Novosti
JAVNOST NEZADOVOLJNA IZJAVAMA NAČELNIKA O UBOJSTVU

Zašto policija i dalje vjeruje iskazu osumnjičenog kolege?
Objavljeno 30. rujna, 2023.
Tko je policiji mogao reći da se Smažil "igrao" pištoljem s metkom u cijevi...

Da nije bilo zataškavanja u istrazi ubojstva mlade Osječanke Mihaele Berak, već samo nespretnosti u komunikaciji, u dva je dana dva puta ponovio načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece - na obilježavanju Dana policije i na sjednici Gradskog vijeća Osijeka.Poput branitelja


Na prvi pogled rekli bi kako nismo dobili odgovore na barem neko od niza pitanja koja su se nametala nakon istrage kaznenog djela u kojemu je život izgubila 21-godišnja djevojka. Danima postavljamo i inzistiramo u ime javnosti na istim pitanjima no pomaka u komunikaciji nema. Bece je, međutim, pred gradskim vijećnicima rekao nešto što navodi na zaključak da su teze o mogućem prikrivanju istine u istrazi bile potpuno utemeljene. "Prema onome što smo mi zaključili, on (Smažil) se malo hvalio i pokazivao novu futrolu, vadio pištolj, vadio je streljivo, vraćao ga, repetirao i u jednom trenutku, najvjerojatnije zbog lošeg baratanja oružjem, došlo je do opaljenja i streljivo je pogodilo mladu djevojku", riječi su načelnika PU osječko-baranjske pred vijećnicima. Time načelnik vraća priču na početak, odnosno u smjeru da je ubojstvo počinjeno nenamjerno, relativizira zločin i ponižava žrtvu dok u isto vrijeme za to optužuje medije.

Pitanje načelniku, koje se nameće na osnovu ove izjave, jest - iz kojih je dokaza došao do tih zaključaka i saznanja. Je li u stanu bila i treća osoba o kojoj se do sada nije govorilo ili Bece vjeruje riječima mladog policajca za čije je iskaze već utvrđeno kako su bili neistiniti. Tko je policiji mogao reći da se Smažil prije kobnog događaja "igrao" pištoljem s metkom u cijevi i da je zbog lošeg baratanja oružjem došlo do opaljenja?

Prosvjed


Iznoseći takve tvrdnje kao činjenice načelnik PU osječko-baranjske postavio se kao Smažilov branitelj čak i nakon što je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku precizno formuliralo kako je osumnjičeni "počinio navedeno kazneno djelo u nakani da liši života oštećenicu". To ne znači ništa drugo nego da policija i dalje vjeruje iskazu svog službenika kako je djevojka usmrćena slučajno iako je cijeli slučaj sada u nadležnosti Državnog odvjetništva, a sam Bece tvrdi da će istraga trajati i do šest mjeseci. Ponovno se, dakle, nameće pitanje zašto nije pokrenuta unutarnja kontrola rada osječke policije.

Da je bilo određenih pogrešaka u postupanju, smatra i dugogodišnji policijski djelatnik i kriminalist Tomislav Bilandžić, koji je na sjednici Gradskog vijeća naglasio kako javnost treba doznati istinu o tome što se stvarno dogodilo te je konstatirao da bi bilo dobro kada bi Ravnateljstvo policije poslao stručan nadzor da utvrdi sve činjenice u postupanju policije tijekom istrage.

Nakon svega nameće se i pitanje zbog čega djelatnici policije, posebno oni mladi, nose oružje svojim kućama odnosno zašto vatreno oružje ne drže u policijskoj postaji i zaduže ga dolaskom u smjenu. Možda to jeste predviđeno pravilnicima o radu policije no nakon ovakvih događaja vrijeme je da se to promijeni. Oružje u domu u kojem žive djeca i drugi članovi obitelji nije opasno samo za civile već predstavlja opasnost i za službene osobe kojima je u prirodi posla nošenje i rukovanje oružjem.

Osječku je javnost razljutio posljednji istup načelnika osječke policije te se u četvtrak navečer ispred zgrade Policijske uprave okupilo 70-tak građana koji su uputili poruke među kojima je bila i ona da "policiji ne vjeruju". "Ovo okupljanje nije prijavljeno, poziv nije objavljen po medijima, ali je ipak došao značajan broj ljudi. Svi su nas pitali zašto ga nismo oglasili jer bi sigurno došlo više ljudi. Sve je bilo spontano, nije bilo govora, nije planiran perfomans, ali nam je drago što je ta mlada ekipa bila tu", objavila je novinarka Maja Celing Celić na svom Facebook profilu nakon sudjelovanja na okupljanju.

Kaže, također, kako vjeruje da je poruka odaslana onima kojima je bila namijenjena - osječkoj policiji, "policiji kojoj ne vjerujemo, policiji koja nas tjedan dana pravi budalama, koja izlazi s odvratnim izjavama". Sličnih akcija bit će još, uz mogućnost organizacije velikog prosvjeda sljedeću subotu.

Tomislav Prusina
GEROVAC: BITNO JE ONO ŠTO JE U SPISU
Načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac izjavio je u petak da, u slučaju smrti 21-godišnje studentice iz Osijeka, nije prvi put da su policija i državno odvjetništvo izašli s drugačijim kvalifikacijama kaznenog djela. "Ono što je meni kao struci jedino bitno je da su policajci u Osijeku prikupili dovoljan supstrat činjenica i dokaza koji omogućuje daljnju istragu", rekao je Gerovac u izjavi medijima na obilježavanju Dana policije, komentirajući slučaj tragične smrti Mihaele Berak. Na pitanje novinara hoće li ravnateljstvo policije slati u Osijek unutarnju kontrolu, Gerovac je poručio da je linija rada u Ravnateljstvu policije bila u stalnom kontaktu s kolegama iz Osijeka i da su s njima prošli cijeli spis. "Bitno je ono što je u spisu, što smo mi omogućili odvjetništvu da vodi postupak. Odvjetništvo je korektiv, zato mi ne vodimo kazneni postupak, mi smo netko tko detektira", istaknuo je Gerovac i novinarima poručio da će vidjeti što će biti sa slučajem kroz šest mjeseci ili godinu dana, nakon što se dovrši osjetljiva faza postupka, kada su izvidi još u tijeku.

ŽENSKA MREŽA

Slučaj je pun propusta

 

Iz Ženske mreže Hrvatske istaknuli su da su zgroženi postupanjem nadležnih institucija u povodu dva nedavna slučaja silovanja i ubojstva žena od strane policajaca za koje traže najstrože sankcije. "Kako možemo očekivati da će se žene obraćati za pomoć državnim institucijama kada su svjesne da su policijski službenici koji bi ih trebali štititi i sami nasilnici koje štiti sustav?" upitale su u izjavi u povodu slučajeva silovanja i ubojstva žena od strane policijskih službenika u Lici i Osijeku.

Ocijenile su i da su sve predložene mjere Vlade "isključivo kozmetičke prirode" jer nema prave političke volje za rješavanje problema nasilja nad ženama. "Policijski službenici okrivljeni za brutalno silovanje mlade žene u Lici na slobodi su, iako bi im trebao biti određen istražni zatvor zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Žrtva sada živi u strahu od odmazde počinitelja koje je prijavila – ponovnog silovanja ili nekog drugog oblika nasilja", istaknuli su iz Ženske mreže.Kada je riječ o slučaju ubojstva studentice iz Osijeka, smatraju da je pun propusta. "Od činjenice da je osobi poput okrivljenika uopće bilo dopušteno raditi u policiji i nositi oružje do očito pogrešnih kvalifikacija koje su plasirane u javnost jedna za drugom, a kojima se ovo teško ubojstvo žene pokušavalo prikazati kao samoubojstvo ili neko od lakših kaznenih djela", ustvrdili su u izjavi. Iz Ženske mreže zahtijevaju "pravdu za žrtve i najstrože sankcioniranje kako počinitelja, tako i svih odgovornih za propuste u tim slučajevima". "Izbjegavanjem pravednoga sankcioniranja počinitelja teških kaznenih djela, a pogotovo policijskih službenika, stvara se nepovjerenje žena žrtava nasilja u državne institucije i pravednost postupka. Žrtvama se šalje poruka da neće biti zaštićene, a počiniteljima takvih zločina da će proći nekažnjeno." Ističu da nije dovoljno samo uvesti definiciju femicida u kazneni zakon, nego je potrebno donijeti i sustavnu strategiju protiv svih oblika nasilja nad ženama i poseban zakon te je potrebna politička volja za njihovu provedbu. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana