Osijek
ZAVRŠNA KONFERENCIJA NATURAVITA

Osječko-baranjska županija gotovo je očišćena od mina
Objavljeno 20. rujna, 2023.

Osječko-baranjska županija gotovo je u cijelosti očišćena od mina. Uništeno je 5611 mina i različitih neeksplodiranih ubojitih eksplozivnih sredstava. Na tom je području posađeno više od dva milijuna stabala, zaštićen je ekostustav, a održane su i radionice i edukacijski programi za više od 5000 učenika.Sažetak je to završne konferencije projekta Naturavita, održane u srijedu u hotelu Osijek. Riječ je o projektu punog naziva Razminiranje, obnova šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji - Naturavita, koji je trenutno u završnoj fazi.

Igor Fazekaš, član Uprave Hrvatskih voda, istaknuo je kako je ponosan na činjenicu da je nakon pet godina projekt Naturavita pri kraju. "Vrijednost je projekta gotovo 50 milijuna eura, razminirano je oko 2600 hektara, pronašli smo više od pet tisuća minsko-eksplozivnih sredstava. Mislimo da je to jako dobro za kvalitetu života građana ovog dijela Hrvatske i svih posjetitelja Kopačkog rita. Iznimno smo zadovoljni suradnjom sa svim projektnim partnerima. Hrvatske šume su na tom području posadile više od dva milijuna stabala na 870 hektara, napravili smo posjetiteljsko-edukacijski centar, četiri poučne staze ukupne duljine 11 km, a na radionicama smo educirali više od 5000 djece. Ovo je kvalitetan projekt, a Hrvatske šume imaju takve projekte i u drugim dijelovima Hrvatske, a tako ćemo i nastaviti. Hrvatske šume jedan su od najvećih korisnika EU sredstava u Hrvatskoj i na to smo ponosni", rekao je Fazekaš.

Dr. sc. Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, dodao je kako je institucija kojoj je na čelu u ovaj projekt involvirana već deset godina.

- Tada smo počeli definirati projekt i njegove ciljeve. Riječ je o sjajnom primjeru međusektorske suradnje. Čišćenjem ovog područja od mina stvorili smo sigurnost za lokalno stanovništvo, no bitno je da smo stvorili preduvjete za upravljanje ovim prostorom unutar Parka prirode Kopački rit i Regionalnog parka Mura-Drava-Dunav. Usto, obnovljeno je više od 800 hektara šumskih staništa i 100 hektara travničkih staništa, a strane biljne vrste zamijenjene su zavičajnima. Vrijedna je ostavština ovog projekta projektna dokumentacija vezana uz obnovu Kopačkog rita, kako bi se osigurali primjereni hidrološki uvjeti u tom biseru Dunavskog slijeva - rekao je Duplić.

Zadovoljstvo projektom izrazili su i župan Ivan Anušić te drugi visoki uzvanici.

V. Latinović
Davor Božinović potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova

STRATEŠKI PROJEKT

- Riječ je o strateškom projektu s ciljem da Osječko-baranjska županija zajedno sa Šibensko-kninskom bude proglašena županijom očišćenom od minske opasnosti. Ključni je dio tog napora u Osječko-baranjskoj županiji upravo realizacija projekta Naturavita. Tu se intenzivno radi na biološkoj održivosti, prije svega JU PP Kopački rit.

Zadovoljan sam postignutim, ostalo je još 6,7 četvornih kilometara koje treba očistiti, a to će biti završeno do kraja listopada. Tada ćemo proglasiti Osječko-baranjsku županiju očišćenom od mina. Poznato je da je upravo u ovom dijelu Hrvatske bilo najviše protuoklopnih mina, koje su naši pirotehničari izvadili. Uime Vlade i Ministarstva unutarnjih poslova zahvaljujem im na predanom radu, jer riječ jeo teškom i iznimno opasnom poslu. U projekt je uključen niz aktera, od resornih ministarstava, Civilne zaštite, Hrvatskih voda do Hrvatskih šuma.

Možda ste propustili...

HOTEL MATERRA I UČENICI UGOŠKOLE

Zajedno u otkrivanju seulske koktel-scene

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VRHUNAC JE VODENOG VALA

Drava poplavila lijevu obalu, na oprezu u vikend-naselju

2

NISU ZA PUTNIKE, NEGO ZA OBUKU NOVIH VOZAČA

Tramvaji su opet na tračnicama

3

NA POTEZU OD PRENJSKE DO KOZJAČKE

Vodovodni radovi u Kolodvorskoj ulici