Zdravlje
UNICEF-OVA MLIJEČNA STAZA

Utrka za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih
Objavljeno 2. listopada, 2023.

Završila je tradicionalna UNICEF-ova utrka Mliječna staza, koja se na tisućama staza uz pomoć aplikacije odvijala tijekom deset dana za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih. Više od 6500 sudionika, među kojima djeca, mladi, škole, donositelji odluka, stručnjaci, udruge i poznate osobe, simbolično su prikupljali kilometre podrške, a UNICEF je kroz kotizacije, donacije građana i podršku tvrtki prikupio 165 000 eura (1,2 milijuna kuna).Prikupljena sredstva UNICEF će uložiti u podršku programu za jačanje otpornosti i socioemocionalnih vještina učenika, učitelja i nastavnika – "Škole podrške", koji provodi u suradnji s Forumom za slobodu odgoja te uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje. Procjenjuje se da će ulaganjem u razdoblju nakon Mliječne staze 2023. za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih biti educirano više od 450 učitelja, nastavnika, ravnatelja i stručnog osoblja, a koristi će imati više od 13 000 učenika osnovnih i srednjih škola.

S obzirom na to da škole imaju jedinstvenu i vitalnu ulogu u životima djece i mladih, pa su važna mjesta u očuvanju i zaštiti njihova mentalnog zdravlja, posebno raduje što je na ovogodišnjoj Mliječnoj stazi sudjelovalo više od 2000 učenika, od kojih 1100 iz Sisačko-moslavačke županije, uz više od 340 učitelja i nastavnika. Škole su diljem Hrvatske za vrijeme trajanja utrke organizirale različita događanja i druženja s ciljem promoviranja mentalnog zdravlja djece i mladih.

Ove se godine Mliječna staza održala sedmi put zaredom, a u razdoblju od 2017. do 2023. godine postala je važna platforma za podizanje svijesti i prikupljanje resursa za ključna ulaganja u dobrobit djece kroz UNICEF-ove programe u Hrvatskoj. Uz podršku više od 32 000 sudionika, u sedam godina utrkom Mliječna staza prikupljeno je 900 000 eura (6,7 milijuna kuna) za potporu djeci i mladima u Hrvatskoj. Tim je sredstvima UNICEF podržao otvaranje nacionalne banke humanog mlijeka, osigurao financijsku potporu udomiteljskim obiteljima s najmlađom djecom, svim rodilištima u Hrvatskoj osigurao opremu te podržao uspostavljanje usluga za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji. U 2022. godini UNICEF je uz podršku donatora osigurao gotovo 150 000 eura za podršku programu PoMoZi Da, što će pozitivno utjecati na više od 25 000 učenika osnovnih i srednjih škola. J.Kn.

Više od 6500 sudionika simbolično je prikupljalo kilometre podrške

Možda ste propustili...