Magazin
TEMA TJEDNA: PREDIZBORNA KAMPANJA

Denis Avdagić: Na čemu su se to dokazali Grbin i Benčić?
Objavljeno 30. rujna, 2023.
DENIS AVDAGIĆ Geopolitički analitičar i politički konzultant u konzultantskoj tvrtki INMS (Ideje novih medijskih strategija)

Kako komentira aktualnu političku scenu s aspekta kompanje za "superizbornu" 2024. godinu, koja je već počela, iako, osim termina za europske izbore (6. - 9. lipnja 2024.), još ne znamo ni datume kad će se održati izbori za Hrvatski sabor, a ni kad će se održati izbori za predsjednika RH, pitali smo Denisa Avdagića, geopolitičkog analitičara i političkog konzultanta u konzultantskoj tvrtki INMS (Ideje novih medijskih strategija)?- Možda bi bilo oportuno zapitati se o njihovu spajanju, kada su već tako terminski posloženi u jednoj godini, kako bi se uštedjelo, ali to bi imalo svoju cijenu zagušenja porukama. Cijena demokracije, izbora, nije velika s obzirom na njihovu važnost. Nema manje važnih izbora, svi imaju svoju težinu i svoju ulogu - razinu. Na svakom od njih građani odlučuju o onima koji će ih predstavljati, u ime njih upravljati, odlučivati... Što se transparentnosti tiče, razdvajanje izbora je tu zapravo bitno, jer je jasnije tko troši, koliko, za što, poruke se ne preklapaju, lakše je razaznati što tko obećava, poručuje.

Što se tiče stranaka, kandidata i njihovih troškova, istaknuo bih nešto što mi se čini podosta važnim. Stranka koja dobro upravlja vlastitim financijama, pokazuje i dokazuje kako će upravljati i onima, recimo, na razini države.

Naša izborna legislativa dosta je kompleksna, ali takva je kako bi minimalizirala utjecaj koji može naštetiti izboru građana. Nitko neće glasati po tomu koliko je tko potrošio, a kampanja služi oblikovanju poruka, postavljanju temelja odnosa između kandidata i birača za vrijeme nakon izbora.

PORUKE OPORBE


Sandra Benčić iz Možemo! već je obznanila vlastite premijerske ambicije, jednako kao i Peđa Grbin, s tim da je SDP za glavnog koordinatora kampanje angažirao izvjesnog Ivana Jozića. Čeka se da Most, DP i druge stranke obznane svoje predizborne i izborne planove, eventualne moguće koalicije i eventualne premijerske kandidate... Vaš komentar na sve što se trenutačno događa na domaćoj političkoj sceni...?

- Kandidati i stranke nastoje pristupiti izborima na način kojim će povećati svoje mogućnosti, a to sve skupa prati i kritika. No idemo vrlo jasno reći kako isticanje premijerskih kandidata nema gotovo nikakvog smisla jer se njih direktno na izborima ne bira. Međutim, u situaciji kada stranačke strukture i njihova vodstva nisu jasni, pa i kada se propituje sposobnost i određenost stranaka prema tomu tko će zauzeti ulogu mandatara, ovo sve skupa nije niti loše. Ono čime će se sad suočiti svi oni koji su istaknuli kandidature je činjenica kako ćemo gledati i njihov rejting, ali i kako će se propitivati njihova prošlost, osobne informacije. Jesu li na to spremni? To je pitanje za svakoga od njih, a otvoreno je i pitanje kako ćete napraviti koalicijski kompromis? Planira li, primjerice, Peđa Grbin prepustiti čelnu poziciju Sandri Benčić i obrnuto, u slučaju koalicije. Vidite, možda se obznana kandidatura čini jednostavnom, ali to je daleko od toga!

Referirajući se na reakcije oporbe i oko aktualnih tema i oko već započete predizborne kampanje, Plenković je kazao kako raste politička nervoza na strani oporbe... Može li i kako oporba kontrirati, i na koji način, HDZ-u, kojem je i prema najnovijem istraživanju rejting nedostižan u odnosno prema svim drugim strankama? Kakva bi zapravo mogla biti taktika HDZ-a u predizbornoj kampanji?

- Oporba ide na poruke uperene protiv "korumpiranog HDZ-a", "ili HDZ ili Hrvatska", osuđene stranke... Sve se svodi na anti HDZ kampanju. HDZ nije nekadašnja partija, nismo u jednopartijskom sustavu, i ako je jedino što se nudi kao alternativa skidanje HDZ-a s vlasti, ne treba uopće čuditi što je rejting HDZ-a postojan. Što se nudi s druge strane? Pokazuje se djelovanje, Plenkovićevo vođenje Vlade kroz dva mandata. Ne bih sad ulazio u europske i predsjedničke izbore jer su druga priča, ali za parlamentarne se zapravo postavlja pitanje što to nudi Grbin ili Benčić te ostali. Pokušajte zaustaviti slučajne prolaznike, ne vjerujem kako će vam znati reći. Dakle, dok god je to tako, smatram kako su oni na ovim izborima statisti. Previše se bave HDZ-om. Zato se ne trebaju čuditi trećem uzastopnom mandatu Plenkovića. Zato HDZ ne treba istrčavati s kampanjom.

Kako komentirate aktualnu "premijersku" retoriku Sandre Benčić, Peđe Grbina...? Imaju li oni ikakve šanse ili su im ambicije veće od mogućnosti, od političkog kapaciteta koji su dosad pokazali...?

- Postoji samo jedan ispravan put. Recite biračima što mogu očekivati od vas. To zasad ne čine. Sve karte bacaju na pojedince, individue, a onda ide moje protupitanje: na čemu su se to dokazali Grbin i Benčić...? To će svakome od naših čitatelja, kako se kaže, vrlo plastično pojasniti gdje smo i gdje je "oporbena tenkovska mina" na koju svojevoljno jurišaju.

IZBORNE JEDINICE


Oporba i HDZ nisu približili stajališta o izbornim jedinicama, što smo vidjeli i po raspravama u Saboru. Gdje je problem, ako uopće postoji, s tim zakonom (odnosno s izbornim jedinicama), dosadašnjim koji prestaje vrijediti 1. listopada i novim koji Sabor kani usvojiti...?

- Imamo izborne jedinice kakve imamo. Kako god to pokušate riješiti, bit će nezadovoljnih. Godinama o tomu pričamo, znali smo kako se stvari moraju uskladiti, Milanovićeva vlada je pobjegla od rješavanja tog pitanja, sada je moralo biti riješeno. Može li bolje? Sigurno, ali to zahtijeva široki dijalog i konsenzus. Zašto bi HDZ prihvatio recimo GONG-ovo rješenje ili SDP HDZ-ovo? Bolje može samo sa širokim dijalogom, kojemu treba prethoditi jasna poruka što je cilj. Ne mislim kako je dobro izborno regionalizirati Hrvatsku, a nijedna izborna jedinica nije najbolje rješenje. Svi imaju mišljenje, pitanje je namjere... (D.J.)
Možda ste propustili...