Regija
ĐAKOVO SE PRISJEĆA 15. RUJNA 1991. I FORMIRANJA 122. BRIGADE HV

Počast poginulim braniteljima,
ratne fotografije i film
o đakovačkoj brigadi
Objavljeno 15. rujna, 2023.

Vezani članci

NA 32. GODINU VOJNE AKCIJE U ĐAKOVU

Spomen-obilježje Trbari i suborcima

ĐAKOVO – Točno u 17,15 sati, kada je 15. rujna 1991. godine počela trodnevna, munjevita akcija oslobođenja vojnih objekata u Đakovu, kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima s područja Đakovštine položeni su vijenci i zapaljene svijeće. U povodu 32. obljetnice oslobođenja vojnih objekata i formiranja 122. brigade HV-a Đakovo, a tih dana ponosa i slave Đakovo se prisjeća programom Zvonila su zvona katedrale naše, vijenac su položili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik HDZ-a i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić. Vijence su položile i obitelji poginulih branitelja, izaslanstva Grada Đakova, političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću, HV-a, MUP-a, braniteljskih i stradalničkih udruga s područja Đakova.

U nastavku programa ministar Medved u holu Centra za kulturu otvorio je izložbu ratnih fotografija, a koju je priredila Udruga veterana 122. brigade HV-a Đakovo. Medved je rekao kako izložbom obuhvaćene ratne fotografije svjedoče o braniteljima koji su nesebično stavili svoj život i zdravlje na branik domovine. -Fotografije su to o licima branitelja koji su se borili za Hrvatsku, rekao je Medved, zahvalivši organizatoru izložbe, Udruzi veterana 122. đakovačke brigade, što je omogućila to sjećanje na đakovačku akciju oslobođenja vojnih objekata.

Predsjednik udruge Jozo Totić govorio je o ratnom putu i važnosti 122. brigade HV-a Đakovo te što je značila za obranu grada i Đakovštine, obranu zemlje uopće. Istaknuo je odličnu suradnju udruge i Ministarstva branitelja, Osječko-baranjske županije, kao i Grada Đakova.

Program je nastavljen u kino-dvorani Hrvatskog doma gdje je prikazan dokumentarni film „122. brigada HV-a Đakovo“, đakovačkog autora Zlatka Mesića, kada je na njezin put, odnosno đakovački rujan ratne 1991. podsjetio gradonačelnik Marin Mandarić. Govorili su i autor filma Mesić, te predsjednik Udruge veterana 122. BR Totić.

S.ŽUPAN

Možda ste propustili...

OVE GODINE NA REDU OŠ I. G. KOVAČIĆA

Osnovci izradili ukrase i okitili veliku smreku

U PETAK I SUBOTU U VINKOVCIMA

Humanitarna Bradata aukcija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAD OSIGURAO NOVAC ZA ISPLATU UMIROVLJENIČKE BOŽIĆNICE

Dijelu “penzića” božićnica 30 eura

2

U PROJEKTU PREKOGRANIČNE SURADNJE HRVATSKE I BIH

Dom “Sveta Ana” uredio je domske prostorije i stan za svoje punoljetne štićenike

3

RAVNATELJICA SNJEŽANA DUPAN LOVRIĆ:

Bez nužnih 67.000 eura DV Suncokret morat ćemo zatvoriti