TvObzor
KULENOVIĆEV FILM “SMRT DJEVOJČICE SA ŽIGICIMA” STIGAO U KINA

Nitko nije nevin i svi su potencijalni krivci
Objavljeno 15. rujna, 2023.
Istragu vodi lokalni policajac Mungos u suradnji sa svojim prijateljem Ferom, s kojim dijeli tajnu iz djetinjstva

Dugometražni igrani film redatelja Gorana Kulenovića te producenata Ivora Hadžiabdića i Antuna Bahata, “Smrt djevojčice sa žigicima”, krenuo je u kinodistribuciju, te se može pogledati u multipleksima i nezavisnim kinima diljem zemlje.Kriminalistički film, nastao prema istoimenom romanu Zorana Ferića, imao je svjetsku premijeru na Pulskom filmskom festivalu, a međunarodnu na Sarajevo Film Festivalu. Nakon toga oduševio je publiku s “povratkom” na lokacije snimanja na Rabu, gdje je prikazan u sklopu petog izdanja Rab Film Festivala, a kinopremijeru doživio je početkom ovog tjedna u Zagrebu (Cineplexx City Center one East).

Na festivalskim premijerama bile su glavne zvijezde filma Ozren Grabarić i Goran Navojec, predvođeni redateljem Goranom Kulenovićem. Tu je bio i ostatak glumačke postave - Slavko Sobin, Jelena Lopatić i Elma Juković, a na Rab Film Festivalu ekipi se pridružio i autor romana Zoran Ferić. Kako je ekipa filma na Rabu provela nekoliko mjeseci snimajući film, bilo joj je izuzetno drago vratiti se na otok i nestrpljivo čekati reakcije publike.

Radnja filma odvija se, dakle, na otoku Rabu 1992. Na lokalnoj plaži pronađeno je unakaženo tijelo rumunjske prostitutke Marillene (Elma Juković). Istragu vodi lokalni policajac Mungos (Goran Navojec) u suradnji sa svojim dobrim prijateljem Ferom (Ozren Grabarić), s kojim dijeli tragičnu tajnu iz djetinjstva. Na otoku na kojem svatko svakog zna nitko nije nevin i svi su potencijalni krivci. Tko se krije iza tog okrutnog zločina?

Kao redatelj, koscenarist, montažer i koproducent film “Smrt djevojčice sa žigicama” potpisuje Goran Kulenović, najpoznatiji kao autor, scenarist i redatelj popularnih TV serija “Bitange i princeze” i “Crno-bijeli svijet”. Sa svojim debitantskim filmom “Pjevajte nešto ljubavno” 2007. osvojio je Zlatna vrata Pule, nagradu publike za najbolji film.

Direktor fotografije je Mirko Pivčević, scenografkinja Veronika Radman, kostimografkinja Sanja Šeler, majstorica maske Sanja Hrstić, dizajner zvuka Ivan Zelić, a kompozitor Dubravko Robić. Veliki glumački ansambl predvodi Ozren Grabarić, a uz njega su u filmu i Jelena Lopatić, Goran Navojec, Borko Perić, Slavko Juraga, Luka Petrušić, Slavko Sobin, Nikša Butijer, Iva Babić, Aleksandra Stojaković, Sanja Milardović, Elma Juković, Admir Šehović, Silvio Mumelaš, Dušan Kovačević, Dominik Dolenec, Danijela Evđenić, Martin Stević i Darko Stazić te Voja Brajović.

”Smrt djevojčice sa žigicama” prvi je dugometražni igrani film s potpisom produkcijske kuće Livada produkcija, a producenti su Antun Bahat i Ivor Hadžiabdić. Koproducenti su Dušan Kovačević iz Natenane produkcije i Mirsad Purivatra iz Produkcije “2006”. Film su financijski poduprli Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Filmski centar Crne Gore, Ministarstvo kulture i sporta kantona Sarajevo te Hrvatska radiotelevizija (HRT). D.M.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRVA EPIZODA NA RASPOREDU JE 17. LIPNJA

“Metropolitanci” ponovno na HRT-u

2

EXIT IMA VJEROJATNO NAJJAČI OVOGODIŠNJI ELEKTRONSKI LINEUP NA SVIJETU

Od legendi do predvodnika nove generacije

3

IVAN DORIAN MOLNAR

Spreman sam raditi koliko god treba, i na Euru i na Olimpijskim igrama