Ekonomija
KORPORATIVNO UPRAVLJANJE – ISKUSTVA

Najkritičniji je prijelaz iz male firme u veliku
Objavljeno 15. rujna, 2023.
”Korporativno upravljanje je set pravila koja se razlikuje od kompanije do kompanije. Riječ je o formama, pravilima...”

Panelom "Korporativno upravljanje – iskustva hrvatskih poduzetnika" otvorene su prijave za deveto nacionalno izdanje EY Poduzetnika godine, koje će ostati otvorene do 1. prosinca 2023.Renomirani globalni program nagrađuje najuspješnije poduzetnike, a odgovore kako postići kvalitetnije korporativno upravljanje koje pridonosi sjajnim poslovnim rezultatima,na konferenciji u Hrvatskoj udruzi poslodavaca dali su Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe i predsjednik žirija programa EY Poduzetnik godine, Anita Cvetić Oreščanin, članica Uprave i suvlasnica Poslovne inteligencije, Vjekoslav Majetić, osnivač i vlasnik tvrtke DOK-ING i EY Poduzetnik godine 2022., Boris Centner, glavni savjetnik Uprave Erste banke za poslovanje s gospodarstvom i financijska tržišta, te Berislav Horvat, Country Managing Partner u EY-u Hrvatska.

"Korporativno upravljanje je set pravila koja se razlikuje od kompanije do kompanije. Riječ je o formama, pravilima, koji trebaju biti stvarni i koje doista treba poštovati u poslovanju. Naime, pozicija obvezuje, vlasnik se mora odgovorno ponašati prema svojoj kompaniji. Po meni, to podrazumijeva meritokraciju, odvajanje vlasništva i upravljanja, fizičke i pravne osobe. Vi niste vlasnik financija, novca i obveza svoje kompanije iako ste njezin vlasnik", naglasio je Emil Tedeschi, koji je s Atlantic Grupom u nekoliko navrata nagrađen za najuspješnije korporativno upravljanje na domaćem tržištu.

O funkcioniranju kompanije i uspješnom upravljanju govorili su i Anita Cvetić Oreščanin i Vjekoslav Majetić.

Vjekoslav Majetić se povukao s pozicije predsjednika Uprave DOK-ING-a i trenutno je predsjednik Nadzornog odbora, a kroz godine direktori DOK-ING-a su se mijenjali. "Najkritičnija faza u životu kompanije je prijelaz iz male firme u veliku, iz obrta u poduzeće. Morate zadovoljiti određene regulative, biti spremni prepustiti mjesto direktora drugoj osobi, koja ima iskustva u vođenju kompanija, a vi se kao vlasnik povlačite s direktorske pozicije. Jedino na taj način možete rasti", rekao je Majetić.

Berislav Horvat, iz konzultantsko-revizorske kompanije EY, istaknuo je kako oni kao revizori vide korporativno upravljanje: "Čelnoj osobi svake kompanije iznimno je važno imati vanjskog neovisnog stručnjaka, revizora koji ga potiče da ostvari određene KPI-eve, koji s njim razgovara i savjetuje ga kako usmjeriti poslovanje, kako rasti, koje je odbore potrebno imati." Predsjednik žirija Emil Tedeschi rekao je kako je EY Poduzetnik godine jedinstveni događaj na kojem poduzetnici nagrađuju poduzetnike. "Svake sam godine izuzetno pozitivno iznenađen koliko uspješnih poduzetničkih priča, sve su sjajne." Pozvao je poduzetnike da se prijave sve do kraja studenog 2023. Ime novog hrvatskog poduzetnika ili poduzetnice koji će Hrvatsku predstavljati na svjetskom izdanju EY Poduzetnik godine bit će poznato u veljači sljedeće godine.

Zdenka Rupčić
Podržati poduzetnike koji se “bore”
”Važno je podržati poduzetnike koji su uspješno razvili ideje za koje nitko nikad ne bi rekao ni da postoje. Treba podržati one koji se bore”, rekao je Boris Centner iz Erste banke, koja je i ove godine generalni sponzor programa. Uz generalno sponzorstvo Erste banke, program se održava i pod zlatnim sponzorstvom SAP-a, sponzorstvom Interkapitala, Wiener osiguranja i PPD Globala te pod pokroviteljstvom AmChama, HAMAG-BICRO-a, Hrvatske udruge poslodavaca i Ministarstva financija Republike Hrvatske.

Emil Tedeschi

predsjednik žirija programa EY Poduzetnik godine

Pozicija obvezuje, vlasnik se mora odgovorno ponašati prema svojoj kompaniji. Vi niste vlasnik financija, novca i obveza svoje kompanije iako ste njezin vlasnik

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAST DIONICA

Wall Street zabilježio nove rekorde

2

MNOGE TVRTKE S DEFICITOM RADNIKA

Roboti preuzimaju teške i opasne fizičke poslove

3

SMANJENA KUPOVNA MOĆ GRAĐANA - VISOKI TROŠKOVI ENERGIJE

Engleska i Wales gube 80 pubova mjesečno