Svijet
POTRES POGODIO PLANINE VISOKI ATLAS

Potres u Maroku usmrtio više od 1.300 ljudi
Objavljeno 9. rujna, 2023.

AMIZMIZ - Razoran potres 6,8 i najsmrtonosniji u šest desetljeća u Maroku, usmrtio je 1.305 ljudi, a 1.832  je ozlijeđenih prema novim podacima ministarstva unutarnjih poslova u subotu navečer, prenose agencije dok spasilačke ekipe pokušavaju pronaći preživjele.

Marokanski geofizički centar rekao je da se potres dogodio u petak nešto poslije 23 sata (2200 GMT) u području Ighila na Visokom Atlasu. Ighil, planinsko područje u kojem se nalaze mala sela gdje se stanovnici bave poljoprivredom, nalazi se oko 70 kilometara jugozapadno od Marakeša.

Potres je usmrtio 1.305 ljudi, ozlijeđene su 1.832 od kojih je 1.220 u teškom stanju, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova privremen podatke, javlja agencija AFP.

U selu Amizmiz blizu epicentra, spasilačke ekipe kopaju ruševine golim rukama. Pali komadi zidova blokirali su uske ulice. Pred bolnicom deset tijela leži prekriveno plahtama, uz njih stoji tugujuća rodbina.

Gotovo sve kuće u području Asni, nekih 40 km južno od Marakeša, oštećene su, seljani su proveli noć na otvorenom. Nedostaje im hrane, vode, nemaju krova, ni kuhinje, kaže jedan od njih, Mohamed Ouhammo.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je više od 300.000 pogođeno potresom u samome gradu Marakšeu i okolnim područjima.

U Marakešu je potvrđena zasad smrt 13 osoba, stanovnici provode noć na otvorenom u strahu od urušavanja, a ranjenici čekaju da budu zbrinuti

Radi se o najsmrtonosnijem potresu u Maroku od 1960. kada se procjenjuje da je potres ubio najmanje 12.000 ljudi, prema Američkom geološkom institutu.

Središte Marakeša pod UNESCO-ovom je zaštitom i teško je oštećeno, urušio se minaret džamije na trgu Jemaa al-Fna.

Državna televizija prikazala je snimke područja Moulay Ibrahim, 40 km južno od Marakeša, gdje su se urušili deseci kuća na padinama, a stanovnici iskapaju grobove.

Kraljevina Maroko proglasila je tri dana nacionalne žalosti i zastave će biti spuštene na pola koplja diljem zemlje, objavio je u subotu kraljevski dvor.

Marokanske oružane snage pomažu u raščišćavanju ruševina i dopremi vode, hrane i drugog materijala.

Vlade diljem svijeta izrazile su solidarnost i ponudile pomoć. Turska, u kojoj su snažni potresi u veljači ubili više od 50.000 ljudi, rekla je da je spremna pružiti potporu.

Alžir, koji je prekinuo odnose sa susjednim Marokom 2021. godine kada su eskalirale napetosti između njih zbog sukoba u Zapadnoj Sahari, kazao je da će otvoriti svoj zračni prostor za humanitarne i medicinske letove.

Marakeš bi početkom listopada trebao biti domaćin godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Glasnogovornik MMF-a komentirao je zakazani događaj riječima "Sada nam je jedini fokus na narodu Maroka i vlastima koje se nose s tom tragedijom", prenosi Reuters.

U Marakešu, gdje su uličice uske i zatrpane odlomljenim materijalom ljudi golim rukama pokušavaju ukloniti blokove kako bi otkopali mrtve i pronašli žive.

Osim u Marakešu, potres se osjetio i u glavnome gradu Rabatu, u Casablanci, u Agairu i Essaouiri sijući paniku među stanovništvom.

 

(Hina)

Plenković izrazio sućut nakon katastrofalnog potresa u Maroku

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je u subotu sućut nakon katastrofalnog potresa koji je u petak kasno navečer pogodio Maroko, u kojem je poginulo najmanje 632 ljudi, te je rekao da je Hrvatska spremna poslati pomoć.

Snažan potres pogodio je marokanske planine Visoki Atlas, uništivši zgrade i natjeravši stanovnike velikih gradova u bijeg iz svojih domova, izvijestila je državna televizija. Broj ozlijeđenih iznosi 329, izvijestili su državni mediji u subotu.

"Suosjećamo s marokanskim narodom kojeg je noćas pogodio razoran potres koji je odnio velik broj ljudskih života. Naše misli su s ozlijeđenima kojima želimo što brži oporavak", napisao je Plenković na platformi X.

"Hrvatska je spremna poslati pomoć", dodao je.

Marokanski geofizički centar priopćio je da se potres dogodio u području Ighila na Visokom Atlasu s magnitudom od 7,2. Geološki institut SAD-a procijenio je magnitudu potresa na 6,8 i rekao da je bio na relativno maloj dubini od 18,5 km.H

Možda ste propustili...

HADŽ U SAUDIJSKOJ ARABIJI

Meka očekuje 2 milijuna hodočasnika

NAKON SMRTI PREDSJEDNIKA EBRAHIMA RAISIJA U HELIKOPTERSKOJ NESREĆI

Šest kandidata za predsjednika