Regija
IN MEMORIAM: IVICA IVA ORŠOLIĆ (1964.-2023.)

Napustio nas je istinski zaljubljenik u tradiciju i običaje, otišao je ambasador Šokadije
Objavljeno 18. rujna, 2023.

Ožalošćena obitelj, rodbina, prijatelji, radne kolege, Županja, županjska Posavina i šira okolica opraštaju se od Ivice Ive Oršolića, neumornog i svestranog čuvara šokačke baštine koji je dugi niz godina davao izniman doprinos promociji tradicijske kulture. Otišao je humorist, pjesnik, voditelj i organizator mnogih glazbenih i humanitarnih programa, a mnogi su ga nazivali ambasadorom Šokadije. Aktualnosti iz političkog, gospodarskog i društvenog života tumačio je i prezentirao na svoj način, onako “po narodski”, čistom ikavicom i jednim od najstarijih govora na našem području, kojeg je vjerno čuvao od zaborava.

Kao narednik i dočasnik za Civilno-vojnu suradnju vodio je, među ostalim, proslave obljetnice Bljeska u Okučanima i Oluje u Kninu. Tužna vijest o njegovoj smrti zatekla je sve koji su ga poznavali i teško je prihvatiti spoznaju da više nije među svojim sugrađanima, među ljudima s kojima je godinama radio, surađivao, družio se, radio planove i smišljao nove projekte. Uvijek dobro raspoložen i spreman za šalu, Ivica Iva Oršolić godinama je bio suradnik na Hrvatskom radiju Županja. Nedjeljno prijepodne brojni su slušatelji obvezno provodili uz radioprijamnike, a baća Iva ih je svojim šalama i doskočicama zabavljao i uveseljavao, uvijek se trudio osmisliti nešto novo, drugačije... Bio je angažiran i u televizijskim emisijama. Autor je i brojnih tamburaških pjesama. Bio je član Izvršnog odbora Šokačkog sijela i glazbenog festivala “Šokačke pisme”. Osmislio je i “’Šokački ćušpajz’, bio je zaštitni znak županjske pokladne povorke, dočekivao je pokladne jahače,  a  svojim je originalnim kolumnama “Iza ćoška” ponedjeljkom godinama uveseljavao čitatelje Glasa Slavonije.

Cijelog je sebe davao u organizaciju manifestacija i događanja po kojima je Županja postala prepoznatljiva i nadaleko poznata, ulagao se u očuvanje običaja i tradicije toga kraja. Početkom ove godine otišao je u mirovinu i želio se još više angažirati i dati svoj doprinos u području kulture i tradicije.

Ostavio je neizbrisivi trag i dao veliki pečat svekolikoj promociji Županje, bio je odličan suradnik, zahvalan sugovornik, veliki čovjek i prijatelj. Uvijek je zračio optimizmom i radošću, pa i onda kada mu je bilo teško nije to pokazivao... Do posljednjeg je trena bio borac, nije se predavao, ali bolest je ovaj put ipak bila jača.
Odlazak Ivice Ive Oršolića veliki je gubitak za Županju, prazninu koju je ostavio bit će vrlo teško popuniti. Njegovu će radost, optimizam, vedri i plemeniti lik svi koji su ga poznavali pamtiti zauvijek.


Bit će pokopan u utorak u 14 sati na Gradskom groblju u Županji.
Neka mu je laka hrvatska gruda koju je toliko volio!

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

OD 14. DO 16. LIPNJA U DRENJU

26. Susreti prijateljstva

ODLIČAN NASTUP HRVAČKOG KLUBA FAMI

U Puli je osvojeno pet medalja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana