Novosti
HLADNJAČA ĆE POMOĆI

Voćari nezadovoljni otkupnom cijenom, klima veliki problem
Objavljeno 11. rujna, 2023.
Suvremena tehnologija u voćnjacima se sve više mora primjenjivati, ali nije jamstvo većeg uroda

Miroslav Kolić (38), uspješni voćar iz Jarmine koji se bavi isključivo proizvodnjom više sorti jabuka, a 90 posto voćnjaka ili 60 hektara natkriveno mu je protugradnom mrežom i pod sustavom navodnjavanja, nije prevelik optimist kada je riječ o hrvatskom voćarstvu. Ova je voćarska godina bila nepovoljna jer su voćke stradale od tuče, poslije od mraza pa su na sve to došle tropske temperature, ponegdje i olujni vjetar, što je pospješilo nastanak i širenje bolesti na voćkama. Otkupne cijene su takve, drži Kolić, da ne stimuliraju mlade ljude da uđu u voćarsku proizvodnju. Država, kaže, mora nešto poduzeti jer, prema sadašnjem stanju, budućnost hrvatskog voćarstva nije obećavajuća.- Nismo zadovoljni otkupnom cijenom jabuke od 60 centi po kilogramu, a uz razne odbitke to bude i manje, primjerice, sorta gala otkupljuje se po 45 centi, a ostale po 50 centi za kilogram. Iz godine u godinu sve nam je teže i teže, osjećamo posljedice ovih globalnih vremenskih promjena i pogađa nas sve, od suše do mraza. Klima postaje sve veći problem voćara, ne samo ovdje na istoku Hrvatske, i sve je teže proizvesti jabuku prve klase. Sve se više u voćnjacima mora primjenjivati suvremena tehnologija da bi prinos bio dobar, pa ja, primjerice, gotovo cijeli voćnjak imam pod zaštitnom protugradnom mrežom i navodnjavanjem, ali to nije jamstvo i većeg uroda. Ranije je bilo, čini mi se, manje primjene tehnologije, ali su urodi bili veći - kaže Miroslav Kolić.

On je sa svojih desetak kolega voćara iz vinkovačkog kraja inicijator izgradnje hladnjače kod vinkovačke zapadne obilaznice koja bi voćarima omogućila pohranjivanje voća, čime više ne bi bili ovisni o otkupljivačima koji ih niskim cijenama ucjenjuju - nude nižu cijenu na koju su voćari prisiljeni pristati jer, računaju, bolje da dobijemo išta samo da ne voće propadne. Kada krajem sljedeće godine hladnjača proradi, voćari će mirno moći čekati najpovoljniju cijenu.

- Ministarstvo poljoprivrede našu je udrugu registriralo kao proizvodnu organizaciju, što nam olakšava poslove oko pripreme za početak gradnje hladnjače. Moramo ishoditi razne dozvole, a to dugo traje. Arheolozi su završili zaštitna istraživanja na mjestu gradnje i planiramo početak radova u rujnu sljedeće godine, a završetak do kraja godine, jer to ide razmjerno brzo budući da je praktički riječ o velikoj hali površine 1,1 hektar, koja će imati kapacitet za 10 000 tona voća – pojašnjava Kolić i podsjeća kako 10 uzgajivača jabuka iz Jarmine, Vođinaca i Vukovara, koji čine skupinu koja je pokrenula izgradnju suvremene hladnjače, pod voćem ima zajedno 200 hektara. Time su trenutačno najveći bazen proizvodnje jabuka u Hrvatskoj i u budućnosti centar proizvodnje kraljice voća.

Miroslav Flego
Hladnjača za sve zainteresirane voćare
Projekt gradnje hladnjače vrijedan je 24 milijuna eura, 15 milijuna eura dobit će iz EU fondova, a za preostali dio će se sami voćari pobrinuti. Zemljište su dobili od države i imaju veliku pomoć od stručnih službi Županije vukovarsko-srijemske. Kolić kaže da če osobno svu svoju imovinu založiti za kredit i podsjeća kako hladnjača neće biti samo za ovih 10 proizvođača, već za sve voćare iz najistočnije i drugih županija.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIT ĆE TO PRVI CJELOVITI CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Gradit će se prva domaća energana koja pretvara mulj i blato u energiju

2

HRVATSKE ZRAČNE LUKE BILJEŽE SVE BOLJE REZULTATE

Na Klisi četiri puta više putnika nego na Krku

3

FOKUS NA INOVATIVNE TEHNOLOGIJE

Perspektiva je da osječki IT sektor bude još uspješniji