Regija
VUKOVARCI OGORČENI ODLUKOM GRADSKIH VLASTI

Porušili platane, simbol Vukovara, zbog izgradnje trgovačkog centra
Objavljeno 28. rujna, 2023.
VUKOVAR - Mnoge je Vukovarce neugodno iznenadio prizor porušenih platana na Priljevu. Uslijedile su reakcije pune ogorčenosti, uz neizostavan upit tko je to i zašto dopustio, tim prije što su platane na toj lokaciji jedan od simbola Vukovara. Pojašnjenje je dao Dražen Čulig, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo, navodeći kako su u gradskoj upravi svjesni ogorčenosti građana, ali ih pozivaju na razumijevanje.

- Nekada za realizaciju velikih projekata koji će biti od koristi za Vukovar, sve njegove građane i njegov daljnji napredak i razvoj, nailazimo na razne izazove i situacije koje često nije lako riješiti i projekte čiji uvjeti nekada, nažalost, ne mogu biti idealni iz svih aspekata. Sam drvored nalazi se u pojasu državne ceste D2 i Grad Vukovar u suradnji s Hrvatskim cestama nije imao puno izbora oko realizacije prometnog rješenja križanja neposredno uz novi trgovački centar i pristupne ceste gospodarskoj zoni - naveo je Čulig, dodavši kako će investitor novog shopping odredišta Hey Parka, koji će biti drugi otvoren u Hrvatskoj, već u listopadu posaditi 10 platana većeg promjera u neposrednoj blizini uklonjenih. Pročelnik je istaknuo kako su svjesni vrijednosti i značenja koje drvored platana ima za Vukovarce te naglasio kako Grad sustavno i kontinuirano skrbi o zelenilu i okolišu.

- Podsjećam kako je Grad osigurao novac za nabavu 2510 sadnica drveća, minimalnog promjera 10 cm, na području cijeloga grada, a možemo najaviti i pošumljavanje gradskih površina dronom, kao i akcije u listopadu i studenome u kojima će biti zasađeno više od 3000 raznih biljaka i sadnica drveća. Pozvat ćemo sve naše sugrađane da sudjeluju u akcijama sadnje - naveo je Čulig.

Ako je suditi po reakcijama na društvenim mrežama, Vukovarci nisu oduševljeni ovakvim pojašnjenjem, pri čemu mnogi ističu kako je apsurdno rušiti platane zbog izgradnje trgovačkog centra. O tomu se oglasilo i nekoliko političkih stranaka ne skrivajući nezadovoljstvo. "Platane Priljeva simbol su Vukovara, simbol otpora i života. Ne samo da su zelena magistrala našega grada nego imaju iznimno važnu ekološku ulogu. Zahvaljujući svojem dubokom korijenju dolaze do vlage i u sušnom razdoblju, vraćajući vlagu u atmosferu. A njihova starost ih čini još boljima u apsorpciji ugljičnog dioksida. Umjesto da su postale zaštićeno dobro, gradonačelnik Penava pušta da se besramno ruše", stoji u priopćenju vukovarskog HDZ-a, uz navod kako "ono što nije uspio rat i tenkovi, ono što nisu uspjele suše i oluje, uspio je tajfun Penava". Iz HDZ-a ocjenjuju kako su rušenje i uništavanje zaštitni znak Penavine politike, uz zaključak kako za ekocide nema opravdanja.

U Hey Parku bit će sedam trgovina (Spar, Sport Vision, Muller, TEDi, Pepco, Sinsay, s. Oliver) i ugostiteljski objekt. Zajedničko parkiralište imat će 146 mjesta. Vrijednost investicije je 13 milijuna eura, a otvaranjem retail parka osigurat će se minimalno 50 radnih mjesta, navode iz tvrtke BMP Asset, investitora projekta, te najavljuju i Hey Park u Vinkovcima. Ističu da će otvaranje Parka pridonijeti gospodarskom razvoju grada s obzirom na vrijednost investicije, ali i visok iznos doprinosa koje će tvrtka uplatiti u proračun Grada. Također, navode, građani će sve što im treba za svakodnevno funcioniranje naći u svome gradu. Poručuju da će, umjesto porušenih platana, u dogovoru s gradskom upravom u proljeće posaditi 20 odraslih stabala. D. Korpoš
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODRŽAN 4.:BRUT - BARANJA RURAL TRAIL

Više od stotinu biciklista
pedaliralo je planinom

2

SPOMEN NA SUDIONIKE KRIŽNOG PUTA I MJEŠTANE NAŠIČKIH SELA

Komemoracija za nevine žrtve na gubilištu Crni potok

3

NA SREDIŠNJEM TRGU POSTROJILI SU SE ČLANOVI 30-AK BRANITELJSKIH UDRUGA

Održan četvrti Memorijal “Ivan Ćališ-Đeri”