Magazin
KATASTROFALNE POSLJEDICE NEVREMENA

Apokalipsa u Libiji
Objavljeno 16. rujna, 2023.
Nakon strašnog nevremena u Libiji još uvijek traje potraga za tisućama nestalih. Najteže je pogođen lučki grad Derna. UN, EU i Njemačka organiziraju humanitarnu pomoć...

Nakon katastrofalnih poplava s tisućama mrtvih i nestalih i Ujedinjeni narodi mobiliziraju pomoć za Libiju. Kako je rekao glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa, pomoć se organizira u suradnji s lokalnim, nacionalnim i međunarodnim partnerima. Također je izvijestio da je jedan UN-ov tim na mjestu događaja i da se komunicira s lokalnim vlastima kako bi se utvrdile potrebe - piše DW, čiji prilog, uz neznatne jezične prilagodbe, prenosimo u cijelosti.Oluja Daniel, koja je već prouzročila goleme štete u Grčkoj, u nedjelju je stigla do sjevernoafričke države Libije, u kojoj živi oko sedam milijuna ljudi. Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Istočne Libije priopćio je da je samo u najjače pogođenom gradu Derni smrtno stradalo više od 5300 ljudi. A Otman Abdel Džalil, ministar zdravstva u vladi te regije, za novinsku agenciju AP rekao je da su mnogi građani još uvijek zatrpani ruševinama ili ih je voda odnijela u more. Dodao je da je šokiran razmjerima razaranja. "Tragedija je dramatična i prelazi mogućnosti Derne i vlade", izjavio je ministar zdravstva.

NAJMANJE 10.000 NESTALIH


Za sada još uvijek nema pouzdanih informacija o stradalima. Vlasti u Derni su u utorak (12. rujna) izvijestile o 2300 mrtvih. No vjerojatno će biti još više žrtava, rekao je Tamer Ramadan, voditelj libijske delegacije pri Međunarodnoj federaciji društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. On je izvijestio da se još uvijek najmanje 10.000 osoba vodi nestalima, a da je u bijegu pred vodenom masom svoj dom moralo napustiti više od 40.000 ljudi.

Dernu je 2019. osvojila vojska utjecajnog generala Kalife Haftara. On kontrolira velika područja u Istočnoj Libiji. Lučki grad Darnah, ili Derna, spominje se već u antičko doba. Veći dio moderne infrastrukture, uključujući i uništene brane, sagrađen je za vladavine Muamera Gadafija. Stanovnici grada na internetu su objavili videosnimke katastrofalnih razaranja. Na ušću rijeke Wadi Derna voda je odnijela cijele stambene četvrti. Višekatnice koje su se prethodno nalazile podalje od rijeke djelomično su urušene i prekrivene debelim slojem mulja. Stanovnik Derne Ahmed Abdala ispričao je da je, nakon što je voda probila dvije brane, centar grada zalio golemi vodeni val koji je uništavao sve pred sobom.

Spasioci i dalje tragaju za preživjelima. Mnoga poplavljena područja još uvijek su odsječena od svijeta. Slike iz ove ratom uništene zemlje pokazuju nevjerojatne razmjere razaranja koja je prouzročila vodena masa. Osim Derne jako su stradali i gradovi Al Bajdu, Al Marj, Susa i Bengazi, koji se nalaze na Sredozemnom moru.

Političko stanje u Libiji već je godinama obilježeno sukobima. Za vlast se bore dvije vlade: jedna sa sjedištem na istoku, druga sa sjedištem na zapadu zemlje. Vlada u gradu Tripoliju, koju je priznao UN, obećala je milijunsku pomoć za pogođena područja - iako ona nisu pod njezinom kontrolom. Na raspolaganje su stavljene dvije milijarde libijskih dinara (oko 384 milijuna eura), prenijela je u utorak (12. rujna) državna libijska novinska agencija Lana. Vlada premijera Abdula Hamida Dbeibeha u ponedjeljak je proglasila trodnevnu državnu žalost i istaknula "jedinstvo svih Libijaca" zbog katastrofe. Iz Tripolija su prema istoku zemlje krenuli konvoji s humanitarnom pomoći.

I Turska je poslala svoje spasilačke ekipe s čamcima za spašavanje, šatorima i hranom, objavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na internetskoj platformi X. Na istoj platformi oglasio se i europski povjerenik za upravljanje krizama Janez Lenarčič. "Mi smo spremni odmah podržati svoje partnere na licu mjesta", napisao je.

NJEMAČKA ŠALJE VELIKU POMOĆ


Njemački kancelar Olaf Scholz vijesti iz Libije nazvao je "šokantnima". "Mi smo u mislima sa svima pogođenima i njihovim obiteljima", objavio je na X-u. Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da vlada razmatra slanje pomoći u Libiju: "U intenzivnom smo kontaktu s libijskom vladom i međunarodnim partnerskim organizacijama." No istodobno je istaknuto da je situacija na poplavljenim područjima i dalje nepregledna. "Trenutačno se u vladi dogovaramo kako ispuniti zahtjev libijske vlade za pružanje međunarodne pomoći, posebno koje su najveće potrebe i gdje mi možemo pružiti podršku", izvijestilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

A savezna ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser rekla je da Savezna agencija za tehničku pomoć već priprema šatore, svjetiljke, poljske krevete, pokrivače, vreće za spavanje, agregate za struju i higijenske potrepštine. (dw/ard/agencije)
Možda ste propustili...