Mozaik
DUBIOZA KOLEKTIV U POVODU 20 GODINA

Izdali albume “Firma Ilegal”
i “5 do 12” prvi put na vinilu
Objavljeno 16. rujna, 2023.
U veselom proslavljanju 20 godina rada, Dubioza Kolektiv prvi put će predstaviti svoja dva prekretnička albuma na vinilu! U izdanju Menarta objavljena su dva kultna izdanja koja su pokrenula Dubiozinu lavinu - "Firma Ilegal" i "5 do 12". Ta glazbena poslastica samo je početak, jer uskoro planiraju objaviti i ostale albume u toj rođendanskoj vinilnoj kolekciji.

- "Firma Ilegal" i "5 do 12" prvi su albumi koje smo izdali na našem jeziku. Ako volite Dubioza Kolektiv, a niste fejzbukaš, instagramdžija, tiktoker, youtuber, spotifajdžija ni dizeraš, nego ste nekim slučajem gramofondžija, našiljite svoje gramofonske iglice, jer su prva dva vinila odštampana, a ostali stižu uskoro - izjavila je Dubioza u povodu svojih prvih vinilnih izdanja.

"Firma Ilegal", kronološki gledano, treći je studijski Dubiozin album, originalno objavljen 2008. Od ukupno osam pjesama izdvojili su se singlovi "Svi u štrajk" i "Šuti i trpi", a kao gosti u dvije prilike pridružili su im se Frenkie (u pjesmi "Dosta") i Gino Banana iz Kultur Shocka (u pjesmi "Stav"). Najveći hitovi s tog albuma ipak su pjesme koje su s vremenom postali klasici - "Blam" i "Vlast i policija". Samo dvije godine poslije odzvonilo je "5 do 12", i u tom trenu Dubioza je bila na putu da postane najveći nezavisni bend regije. Da tamo i stigne, pobrinule su se pjesme koje spadaju među najpopularnije regionalne singlove posljednjeg desetljeća – "Vidi, vidi, vidi" (sa Sašom Lošićem), "Kokuz" i, naravno, "Walter". Taj je album grupu lansirao direktno u headline slotove najvećih pozornica regije i pokrenuo internacionalnu karijeru kakvu nije imao ni jedan izvođač s ovih prostora. Oba izdanja, kao uostalom i cjelokupna njihova diskografija, dostupna su za besplatan download na službenoj web-stranici benda. Tada su, u vrijeme njihove objava, upravo to bili prekretnički diskografski potezi koji su osigurali da fanovi najbrže dođu do Dubiozine glazbe.

Danas, na navršena dva desetljeća rada, kako bi proslavila taj okrugli broj živciranja ministara, naših zastupnika, grupa donosi serijal limitiranih vinila svih svojih albuma. "Firma Ilegal" i "5 do 12" dostupni su za prodaju preko Menartova webshopa. Sljedeća Dubiozina izdanja stižu u nadolazećim mjesecima. T.K.
Možda ste propustili...

KONAČNO POČINJE SNIMANJE DUGOOČEKIVANOG FILMA

Madonnu će glumiti Julia Garner

SVJETSKI POZNATI GITARIST

T. Emmanuel svira na Jadranu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana