Regija
OBJEDINJENI HITNI PRIJEM

U deset godina kroz Hitnu prošlo
više od 300.000 pacijenata
Objavljeno 18. rujna, 2023.
Jedini u RH imaju dežurstvo opće medicine u organizaciji Doma zdravlja, u prostorima Hitne

Oni spašavaju život svaki dan, 24 sata dnevno, a u deset godina, koliko postoji, kroz Objedinjeni hitni bolnički prijem Opće bolnice Virovitica prošlo je više od 300.000 pacijenata. Riječ je o djelatnicima Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Opće bolnice Virovitica (OHBP), koji je u četvrtak obilježio prvo desetljeće postojanja. Kroz taj važni odjel bolnice od otvaranja 2013. godine do danas prošlo je više od 300.000 pacijenata, dnevno dolazi i do 90 pacijenata. Danas u Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu Opće bolnice Virovitica radi jedan liječnik specijalist hitne medicine, četiri liječnika sekundarca (liječnici bez specijalizacije) te 28 medicinskih sestara i tehničara.Objedinjeni hitni bolnički prijem Opće bolnice Virovitica središnje je mjesto za prijem, zbrinjavanje i obradu hitnih pacijenata. On je svojevrsno ogledalo bolnice, u njemu se odražava razina i kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite.

- Zato i ulažemo u njegov razvoj, osiguravajući dovoljan broj djelatnika, kao i njihovu edukaciju te nabavu suvremene, kvalitetne opreme za dijagnozu i zbrinjavanje hitnih pacijenata – zaključio je ravnatelj.

Kroz ovaj je odjel u posljednjih deset godina prošlo više od 300.000 pacijenata s područja Virovitičko-podravske županije, ali i susjednih županija, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske.

- Riječ je o odjelu koji svakodnevno prima sve pacijente koji dođu na prijemni šalter i koji nikada nije odbio pružiti zdravstvenu uslugu, iako je čak 70 posto pacijenata onih koji nisu hitni pacijenti. Ovdje rade educirani ljudi, kvalitetni liječnici i zdravstveno osoblje koje godinama pohađa edukaciju, te se koriste suvremenom opremom. Zahvaljujem im na timskom radu s drugim odjelima i specijalistima, kao i na izvrsnoj suradnji s našim drugim zdravstvenim ustanovama, timovima Zavoda za hitnu medicinu, jer oni nakon pružanja prve pomoći na licu mjesta dovode pacijente upravo na ovaj odjel, te sa Zavodom za javno zdravstvo "Sv. Rok". Trenutačno smo jedini na području RH koji imamo i posebno dežurstvo opće medicine u organizaciji Doma zdravlja, a koje je u prostorima Objedinjenog bolničkog prijema. Još jedan primjer sjajnog timskog rada na korist svih naših pacijenata – rekao je župan Igor Andrović, zahvalivši djelatnicima na nesebičnom radu.

U prigodi obilježavanja deset godina rada, dodijeljene su i zahvalnice onima koji su od prvog dana u Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu. Oni su: Edita Tomšić, Ivan Jantol, Ivan Oberling, Ivan Teskera, Matija Lacko, Mihael Muflizović, Dobrila Horvat, Marijanka Đurišević, Anđelka Milaković, Danica Husnjak Šalić i dr. Miša Benjek.

Dijana Stanić Rešicki
Projekt vrijedan 4,5 milijuna kuna
Govoreći o prvih deset godina postojanja, ravnatelj Opće bolnice Dinko Blažević podsjetio je kako je Odjel, kada je otvoren, bio jedan od prvih pet u Hrvatskoj financiran kroz projekt razvoja hitne medicinske pomoći investicijskog planiranja u zdravstvu.

- Bila je riječ o projektu vrijednom 4,5 milijuna kuna, od kojih je 1,7 milijuna utrošeno za uređenje prostora, a ostatak za nabavu opreme poput RTG uređaja, monitora vitalnih funkcija, opreme za reanimaciju, za salu za male kirurške zahvate i drugu opremu. OHBP danas se prostire na 470 četvornih metara, sastoji se od trijažne ambulante, ambulante za pregled nehitnih pacijenata, reanimacijskog prostora, prostora za zbrinjavanje i opservaciju hitnih pacijenata te izolacijske sobe – istaknuo je ravnatelj Blažević.

Možda ste propustili...

SPOMEN-PLOČA RUDOLFU RAJTERU

Smotra zborova

55. OBLJETNICA GIMNAZIJSKE MATURE GENERACIJE 1968.1969.

„Kakvi ste vi neotesanci!“

ZA DOPRINOS RAZVOJU TEHNIČKE KULTURE

Ivani Francuz Godišnja nagrada “Faust Vrančić”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUNAV KOD BATINE POČEO OPADATI

Za najviše tjedan dana povratak na Zeleni otok

2

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo
200 riba teških skoro tonu

3

U PERIVOJU PRANDAU-MAILATH

Na Miholjačkom sajmu sudjelovalo 55 izlagača