Kultura
IZLOŽBA T. KOSTANJEVIĆ

U galeriji “Tunel”: Neobična bića u ambijentu špilje
Objavljeno 18. rujna, 2023.
Izložba nosi naslov “O Ženama, Pticama, Šišmišima, Štrigama i Vodenbaburama”

U galeriji "Tunel" Gradske knjižnice Požega postavljena je samostalna izložba akademske kiparice Tatjane Kostanjević. Ovo je druga izložba u Gradskoj knjižnici Požega požeške akademske kiparice Tatjanine Kostanjević, pomalo neobičnog naziva "O Ženama Pticama, Šišmišima, Štrigama i Vodenbaburama".Izloženo je petnaestak skulptura u sadri koje promatrača ne ostavljaju ravnodušnim. Izložba je dio ovogodišnjeg izložbenog programa Gradske knjižnice Požega, a održava se uz podršku Ministarstva kulture i medija te je svojevrstan uvod u jesenski program Knjižnice. Otvorena je do 8. studenog ove godine u radnom vremenu Knjižnice. Izložbu je otvorila Aleksandra Šutalo.

- Riječ je o izložbi skulptura čija je pojavnost ujedno primitivna i suvremena, animalistička i senzualna, ali uklopljena u vizualnost današnjice. Galerija Tunel ovaj je put postala špilja s neobičnim bićima - kaže Šutalo.

Gradska knjižnica i Tatjana Kostanjević surađuju duže vrijeme. Kiparica je voditelj likovne radionice za vrijeme ljetnih školskih praznika pod nazivom Umjetnik u meni kojom se popularizira umjetnost i pruža stručna pomoć polaznicima pri odabiru studija. Polaznici su likovno talentirani učenici i većina njih će se opredijeliti za likovna zvanja i obrazovanje nastaviti na likovnim školama i akademijama.

Tatjana Kostanjević, rođena u Rijeci, samostalna je umjetnica koja živi i stvara u Požegi. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. godine. Svojim se umjetničkim radom predstavila na pedesetak samostalnih izložbi te je isto toliko njezinih skulptura postavljeno na javne površine i prostore. Brončane skulpture Tatjane Kostanjević krase mnoge parkove i urbane površine. Požega se ponosi skulpturom Tesle, zatim četiri metra visokom Sarom, koja utjelovljuje legendu o Babinu Viru kao i brončanim portretima važnijih Požežana. Grad Opatija izdao je monografiju Tatjane Kostanjević 2005. godine, a za doprinos u kulturi dodijeljena joj je 2010. godine nagrada Grada Požege.

Galerija “Tunel”, koja se nalazi u novom dijelu zgrade Gradske knjižnice Požega, prikladan je i inspirativan atelijer za sve umjetnike te izložbeni galerijski prostor koji nudi mogućnost predstavljanja njihova stvaralačkog rada. Programska i izložbena funkcija ove jedinstvene galerije omogućava ti da zastaneš, pratiš proces nastanka umjetničkog djela ili pogledaš izložbu.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

ZAVRŠAVA MJESEC ŽIDOVSKE KULTURE U OSIJEKU

Dvije sjajne predstave za kraj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSIJEK: PREDSTAVLJENA KNJIGA O MANCEU

Burić: Manceova naivnost je izvor prave kreativnosti

2

NA OVOGODIŠNJEM EUROPEAN FRANCHISE AWARDS U BRUXELLESU

Muzej iluzija osvojio je srebro

3

SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-A

Nova sezona Majstorskog ciklusa