Svijet
JAKE MJERE SIGURNOSTI

Iran: Godišnjica smrti Mahse Amini
Objavljeno 15. rujna, 2023.
Iranske snage sigurnosti raspoređene su u Saqezu, rodnom gradu Mahse Amini, u iščekivanju prosvjeda kojim bi se ovog vikenda mogla obilježiti prva godišnjica njezine smrti, u pritvoru policije za moral.

Smrt 22-godišnjakinje uhićene u rujnu prošle godine zbog navodnog kršenja obveznog kodeksa odijevanja Islamske Republike izazvala je višemjesečne protuvladine prosvjede, koji su prerasli u najveće protivljenje iranskim vlastima u posljednjih nekoliko godina. Mnogi, pretežito mladi i žene, pozivali su na kraj više od četiri desetljeća duge šijitske klerikalne vladavine. Više od 500 ljudi, uključujući 71 maloljetnika, ubijeno je, stotine su ozlijeđene, a tisuće uhićene u nemirima koje su ugušile snage sigurnosti, priopćile su skupine za ljudska prava.

"Postoji velika prisutnost snaga sigurnosti u Saqezu", rekao je jedan aktivist u Iranu za Reuters. Stanovnici na društvenim mrežama govore o raspoređivanju snaga sigurnosti u nekoliko gradova, uglavnom unutar Kurdistana, te tvrde da su vlasti postavile nadzorne kamere kako bi pratile i identificirale prosvjednike. Norveška skupina za ljudska prava Hengaw rekla je da je nekoliko kurdskih gradova u zapadnom Iranu "posljednjih dana doživjelo atmosferu zastrašivanja i proglašenje ratnog stanja". Rečeno je da su privedeni brojni građani. Iranske vlasti optužile su SAD i Izrael da stoje iza nemira s ciljem destabilizacije zemlje.

U prošlomjesečnom izvješću Amnesty International navodi da su iranske vlasti "izvrgavale obitelji žrtava proizvoljnom uhićenju i pritvaranju, namećući okrutna ograničenja mirnim okupljanjima na grobnim mjestima i uništavajući nadgrobne ploče žrtava".

Snage sigurnosti nedavno su uhitile i žrtvina ujaka Safu Aelija. Također, odvjetnik obitelji Amini suočio se s optužbama za "propagandu protiv sustava". H