominiraju drvo ili kamen.

Umjetni materijali za izradu tepiha su akril, polipropilen ili poliamid. Tepisi se izrađuju u tehnici velour, u kojoj su očice odrezane na željenu duljinu radi postizanja mekoće, i boucle, u kojoj očica ostaje cjelovita.

Moderni tepisi uklapaju se u sve stilove uređenja. Tepisi se najčešće postavljaju na manje površine ispod blagovaoničkog stola, stolića u dnevnom boravku, u dječje sobe te u formi sagova u komunikacijske zone, ili u spavaću sobu pokraj kreveta.

Prednosti primjene tepiha u prostoru osjećaj je ugode pri hodanju, stvaranje toplog ambijenta, obogaćivanje i zaštita podne površine, te estetski ugođaji. Moderni tepisi kvalitetno su izrađeni i dugotrajni, a pravilnim i učestalim održavanjem daju svoj maksimum prostoru u kojem se nalaze.

Ovisno o dezenima, tepisi se dijele na tradicionalne, tj. klasične, i moderne. Ručno izrađeni tepisi najčešće imaju tradicionalne uzorke i motive, a strojni moderne, apstraktne, cvjetne ili geometrijske. Strojno rađeni tepisi također se izrađuju u prirodnim materijalima s tradicionalnim uzorcima. T.K.
ODRŽAVANJE
Iako tepisi često nisu popularni zbog zadržavanja prljavšitne i prašine, pravilnim održavanjem izbjeći ćete sve probleme, najčešće alergijske. Tepih usisavajte što češće, a povremeno ga prebrišite pamučnom krpom u smjeru očica. Održavanje tepiha također će ovisiti o materijalu, stoga dobro proučite njegov sastav i pripremite odgovarajuća sredstva za čišćenje. Dubokim ćete se čišćenjem riješiti prljavštine koja je prodrla u dublje slojeve tepiha i na taj način produžiti vijek svojega tepiha - za to se obratite profesionalnim servisima za čišćenje tepiha.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana