Ekonomija
FRANCUSKI PROIZVOĐAČ ŠEĆERA

Ograničit će uzgoj repe štiteći cijene
Objavljeno 13. rujna, 2023.
Francuski proizvođač šećera Saint Louis Sucre traži od poljoprivrednika da ne povećavaju površinu pod repom u 2024. kako bi se izbjegao pad cijena šećera u uvjetima jake konkurencije iz Ukrajine, piše Reuters.

Europske cijene šećera dosegnule su rekordne razine zbog nedostatne ponude, najprije zbog smanjene proizvodnje u Francuskoj čiji su poljoprivrednici proteklih godina imali slab urod. No EU je od početka rata u Ukrajini znatno povećao uvoz ukrajinskog šećera, što potiče strah od viškova. "Naša ambicija da povećamo tu površinu u sukobu je s okvirom solidarnosti EU u prilog Ukrajini", ističe u pismu Saint-Louis Sucre, čiji je vlasnik njemački Suedzucker. "Cilj nam je pobrinuti se da svaka tona šećera proizvedena u Francuskoj bude savršeno usklađena s potražnjom i dobije najbolju cijenu na europskom tržištu kako bi se osigurao najbolji mogući prihod. Uzdajemo se da ćete održati svoju tonažu iz 2023. i u 2024.", ističu. Tona europskog šećera stajala je u srpnju 915 eura - 57 % više nego 2022. i dvostruko viša nego u srpnju 2021. godine. "Moramo paziti da ne zapadnemo u drugu krajnost", ističe predsjednik francuske udruge proizvođača šećerne repe CGB Franck Sander, upozoravajući da povećanje površina može donijeti pad cijena.

- Zaokret bi se mogao dogoditi vrlo brzo, posebice zbog velike ponude u Ukrajini - kaže.H/I.B.
PORASTAO UVOZ IZ UKRAJINE
Uvoz šećera iz Ukrajine u EU porastao je od listopada 2022. do srpnja 2023. na 390.000 tona, s 25.000 tona u tom razdoblju prethodne sezone. Glasnogovornik Suedzuckera kaže da ukrajinski šećer može izazvati poremećaje na tržištima EU-a i da ga treba izvoziti u treće zemlje koje trebaju hranu. Francuski poljoprivrednici sada planiraju plodored za novu sezonu, sjetva uljane repice je gotova, a sjetva pšenice trebala bi započeti krajem mjeseca. S obzirom na pad cijena žitarica i poskupljenje šećera, mogli bi preferirati šećernu repu.

Možda ste propustili...

U BUDUĆNOSTI NAJVJEROJATNIJA ZAMJENA ZA SVE OSTALE MATERIJALE

Papir se trenutno smatra najodrživijim materijalom koji se koristi za pakiranje

ZAHVALJUJUĆI VELIKOJ POTRAŽNJI U KINI

Njemački izvoz vina skočio

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SMANJENA KUPOVNA MOĆ GRAĐANA - VISOKI TROŠKOVI ENERGIJE

Engleska i Wales gube 80 pubova mjesečno

2

U EUROZONI NOMINALNI TROŠAK RADA VEĆI 5,1 %

Hrvatska pri vrhu EU-a po rastu troškova rada

3

KLIJENTI SUZDRŽANI U ULAGANJIMA

Prihod proizvođača robota će stagnirati