Autoglas
SIGURNOST JE NA PRVOM MJESTU

Mazdin fokus na pravilan položaj vozača na sjedalu
Objavljeno 12. rujna, 2023.

Pravilan položaj sjedenja bitan je za vozača zbog više razloga, jer sigurnost mora biti na prvom mjestu. Svaki instruktor sigurnosti u akademiji sigurne vožnje reći će vam da je pravilan kut nogu u odnosu prema papučica ili pravilan položaj tijela spram upravljača nešto što se ne smije podcijeniti. Ali što učiniti ako instruktor vožnje nije u blizini kada prvi put sjedate u svoj novi automobil?Mazda je došla do odgovora na to pitanje i on se krije pod nazivom Mazdin jedinstveni sustav personalizacije. Nobuaki Tabata, voditelj programa u Odjelu za razvoj integriranog sustava, i njegov tim bavili su se činjenicom da doista većina vozača ne zna kako za sebe pronaći najbolju poziciju za vožnju. Koristeći se prepoznavanjem lica i vrhunskom tehnologijom, daju se individualizirane preporuke za maksimiziranje i udobnosti i sigurnosti. Optimalno pozicioniranje vozača uvijek je bilo ključna komponenta u razvoju svakog Mazdina vozila. Međutim, Mazdini istraživači nedavno su otkrili da manje od 50 % vozača zauzima ispravnu poziciju u smislu udobnosti, sigurnosti i kontrole vozila. Rješenje je sustav personalizacije za vozača.

Sustav se koristi kamerom okrenutom prema vozaču kako bi omogućio tehnologiju procjene tjelesne konstitucije. Nakon što vozač ručno unese svoju visinu s pomoću upravljačke kontrole (ovo treba učiniti samo pri prvom postavljanju), sustav izračunava i nudi najbolji položaj za tu osobu na temelju položaja njezinih očiju. Naravno, vozač može poništiti i modificirati taj položaj ako to želi. Kada vozač ugasi motor i otpusti kopču sigurnosnog pojasa, sjedalo i upravljač automatski se resetiraju i aktiviraju kako bi vozač lakše izišao iz automobila.

- Ovu smo funkciju razvili koristeći se golemom količinom podataka - objašnjava Tabata. "Nakon što prepoznavanje lica identificira vozača, sustav na temelju procjene tjelesne građe može predložiti kako treba prilagoditi položaj sjedenja. To je kao podučavanje vozača na temelju iskustva proizvođača." A određivanje savršene pozicije za vožnju samo je početak. "Grubo govoreći, pripremeljeno je više od 100 stavki za personalizaciju za ovaj automobil s pomoću sustava za prepoznavanje lica", nastavlja Tabata.

S pomoću tehnologije prepoznavanja lica Mazda nastoji smanjiti stres vozača prije nego što putovanje uopće počne.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...