Crna kronika
NAKON PADA MALOG ZRAKOPLOVA KOD VINKOVACA

Pilotu iz Osijeka slomljena noga i rebra, oporavlja se
Objavljeno 18. rujna, 2023.
Uzrok gubitka kontrole i pada zrakoplova utvrdit će se istragom, koja je u tijeku

Josip Juriša, umirovljeni 67-godišnji profesor iz Osijeka, oporavlja se u Kliničkom bolničkom centru Osijek od teških ozljeda zadobivenih u padu malog sportskog zrakoplova na sportskom aerodromu Sopot kod Vinkovaca. Do pada letjelice došlo je u subotu oko 11.40, a pukom srećom pilot iz Osijeka je preživio pad. Liječnička pomoć prvo mu je pružena u vinkovačkoj bolnici, a tijekom dana je transportiran u KBC Osijek, gdje je zadržan na liječenju. Juriša je, doznajemo, zadobio prijelom noge i nekoliko rebara.Osječki rekreativni pilot doletio je u Vinkovce, kao i brojni drugi piloti na zrakoplovnom mitingu koji je, u povodu Vinkovačkih jeseni, organizirao Zrakoplovni klub "Vrabac" iz Vinkovaca. Nesreća se dogodila vrlo brzo nakon polijetanja malog sportskog zrakoplova SILA 450. Drugi su piloti primijetili kako je na visini od 50 metara pilot izgubio kontrolu upravljanja nad zrakoplovom, koji je potom, rotirajući se, pao na oranicu, kilometar od male zračne luke. Njih desetak odmah je potrčalo prema mjestu pada, te su o nesreći obavijestili istog trenutka i Županijski centar 112, policiju i hitnu pomoć.

Kolege piloti prvi su došli do zrakoplova, kojem je bio uništen prednji kraj, ali su odahnuli kada su vidjeli da je pilot Josip Juriša živ. Juriši je prilikom pada slomljena noga, a žalio se i na bolove u prsnom košu. Vozilom hitne pomoći prevezen je u obližnju vinkovačku bolnicu, gdje mu je pružena liječnička pomoć.

Kako doznajemo od dr. Tomislava Kokića, koji je u subotu bio dežurni traumatolog u vinkovačkoj bolnici, 67-godišnjaku je sanirana slomljena noga, a nakon kraće stabilizacije, Osječanin Juriša je na vlastiti zahtjev, u pratnji anesteziologa, prevezen u KBC Osijek, gdje je zadržan na liječenju. Ozljede su, s obzirom na prijelom noge i rebara, teške naravi, a srećom, izvan je životne opasnosti.

I dok je hitna pomoć odvozila Jurišu prema vinkovačkoj bolnici, policija je ogradila prostor oko palog sportskog zrakoplova i o nesreći izvijestila nadležno državno odvjetništvo i Komisiju za izvanredne događaje u zračnom prometu, i u koordinaciji s njima započet je očevid koji bi trebao utvrditi što je kumovalo padu zrakoplova SILA 450 i teškom ozljeđivanju 67-godišnjeg pilota.

Za Dušana Rašića, iskusnog sportskog pilota iz Osijeka, najvažnije je da je Juriša živ. O uzrocima pada može se samo nagađati, evidentan je bio gubitak brzine, no što je točno prouzročilo pad zrakoplova znat će se nakon okončanja istrage. Rašić dodaje kako su piloti sportskih zrakoplova svjesni opasnosti koje prijete, a znaju i činjenicu kako nemaju padobran, pa moguće probleme rješavaju letačkim iskustvom. Josip Juriša iskustva ima napretek, član je Aerokluba Osijek više od 30 godina, a do sada ima više od 400 sati leta. Ima jako puno letačkog znanja i do sada je osvajao nekoliko nagrada za pilotiranje.

Milan Bugarić
PAD U ULCINJU
Padovi malih sportskih zrakoplova, nažalost, nisu rijetkost. Članovi Aerokluba Osijek bili su nedavno na međunarodnom letačkom mitingu u Ulcinju, u Crnoj Gori. Tamo je došlo do pada ultralakog zrakoplova, prilikom čega su teže ozlijeđeni Srbin i Švicarac. Obojica su preživjela pad, a završili su u bolnici u Ulcinju zbog zadobivenih teških ozljeda. U ulcinjskom slučaju situacija je bila drukčija od one na Sopotu. Tamo je jednom od pilota otkazao motor na 600 metara visine, nakon čega je odlučio prisilno sletjeti. Problem je bio u činjenici da u blizini nije bilo otvorenog polja, pa je prilikom slijetanja zrakoplov udarao u krošnje drveća i na kraju završio okrenut na krov. Srećom, brzina slijetanja nije bila prevelika.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POLICIJA U LOVU NA NEODGOVORNE VOZAČE

Turirali, bučili i divljali širim središtem Osijeka

2

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

3

TENJA

Vozač završio iza rešetaka