Dome slatki dome
ISPROBALI SMO GLOWEN RAPTOR MOŽETE PONIJETI BILO KAMO

Peć za pripremu pizze kao iz vrhunske pizzerije
Objavljeno 14. rujna, 2023.
Peći za pizzu su must-have za one koji vole pripremati hranu u svome vrtu

Peći za pizzu ove su godine must-have za one koji obožavaju pripremati hranu u svome dvorištu. Subjektivno, ali bez imalo sumnje, možemo reći kako se broj pizzerija u Hrvatskoj, kao i općenito konzumacija pizze, znatno povećao. Međutim, ne samo što se povećala konzumacija pizze i broj pizzerija, autor ovih redaka, bar iz osobnog iskustva, može tvrditi kako se povećala i kvaliteta pizza koje se nude. I dok smo ne tako davno u pizzerijama uglavnom jeli osrednje pizze, danas je izbor, ali i njihova kvaliteta na tragu onog što bi talijanska pizza uistinu trebala biti. Kako to obično biva, takav trend postavili su i potrošači, koji zahtijevaju najbolje. Želja za odličnom pizzom nije samo rezervirana za posjet restoranu, pa su tako ove godine svojevrsni "bum" doživjele kućne peći za pizze. Taj trend nije rezerviran samo za Hrvatsku nego i za velik broj drugih zemalja, pa smo tako svjedoci da u trgovinama i online imamo na desetke kućnih peći za pizze.

Ipak, jedna se tvrtka iz našeg susjedstva istaknula među mnogima, pa osim na domaćem tržištu uspjeh bere i u drugim zemljama Europe, ali i u SAD-u. Riječ je o tvrtki Glowen iz Ormoža, grada iz susjedne nam Slovenije, čii smo možda i najpopularniji proizvod, peć za pizzu Glowen Raptor, dobili priliku isprobati.Pokraj roštiljaŽelja svakog pojedinca koji uz stan ili kuću ima dvorište jest imati roštilj. Naravno, oni koji imaju za to prilike uz njega će postaviti i krušnu peć, koja će pokraj roštilja zaokružiti kulinarske želje i omogućiti brojne mogućnosti pripreme hrane. I dok su roštilji dostupni u raznim oblicima, veličinama i izvedbama, te ih je lako upotrebljavati, krušne su peći uglavnom slovile kao skupe, velike, nezgrapne, neekonomične i nadasve komplicirane za upotrebu. Tu su priliku prepoznale i odlično iskoristile mini peći za pizze, kakva Glowen Raptor je. Krenimo od dimenzija, peć ima kakvih 50 x 50 cm u površini i 36 cm visine. Uz to, peć teži samo oko 20 kg. To je ono što nas je već naprvu osvojilo, jer, za razliku od krušnih peći, Glowen Raptor možete ponijeti kamo god želite.

Nadalje, Glowen Raptor je izrađen izuzetno kvalitetno od nehrđajućeg čelika, a cijela peć nudi zavidno odrađen inženjerski posao, koji kombinira odličnu izolaciju i oblik koji iz plamena izvlači najviše. To je itekako važno, jer nema rasipanja resursa i nepotrebnog trošenja goriva. Kad smo kod njega, Glowen Raptor je svojevrsni hibrid, jer se može zagrijati na drvo, ali i plin. Dovoljno je postaviti rasplinjač i peći na plin, ili zatvoriti isti taj ulaz pri pečenju na drva. Glowen Raptor po tome se itekako ističe među konkurencijom, koja uglavnom nudi isključivo jednu ili drugu varijantu. Glowen osim peći Raptor u svome webshopu nudi i sve ostalo što vam je potrebno za uspješno pečenje pizze – lopaticu za pizzu, lopaticu za okretanje, termometar, pregače, posude za tijesto, daske za posluživanje i slično. Osim tih dodataka dostupni su i dodatci za samu peć, a uz plinski rasplinjač tu su i, primjerice, vrata koje Raptoru nude novu dimenziju upotrebe, za pripremanje drugih jela.

SavršenstvoPeć je nakon vađenja iz pakiranja vrlo brzo spremna za korištenje. Inicijalno je podešena za korištenje na drva, pa nam preostaje još samo umetnuti kamen za pečenje i svojevrsno ložište, odnosno manju posuda u koju se stavljaju komadi drva. Naravno, svima je jasno da je potrebno suho drvo, a spram vrste poželjno je odabrati drvo koje daje što intenzivniji plamen. Bukva ili grab u našem su se slučaju pokazali najboljim izborom. Drvo je potrebno nacijepati na sitnije komade, te nakon inicijalnog loženja postupno ga dodavati. Za naš prvi susret s peći Raptor pripremili smo pet napolitanskih pizza, a za ogrjev nacijepali jednu jedinu cjepanicu. Fascinira što je peć bila zagrijana za manje od pola sata i spremna za pečenje. Pizza se peče baš kao i u pravim pizzerijama, oko minutu i pol, a temperatura unutar peći i na samom kamenu ide do 450 Celzijevih stupnjeva.

Marin REŽIĆ

Za 10-ak minuta pet pizza
Za kakvih deset minuta ispekli smo svih pet pizza, a od izvrsnog okusa i izgleda još nas je više fasciniralo da za sve nismo potrošili ni cijelu cjepanicu! Čišćenje peći nakon korištenja također je jednostavno i brzo, a u skupljanju pepela uvelike pomaže i usisavač pepela. Samo oprez, peć ostaje zaista dugo nakon korištenja zagrijana. Preostaje nam još samo usavršiti recepte i – uživati u vrhunskoj pizzi kod kuće. Razmišljate li u istom smjeru, dajemo najsočnije preporuke za Glowen Raptor. Dobar tek!

Drvo ili plin
Dostupni su i dodatci za samu peć, a uz plinski rasplinjač tu su i, primjerice, vrata koje Raptoru nude novu dimenziju korištenja, za pripremanje drugih jela. Glowen Raptor je svojevrsni hibrid, jer se može zagrijati na drvo, ali i plin.

Možda ste propustili...

INTERIJER: I MALI TRIKOVI ZA BRZE REZULTATE

Praktična rješenja za manjak kvadrata

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana