Dome slatki dome
DIZAJN: NOVA VRSTA KOMFORA

Topao stil bez suvišnih detalja
Objavljeno 21. rujna, 2023.
Elementi namještaja nisu voluminozni, što stvara vizualni mir i opuštenost
U svijet uređenja domova sve se više uvlači nova vrsta komfora, i to onoga koji dolazi iz Skandinavije. Jedan od razloga je i taj što taj stil odiše optimizmom i svježim bojama. Donedavni ambijenti visokog sjaja zamijenjeni su namještajem od drva, a opuštanje sve više dolazi do izražaja.

Mir i opuštenost


Taj stil je jednostavan i topao. Dekorativan je, ali bez previše detalja. Elementi namještaja nisu voluminozni, što stvara vizualni mir i opuštenost. Primarna mu je uloga biti neprimjetan i omogućiti svu potrebnu funkcionalnost. U jednostavnom okruženju detalji poput ormara, fotelje, slike ili svjetiljke dolaze do punog izražaja. Kako postići minimalistički stil interijera? Potrebno je najprije razmotriti kriterije poput osobnih potreba ukućana. Netko voli neobičan izgled u kupaonici, a drugi to voli u spavaćoj sobi. Minimalizam u dnevnom boravku lako može postati hladan umjesto toplog zbog krivog odabira materijala. Miješanje i povezivanje temelj je za stvaranje skandinavskog stila. Tajna je u pravom omjeru detalja, boja i volumena, baš kao što je u stvarnom životu potreban prvi omjer u svim aktivnostima da bi se postigao kvalitetan život.

Čiste linijeZa mnoge je dom taj prostor opuštanja. To treba biti prostor koji je u osnovi jednostavan i ne zahtijeva puno posla oko održavanja, a vizualno je topao i ugodan. To se postiže zatvorenim prostorima za pohranu i čistim linijama namještaja. Minimalizam i komfor ne moraju biti u suprotnosti. Oni se oslanjaju na kombinaciju čistih linija s toplim tonovima i materijalima poput drva i tekstila. Dopuštene su i meke, zaobljene linije.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.

Topli tonovi
Upotreba drva s toplim tonovima, izbjegavanje nepotrebnih ukrasa te ograničenje na nekoliko predmeta koji će zabljesnuti u prostoru temelj je za ostvarivanje udobnog življenja. Rasvjeta igra važnu ulogu jer je indirektna rasvjeta zaslužna za raskošne vizualne efekte te osjećaj udobnosti. Osnovni sastojak svega je unošenje osobnosti na minimalističku bazu.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana