Sport
SRAMOTAN ČIN U RIJECI

Zbog ustaške zastave na Rujevici na Opus Areni bez gledatelja?
Objavljeno 13. rujna, 2023.
HNS: Sad postoji realna mogućnost da u Osijeku protiv Turske bude zatvoren dio stadiona, čak i cijeli

Europski nogometni savez (UEFA) pokrenuo je disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) zbog rasizma i diskriminacije na kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na Euro 2024. između Hrvatske i Latvije, koja se 8. rujna igrala na riječkoj Rujevici.Hrvatski nogometni savez objavio je kako je promatrač FARE-a podnio izvještaj delegatu utakmice u kojem je navedeno da je u sektoru s hrvatskim navijačima primijećen pojedinac koji je u nekoliko navrata istaknuo ustašku zastavu, te je zbog tog incidenta UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a. Zoran Stevanović iz FARE-a tvrdi da oni nisu ništa prijavili, ali je činjenica da UEFA na stolu ima prijavu.

Kako je HNS pod uvjetnom kaznom zbog diskriminatornog ponašanja navijača na završnici Lige nacija, nova bi kazna mogla rezultirati igranjem jedne domaće utakmice bez gledatelja, a prvu iduću domaću utakmicu hrvatski nogometaši igrat će 12. listopada u Osijeku protiv Turske. Opus Arena nestrpljivo čeka Vatrene, te će ulaznice za tu utakmicu vjerojatno biti prodane za "pet minuta", no sad postoji mogućnost da ulaznice i ne idu u prodaju, a hrvatski nogometaši na svom prvom gostovanju na osječkom stadionu igraju pred praznim tribinama. Hrvatskoj na ruku ne ide ni to što su se naši navijači, unatoč zabrani UEFA-e, pojavili na utakmici prije nekoliko dana u Armeniji i tamo potukli.

Iz HNS-a su dodali da su reagirali na taj incident u Rijeci, zaštitarska služba krajem prvog poluvremena izdvojila je dvije osobe koje su dizale nedopuštenu zastavu, te ih predala policijskim službenicima.

Odmah nakon UEFA-ine prijave HNS je poslao službeni dopis Općinskom sudu u Rijeci, Policijskoj upravi primorsko-goranskoj i Ravnateljstvu policije sa zamolbom da se očituju o rezultatima kriminalističkog istraživanja i prekršajnog postupka kako bi HNS prilikom svog očitovanja mogao obavijestiti Disciplinsku komisiju UEFA-e o tomu kako će navedene osobe biti procesuirane i sankcionirane. Tijekom policijskog postupka identificirana je i treća osoba, koja je pomogla unijeti zastavu na stadion, te je protiv sve tri osobe podnesena prekršajna prijava i pokrenut pravosudni postupak.

Također, HNS namjerava obavijestiti UEFA-u o svim detaljima temeljite pripreme i sigurnosnim aktivnostima uoči, u vrijeme i nakon utakmice kako bi se prevenirala i spriječila sva protuzakonita ponašanja, što je rezultiralo izvrsnom atmosferom, bez ijednog nedopuštenog povika, a prema osobama koje su svojim namjernim i ciljanim protuzakonitim ponašanjem nanijele znatnu štetu hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i ugledu Republike Hrvatske poduzet će sve pravne opcije.

- Nažalost, tri pojedinca dovoljna su da pokvare prekrasnu sliku s Rujevice, gdje su naši navijači bili besprijekorni, što je vidljivo i u izvještaju delegata, koji nije imao prigovora na ponašanje navijača. Zahvaljujemo Ravnateljstvu policije na svemu što je u suradnji sa Savezom učinilo u pripremi utakmice kako bi ona prošla bez incidenta, no krajnje neodgovorno, protuzakonito i sramotno ponašanje tri pojedinaca moglo bi rezultirati velikom štetom za našu reprezentaciju i ugled Republike Hrvatske u cijelosti. Učinit ćemo sve u ovom postupku kako bismo uvjerili UEFA-u da zbog ponašanja triju pojedinaca ne treba kazniti sve navijače i našu reprezentaciju te da će hrvatska država odgovarajuće procesuirati ovaj slučaj i poslati snažnu poruku da je takvo ponašanje i veličanje ustaškog pokreta u modernoj, nezavisnoj i europskoj Hrvatskoj apsolutno neprihvatljivo i strogo kažnjivo. No postoji realna mogućnost da u Osijeku bude zatvoren dio stadiona, ili čak cijeli, što bi bilo golemo razočaranje i neprocjenjiva šteta za reprezentaciju i sve njezine navijače. Zbog toga ćemo poduzeti zaista sve raspoložive pravne korake kako bi osobe odgovorne za taj incident materijalno i pravno odgovarale za nanesenu ogromnu štetu - izjavio je voditelj poslova prevencije, sigurnosti i integriteta pri HNS-u Jurica Jurjević.

Ivana Liović
Zoran Stevanović

FARE (Football Against Racism in Europe)

Mi nismo prijavili UEFA-i Hrvatski nogometni savez i zastavu, to vam jamčim

Možda ste propustili...

SKUPINA C: JEDAN FAVORIT I TROJAC OD KOJEG SE MOŽE SVAŠTA OČEKIVATI

Englezi sa zvižducima ispraćeni u Njemačku po naslov prvaka

REGIONALNI BADMITONSKI KUP ZA MLAĐE KATEGORIJE

Prije ljetne stanke osvojili nove medalje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana