Kultura
NA SVEČANOM OTVORENJU 16. VRISKA

Nagradu za neobjavljeni roman dobio Osječanin Nebojša Lujanović
Objavljeno 11. rujna, 2023.
Na otvorenju 16. Vriska, riječkog sajma knjiga i festivala autora, u dvorištu art kvarta "Benčić" proglašen je dobitnik V.B.Z.-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman. Riječ je o Nebojši Lujanoviću, mladom i uspješnom književniku i sveučilišnom profesoru. Zaposlen je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje u zvanju docenta drži nastavu iz teorije književnosti i kulturalnih studija. Lujanoviću kao ovogodišnjem pobjedniku pripala je i izdašna nagrada od 15 000 eura.

U konkurenciji od 103 žanrovski i tematski, ali i kvalitativno raznorodna rukopisa, koliko ih je ove godine prispjelo na natječaj, bilo je izuzetno teško odabrati najbolji. U drugom krugu selekcije članovi žirija su među deset polufinalista odabrali pet romana koji se svojom kvalitetom i originalnošću izdvajaju među ostalima. Autor nagrađenog romana "Tvornica Hrvata", Nebojša Lujanović, uspio je uvjerljivim pripovjedačkim glasom i osjećajem za nijansiranje sitnih detalja na rubovima tragedije i komedije napisati roman o ljudima koji se teško mogu složiti oko toga koje je boje bio ormar u njihovu nekadašnjem domu, jer novi događaji potiskuju sjećanja.

Roman je uvjerljiva, dječjim glasom ispričana priča o iskustvu (polu)izbjeglištva koja proizlazi iz iskustva rata i razvija se u smjeru kritične, ali nimalo zločeste studije mentaliteta i romana o odrastanju, koje nije lako ni kad se svakodnevno ne moramo pitati tko smo i kuda idemo. T.K.
Možda ste propustili...

FESTIVAL 25FPS ZAVRŠIO U ZAGREBU

Dodijeljena čak tri Grand Prixa

FESTIVAL “HEART OF EUROPE”

Pobjeda za “U posjetu Fortuni”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MONOGRAFIJA D. MATAKOVIĆA NA CRESU

Najvažniji likovi su “mali ljudi” kojima su upućene agresije

2

GODIŠNJI ZNANSTVENI SKUP HRVATSKOG ARHEOLOŠKOG DRUŠTVA

Skup “Tisućljeća među rijekama”

3

ARHEOLOŠKI ZNANSTVENI SKUP U BELOM MANASTIRU

Tisućljeća među rijekama - arheologija međurječja