Novosti
NASILJE NAD ŽENAMA - VAŽNE ZAKONSKE IZMJENE

Za teško ubojstvo žene u zatvor najmanje 10 godina
Objavljeno 14. rujna, 2023.
Uvodi se novo kazneno djelo. Žrtvi obavijest o izlasku nasilnika iz zatvora

Novim mjerama za suzbijanje nasilja nad ženama i zaštitu prava djece uvodi se novo kazneno djelo - teško ubojstvo ženske osobe, a novosti su i istražni zatvor za kršenje mjere opreza, obavještavanje žrtve o izlasku nasilnika na slobodu te veće kazne za silovanje.Riječ je o izmjeni više zakona kojima se osnažuju prava žrtava - Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Zakona o sudovima i Obiteljskog zakona. "Ovo je naš treći krug mjera za suzbijanje nasilja nad ženama kojim uvodimo dosada najopsežnije, a možda i najvažnije promjene", rekao je premijer Andrej Plenković predstavljajući mjere na sastanku s predstavnicima institucija, udruga i inicijativa koje se time bave. Poručio im je kako ih Vlada sluša i čuje te da je to plod njihove suradnje. "Uvijek smo jasni i čvrsti u osudi nasilja nad ženama, no to nije dovoljno. Potrebno je da zajednički, kroz naše politike, promijenimo opseg tog fenomena, jednog od onih koji nagrizaju hrvatsko društvo", istaknuo je. Svjesni su, kaže, da dosadašnji iskoraci nisu dovoljni. "Želimo ići dalje, jer su prečesti slučajevi brutalnog nasilja i ubojstava, i to, u pravilu, žena. Predložene mjere potvrda su onoga što ponavljamo - politička volja za borbu protiv nasilja nad ženama postoji. Ona je nedvojbena, stalna, etična i naš je sustav vrijednosti. Odlučili smo poslati jasnu i nedvosmislenu poruku svim segmentima društva da je ubojstvo žene, zato što je žena, neprihvatljivo. Stoga uvodimo posebno kazneno djelo - teško ubojstvo ženske osobe za koje će biti zapriječena kazna zatvora od najmanje deset godina do dugotrajnog zatvora", kaže Plenković.

Mjere opreza


Dodao je da takva poruka mora dolaziti i kroz pravosudni sustav, uključujući i izricanje strožih kazni i sankcija počiniteljima koje sucima već sada stoje na raspolaganju. Predstavnice institucija, udruga i inicijativa izrazile su zadovoljstvo mjerama, ali i istaknule kako ih u praksi "muči" provedba tih mjera. Izmjene do kraja idućeg tjedna idu u javno savjetovanje, a cilj je da u siječnju 2024. stupe na snagu.

- Kada nasilje dođe do pravosuđa, već je prekasno. Cilj je nedvosmislena poruka da nasilnike treba isključiti iz društva, a žrtvama dati punu podršku - rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, predstavljajući izmjene. Novine Zakona o kaznenom postupku omogućuju veća prava žrtve, npr. obveznu anonimizaciju podataka na temelju kojih se može otkriti identitet žrtve. Ona stječe pravo na žalbu protiv rješenja o mjerama opreza. U odnosu prema istražnom zatvoru sud će morati razmotriti žalbu žrtve. Policija će moći uhititi okrivljenika kad postoji osnovana sumnja u kršenje mjere opreza ili kad žrtva to prijavi. Ona će se uključiti u postupak i sud će kod donošenja mjera opreza morati uvažiti i očitovanje žrtve o opasnosti za njenu sigurnost, a ima pravo žalbe. Žrtve s utvrđenim posebnim mjerama zaštite ispitivat će se audiovideouređajem. Zabrana približavanja bit će minimalno 50 metara udaljenosti. Žrtva će biti obaviještena o izlasku nasilnika na slobodu. Moguće je određivanje zaštitnog nadzora, a posljedice za žrtve utjecat će na visinu kazne. Ukida se zastara za teška kaznena djela pedofilije, a propisuje nezastarijevanje kaznenog progona i izvršavanja kazne za kazneno djelo teškog ubojstva ženske osobe. Nametljivim ponašanjem i spolnim uznemiravanjem smatrat će se i ne nužno dugotrajna kaznena djela.

Alimentacija


I Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji povećava novčane kazne za sve oblike nasilja nad ženama, a za kršenje zaštitnih mjera propisuje kaznu zatvora kao isključivu. Sud će moći izreći minimalno deset dana zatvora. U izmjenama Zakona o sudovima uvodi se specijalizacija sudaca za predmete nasilja nad ženama i u obitelji, uz stručno usavršavanje.

Obiteljski zakon je u procesu usklađivanja s odlukom Ustavnog suda, drugim zakonima, ali i Istanbulskom konvencijom te se mijenja nekoliko članaka, kaže ministar rada Marin Piletić. Prijava povrede djetetovih osobnih prava dodatno podrazumijeva i izlaganje djeteta svjedočenju nasilja od nasilnog člana obitelji. U socijalnoj skrbi odbacuje se koncept otuđenja od roditelja te olakšava ostvarivanje prava na alimentaciju.

Igor Bošnjak

Neva Tolle:

Velik iskorak i kvalitetan posao Vlade

 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i udruge civilne zaštite pozdravile su predstavljeni zakonski paket za unaprjeđenje sustava zaštite žena koji strože kažnjava nasilje i osnažuje žrtve, a pritom su upozorile kako je do njihove provedbe dalek put. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić je pozdravila inicijativu Vlade, istaknuvši kako su pred nama i dalje određeni izazovi. Izrazila je potrebu za sveobuhvatnom politikom koja ima rodno-senzitivan pristup, sustavom prevencije koji se mora oslanjati i na odgojno-obrazovni sustav, socijalu i pravosuđe, te za sustavnu edukacija stručnih osoba svih dionika koji se bave slučajevima nasilja u obitelji i rodno uvjetovanog nasilja. Upozorila je na probleme u praksi, odnosno na to da se pravosuđe rukovodi izricanjem najniže kazne, kao i ekstenzivnim korištenjem olakotnih okolnosti."Vlada je ovoga puta napravila jako velik posao i velik iskorak nabolje, na korist ženama i djeci koji žive u nasilnim odnosima i vezama", rekla je Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće, dodavši kako su očekivale znatno manji paket. "Bilo je nekih naznaka da će se uvažiti ponešto od onog što tražimo, no da će biti ovako opsežno, ovako kvalitetno, to stvarno nismo očekivale", dodala je. Smatra da zabrana približavanja mora biti minimum 100 metara te će to zatražiti u postupku javnog savjetovanja."Opseg i snažna politička poruka nešto su čemu se veselimo, što podržavamo i na što smo ponosne. Znamo koji su problemi na terenu i znamo da je od političke volje do provedbe ipak veliki put", istaknula je Jelena Veljača iz inicijative SpasiMe. Izrazila je nadu će se "spore institucije" pokrenuti jer je to ono što je važno žrtvama. "Naravno da su simboličke i političke poruke važne kada govorimo o femicidu ili alimentacijskom fondu jer stavljaju Hrvatsku uz bok s nekim od najprogresivnijih zemalja EU-a, ali ono što je najvažnije žrtvama jest ono što se događa u njihovim životima i na terenu", poručila je. I SpasiMe će u javnom savjetovanju komunicirati o stvarima koje bi se mogle još bolje riješiti kako bi se postigla bolja provedba. H

Veće kazne za silovanje
Uvodi se novo kazneno djelo - teško ubojstvo ženske osobe, za što je kazna od najmanje deset godina zatvora do dugotrajnog zatvora. Povećavaju se kazne za kazneno djelo silovanja. Kazna za temeljni oblik povećava se na 3 - 8 godina, umjesto dosadašnje 1 - 5. Za kvalificirani oblik povećava se na 5 -12 godina umjesto 3 - 10. Za teško kazneno djelo protiv spolne slobode povećava se kazna zatvora na 5 - 12 godina umjesto 3 - 10.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana