Osijek
50. OBLJETNICA LEUENBERŠKOG SPORAZUMA

Zajedništvo oltara i propovjedaonice
Objavljeno 18. rujna, 2023.

U Evangeličkoj crkvenoj općini Osijek 16. rujna održano je zajedničko bogoslužje s Večerom Gospodnjom Evangeličke Crkve u Hrvatskoj i Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Hrvatskoj u povodu slavlja 50. obljetnice Leuenberškog sporazuma (Zajedništvo protestantskih crkava u Europi). Propovijed je održao Péter Szenn, biskup RKKC-a, a slavlje Večere Gospodnje predvodio je Branko Berić, biskup EC-a.Dr. sc. Samir Vrabec, đakon Evangeličke crkvene općine Osijek, pozdravio je svećenike i vjernike pojasnivši kako se obilježavanje zlatnoga jubileja ekumenskog Sporazuma (1973. - 2023.) održava u Europi i ovim slavljem u Hrvatskoj, te je Leuenberškim sporazumom (Leuenberg Concord) uspostavljeno zajedništvo oltara (Večere Gospodnje) i propovjedaonice (Riječi Božje) između evangeličkih crkvi augsburške i helvetske vjeroispovijedi. Sporazum su prihvatile glavne europske luteranske, reformirane i unijatske crkve, kao i predreformacijske crkve Valdežana i Češke braće u konferencijskom centru Leuenberg (blizu Basela, Švicarska). Crkve potpisnice (105) priznaju crkveno zajedništvo shvaćeno kao zajedništvo propovjedaonice i oltara te kao zajedništvo u svjedočenju i služenju.

"Leuenberškim je crkvenim zajedništvom postignut dogovor o praksi i značenju krštenja i Gospodnje večere. Namjera Sporazuma nije bila stvaranje nove konfesije, nego donošenje zajedničke deklaracije o zajedničkom razumijevanju evanđelja. Unatoč svojim skromnim počecima i usprkos prilično skromnom značenju u zajedničkoj protestantskoj svijesti, danas doživljavamo istinsko jedinstvo između mnogih europskih crkava, a jednom takvom svjedočimo i mi ovdje danas", rekao je Vrabec.

Ekumenskoj su svečanosti nazočili predstavnici Zajedništva protestantskih crkava u Europi - gosti iz Evangeličke Crkve augsburške vjeroispovijesti u Rumunjskoj: dr. Stefan Cosoroabă, predstavnik Zajedništva protestantskih crkava u Europi, László-Zorán Kézdi, član skupine Jugoistok Zajedništva protestantskih crkava u Europi, i Gerhard Servatius-Depner, ravnatelj Centra za protestantsku teologiju u istočnoj Europi; te predstavnici Rimokatoličke, Srpske pravoslavne i Evanđeoske Pentekostne Crkve: preč. Vladimir Delić, novoimenovani dekan Osječkog zapadnog dekanata i župnik Župe sv. Josipa, radnika, protojerej Aleksandar Đuranović, arhijerejski namjesnik i paroh osječki te član Ekumenske koordinacije osječke regije, i dr. sc. Dalibor Kraljik, dekan Evanđeoskog teološkog veleučilišta.

Uz duhovni poticaj iz svetog Evanđelja po Ivanu (Iv 17, 21): "da svi budu jedno kao što ti, Oče, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu jedno da svijet uzvjeruje da si me ti poslao", bogoslužje je otvoreno pjevanjem na hrvatskom i mađarskom jeziku. U bogoslužju su sudjelovali molitveno i biblijskim čitanjima liturzi dviju crkvi: Predrag Gazibara, Darko Turšić (pastor RKKC-a i tajnik Ekumenske koordinacije osječke regije), Dušan Sajak, József Árpási, Katica Tajz, Matti Korpiaho, Davorka Horvat i Samir Vrabec.

Biskup RKKC-a Péter Szenn u propovijedi je rekao da "okupljanje sa željom slaviti Boga zajedno i slaviti Gospodnju večeru zajedno nije samo potpisani ugovor nego Božja volja".

Službu Večere Gospodnje vodio je biskup EC-a Branko Berić, koji je dijelio Večeru Gospodnju vjernicima zajedno s Vandom Szenn, biskupom RKKC Szennom i Elinom Braz de Almeida. Nakon završnog blagoslova na svojevrsnom povijesnom bogoslužju u Osijeku, okupljene je pozdravio predstavnik Zajedništva protestantskih crkava u Europi, dr. sc. Stefan Cosoroabă, evangelički svećenik iz Rumunjske, opisujući drastično smanjenje broja vjernika i stanje u kojemu su "nekada velike crkve u Europi postale manjina". Ekumensko zajedništvo nastavljeno je druženjem uz bratsku trpezu.

N. Špoljarić
Možda ste propustili...

JUBILEJ PLANINARSKOG DOMA JANKOVAC

Udomljuje planinare i izletnike 90 godina

KONFERENCIJA NA PRAVNOM FAKULTETU

Skup o demokraciji i vladavini prava

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VRHUNAC JE VODENOG VALA

Drava poplavila lijevu obalu, na oprezu u vikend-naselju

2

NISU ZA PUTNIKE, NEGO ZA OBUKU NOVIH VOZAČA

Tramvaji su opet na tračnicama

3

NA POTEZU OD PRENJSKE DO KOZJAČKE

Vodovodni radovi u Kolodvorskoj ulici