Novosti
MJERE ZA ZAŠTITU KUĆANSTAVA I GOSPODARSTVA

Cijena struje ista, a za 30 proizvoda je ograničena
Objavljeno 14. rujna, 2023.
Mjere su vrlo usmjerene i ciljane, država ih može podnijeti, kaže Plenković

Mjere iz novoga paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena vrlo su usmjerene i ciljane, a to su pokazali i razgovori s Vladinim sugovornicima koji su prethodili njihovu donošenju. Država može podnijeti i pritom ne ugroziti gospodarski rast i ostvariti strateške ciljeve, ustvrdio je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade na kojoj su mjere predstavljene.

Mirovine


Kako je rečeno na sjednici Vlade, cijena struje za građane, gospodarstvo i institucije ostaje ista, za što država izdvaja 288 milijuna eura, a Vlada ograničava cijene za ukupno 30 proizvoda, i to od ponedjeljka, 18. rujna. Novi paket mjera koji se odnosi na idućih šest mjeseci vrijedan je 464 milijuna eura, uz postojeći 551 milijun eura, koliko ukupno vrijede mjere iz prethodnog paketa koje su na snazi godinu dana. Kućanstva će tako od 1. listopada 2023. do 31. ožujka 2024. za polugodišnju potrošnju do 3000 kilovatsati (kWh) struju plaćati po prosječnoj cijeni od 59 eura po megavatsatu (MWh), a za potrošnju povrh toga prosječno 88 eura. Tako su zadržane iste cijene, no povisio se polugodišnji prag, koji u još važećem paketu iznosi 2500 kWh. "To znači da naša kućanstva mogu potrošiti više struje po povoljnijoj cijeni", istaknuo je Plenković, dodavši da se mjera odnosi na ukupno 2.214.236 mjernih mjesta i vrijedna je 102 milijuna eura. Iznio je i izračun uštede na računu za prosječnu godišnju potrošnju struje od 3500 kWh, koja tako lani na razini godine dana, zahvaljujući mjerama Vlade, iznosi 1153 eura, a u ovoj godini prosječno 418 eura. Jeftinija električna energija za javni i neprofitni sektor zadržava se na prosječnoj cijeni od 62 eura po megavatsatu, mjera je vrijedna oko 100 milijuna eura, obuhvaća 21,9 tisuća korisnika, a odnosi se na vrtiće, škole, fakultete, domove za umirovljenike, nevladine udruge, institute, vjerske zajednice, općine, gradove, državne institucije, komunalna poduzeća i druge. Cijena električne energije za malo poduzetništvo za polugodišnju potrošnju ispod 250.000 kWh također se zadržava na 62 eura po megavatsatu, pri čemu su mjerom obuhvaćene 93,2 tisuće korisnika, a vrijednost mjere doseže 86 milijuna eura. Za polugodišnju potrošnju iznad 250.000 kWh opskrba električnom energijom ugovara se po tržišnim uvjetima.

- Za velike gospodarske subjekte nema subvecioniranja cijena struje jer je tržišna cijena pala i subvencije nisu potrebne, ali Vlada - rekao je Plenković - jamči da će i njima subvencionirati cijene struje ako dođe do ozbiljnijeg poskupljenja. Za zaštitu od inflacije Vlada u novom paketa predviđa 116 milijuna eura. Tu su potpore za 720 tisuća umirovljenika s mirovinom manjom od 700 eura i zaposlene korisnike mirovine, ako im mirovina i primanja od rada ukupno ne prelaze 700 eura. Umirovljenicima s mirovinom do 300 eura pripast će 160 eura jednokratnog dodatka, onima koji imaju od 300 do 435 eura 120 eura, od 435 do 570 eura - 80 eura, a onima koji primaju između 570 i 700 eura jednokratna naknada iznosit će 60 eura. Za sve to skupa izdvaja se 72 milijuna eura. Isplatit će se i potpora korisnicima doplatka na djecu, i to 50 eura za jedno, 100 za dvoje, 150 za troje, 200 eura za četvero i 300 eura za petero djece.

Što je jeftinije


Za suncokretovo ulje, mlijeko, brašno, šećer, cijelo pile, svinjsko mljeveno meso ostaju ograničenja iz prethodnog paketa. Među novim proizvodima s ograničenim cijenama su jogurt u čašici i bočici - 40 centi; polutvrdi sir gauda blok za narezivanje 6,49 eura; riža 2,29 eura za kilogram; špageti pola kilograma 1,09 eura; svježa jaja razred M 2,45 eura; svinjski vrat bez kosti 5,49 eura; juneći vrat s kosti 6,99 eura; hrenovke pileće ili pureće 2,69 eura; krumpir 5 kilograma 3,99 eura, mrkva u rinfuzi 0,89 eura, hamburger (slanina) 6,99 eura, šareni grah u rinfuzi 1,99 eura, pola litre pasirane rajčice u tetrapaku 1,09 eura, kilogram limuna u rinfuzi 1,49 eura, kilogram jabuke gala 1,39 eura, litra sirupa sa šećerom 2,99 eura, dok će mliječna čokolada bez dodataka, od 80 ili 100 grama, najviše moći koštati 1,29 eura. Vlada je ograničila cijene i za više higijenskih potrepština, pa će tako gel za tuširanje od 250 ml moći najviše koštati 2,99 eura, a na istu je cijenu ograničena i pasta za zube od 125 ml i deset rola troslojnog toaletnog papira. Litra šampona ograničava se na 3,49 eura, standardne pelene na 30 centi po komadu, a standardni higijenski ulošci na 25 centi. "Kompletna košarica proizvoda kojima je sada ograničena cijena na kraju prošle godine koštala bi 99,68 eura, a po novom cijenama 76,19 eura, što je 23,57 posto manje, uz uštedu od 23,49 eura", rekao je premijer Plenković. Najavio je da će svi ti proizvodi dobiti oznaku ograničene cijene kako bi one bile vidljive potrošačima.

Poljoprivrednici


U paketu su i pomoć, potpore i poticaji za poljoprivrednike. Oni će za ublažavanje posljedice prirodnih nepogoda dobiti 15 milijuna eura, za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge isto toliko, za otpis zakupnine za državno poljoprivredno zemljište 6,8 milijuna eura, a otvaraju se i kreditne linije od 23 milijuna eura. Obuhvaćene su i naknade u sustavu socijalne skrbi, mirovinskome sustavu i sustavu skrbi o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, ukupno vrijedne 33,3 milijuna eura. Više od 173.000 osoba, od čega ih je oko 140.000 s invaliditetom, imat će pravo na jednokratnu novčanu naknadu od 150 eura, a mjera je ukupno vrijedna 26 milijuna eura. Naknada je namijenjena ugroženim kupcima energenata, uključujući i korisnike Nacionalne naknade za starije, korisnike zajamčene minimalne naknade koji nisu korisnici naknade za ugroženog kupca energenata, korisnike prava na doplatak za pomoć i njegu ostvarenog u mirovinskome sustavu i sustavu socijalne skrbi te nezaposleni hrvatski branitelji i civilni stradalnici iz Domovinskog rata. Vlada je donijela i odluku o jednokratnoj isplati 100 eura nezaposlenim osobama, prijavljenim u evidenciju HZZ-a, na dan 1. rujna, što obuhvaća 73.000 osoba. Mjera je vrijedna 7,3 milijuna eura, a HZZ će to isplatiti u listopadu. S obzirom na to da u evidenciji HZZ-a ima više nezaposlenih, Plenković je pojasnio da je dio nezaposlenih obuhvaćen mjerom od 150 eura, pa ne mogu koristiti obje mjere.

Tu je i dodatna alokacija za zelenu tranziciju i energetsku učinkovitost, na dugoročnije razdoblje, "teška" milijardu i 212 milijuna eura, a većim dijelom se odnosi na energetsku obnovu zgrada javnog sektora, uključujući i one stradale u potresu.

Igor Bošnjak

Andrej Plenković predsjednik Vlade RH

SMANJUJEMO TROŠAK KOŠARICE, ŠTITIMO ONOG KOJI IMA MALA PRIMANJA, A ISTO MORA U DUĆAN

Premijer je rekao da su nove mjere dobre, te pogađaju i pokrivaju one kojima su mjere potrebne. “Išli smo u proširivanje broja proizvoda kojima su ograničene cijene, da se smanji cijena hrane i trošak košarice. Štitimo onog koji ima mala primanja, a mora ići u dućan”, kaže. Podsjetio je da je Vlada uz to smanjivala PDV na prehrambene proizvode. Država je, kaže, išla na smanjenje svoga udjela u cijeni kako bi ona bila povoljnija, probravši prehrambene, higijenske i druge proizvode koji se često kupuju i konzumiraju. “Ako imamo mehanizme kojima ćemo potaknuti smanjenje inflacije, onda ćemo ih iskoristiti”, rekao je. Ustvrdio je da će ekonomski rast ove godine biti veći od 2,2 %. “Imamo kontinuirani gospodarski rast, nastavit će se i rast plaća i kvaliteta života”, rekao je i ustvrdio da inflacija u sedam godina rada Vlade nije pojela rast plaća. “Plaće su rasle više od kumulativne inflacije”, rekao je. Smatra da “nitko od trgovaca neće propasti” zbog snižavanja cijena 30 proizvoda.

HGK: UBLAŽEN PAD STANDARDA GRAĐANA
Paketom mjera za pomoć građanima i gospodarstvu Vlada je osigurala predvidljivost poslovnih uvjeta te ublažila daljnji pad standarda i kupovne moći građana, rekao je glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja, koji se nada da je 5. paket mjera posljednji, jer inflatorni pritisci popuštaju. Kaže kako je kraj ere jeftine ruske energije i tranzicijski trošak prelaska na zelene i alternativne izvore energije realnost koja nije jednostavna ni jeftina. To je, navodi, ključno jer je RH u EU-u poznata po jeftinoj električnoj energiji za građane, a cijene električne energije za poduzetnike i industriju iznad su prosjeka EU-a. “Razumijemo i podržavamo Vladu kada posegne za mjerama fiskalne politike kako bi ublažila privremene negativne učinke na ekonomiju”, ističe, no i “dobronamjerno upozorava” na rizik da to preraste u trajno povećanje izdataka i strukturno kvarenje proračuna.

 

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIT ĆE TO PRVI CJELOVITI CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Gradit će se prva domaća energana koja pretvara mulj i blato u energiju

2

HRVATSKE ZRAČNE LUKE BILJEŽE SVE BOLJE REZULTATE

Na Klisi četiri puta više putnika nego na Krku

3

FOKUS NA INOVATIVNE TEHNOLOGIJE

Perspektiva je da osječki IT sektor bude još uspješniji