Kultura
NA SVEČANOM OTVORENJU 16. VRISKA

Nagradu za neobjavljeni roman dobio Osječanin Nebojša Lujanović
Objavljeno 11. rujna, 2023.
Na otvorenju 16. Vriska, riječkog sajma knjiga i festivala autora, u dvorištu art kvarta "Benčić" proglašen je dobitnik V.B.Z.-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman. Riječ je o Nebojši Lujanoviću, mladom i uspješnom književniku i sveučilišnom profesoru. Zaposlen je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje u zvanju docenta drži nastavu iz teorije književnosti i kulturalnih studija. Lujanoviću kao ovogodišnjem pobjedniku pripala je i izdašna nagrada od 15 000 eura.

U konkurenciji od 103 žanrovski i tematski, ali i kvalitativno raznorodna rukopisa, koliko ih je ove godine prispjelo na natječaj, bilo je izuzetno teško odabrati najbolji. U drugom krugu selekcije članovi žirija su među deset polufinalista odabrali pet romana koji se svojom kvalitetom i originalnošću izdvajaju među ostalima. Autor nagrađenog romana "Tvornica Hrvata", Nebojša Lujanović, uspio je uvjerljivim pripovjedačkim glasom i osjećajem za nijansiranje sitnih detalja na rubovima tragedije i komedije napisati roman o ljudima koji se teško mogu složiti oko toga koje je boje bio ormar u njihovu nekadašnjem domu, jer novi događaji potiskuju sjećanja.

Roman je uvjerljiva, dječjim glasom ispričana priča o iskustvu (polu)izbjeglištva koja proizlazi iz iskustva rata i razvija se u smjeru kritične, ali nimalo zločeste studije mentaliteta i romana o odrastanju, koje nije lako ni kad se svakodnevno ne moramo pitati tko smo i kuda idemo. T.K.
Možda ste propustili...

HRVATSKO PJEVAČKO DRUŠTVO LIPA

Osječani u Tuzli osvojili prvo mjesto

HRVATSKI FILMSKI SAVEZ OBILJEŽAVA 16. LIPNJA

Bloomsday u čast Ivanu Ladislavu Galeti

U GALERIJI “RAČIĆ”

Milićeva izložba “Japetdrom”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LADY JADRANKA NJERŠ BERESFORD-PEIRSE

Važno odlikovanje kralja Charlesa III.

2

Domagoj Vidović dobio Hrvatski stećak

3

77. PUT DODIJELJENE AMERIČKE KAZALIŠNE NAGRADE

Prvi Tonyji za Radcliffa, Stronga i Paulson